Günümüzde geliþen teknolojilere raðmen zorlaþan yaþam koþullarý her yaþtan kiþiyi olumsuz etkiliyor. Özellikle çocukluk ve gençlik çaðýnda olanlar için hayatýn tüm karmaþýk zorluklarýyla baþa çýkmak yetiþkinlere nazaran çok daha zor. Nitekim analiz çalýþmalarý çocuk ve eriþkinlerde son 15 yýlda sinirlilik, huzursuzluk, uyku bozukluklarý, anksiyete sorunlarý, dikkat eksikliði, hiperaktivite gibi psikosomatik þikayetlerin oranlarýnda dikkat çeken bir artýþ olduðunu ortaya koyuyor. Bu sorunlarýn mümkün olduðu kadar baþlangýç safhalarýnda teþhis edilerek tedavi edilmesi önemli. Ancak bu amaçla uygulanan antidepresan ve yatýþtýrýcý ilaç tedavilerinin baðýmlýlýk yaratmasý, hayat kalitesi üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle farklý tedavi yaklaþýmlarý tercih ediliyor.
YÜZDE 87 OLUMLU SONUÇ
Bu tip sorunlarda yetiþkinlerde yaygýn olarak bilinen ve uygulanan doðal tedavi seçenekleri arasýnda sarý kantaron (Hypericum perforatum), pasiflora (Passiflora incarnata) ve kediotu (Valeriana officinalis) öne çýkýyor. Özellikle sarý kantaron özütünün hafif ve orta derecede depresyon tedavisinde etkili olduðu klinik çalýþmalarla da ortaya konulmuþ. Diðer iki bitki ise tek baþýna ya da karýþým halinde uykusuzluk, huzursuzluk, gerginlik gibi durumlarda etkili ve güvenilir seçenekler olarak biliniyor.
Almanya’da yürütülen ve yeni yayýmlanan bir çalýþmada bu üç bitkinin özütünü karýþým halinde taþýyan bir formülün etkinliði sinirlilik, ajitasyon gibi sorunlarý (2-3 yýldýr devam eden) bulunan 6 ile 12 yaþ arasýnda çocuklar üzerinde denenmiþ. Araþtýrmaya (çok merkezli ve prospektif) tüm hukuki izinler alýndýktan sonra seçilen 115 çocuk (60 erkek ve 45 kýz) dahil edilmiþ. Söz konusu karýþým günde 2-3 tablet olarak dört hafta süresince uygulanmýþ. Sonuçlar iki haftada bir hem ebeveynlere (ya da kanuni vasilerine) verilen anket formlarý doldurularak, hem de 17 uzman hekim tarafýndan yapýlan muayenelerle deðerlendirilmiþ.
Sonuç olarak çocuklarýn büyük bir kýsmýnda (yüzde 87 kadar) olumlu geliþmeler saðlandýðý, birkaç ufak ve geçici tolerans sorunu (sadece 7 çocuk) dýþýnda güvenle kullanýldýðý bildiriliyor. Özellikle öðrenme sorunlarý, uykuya dalma sorunlarýnda bu tedavinin herhangi bir ilave ilaç kullanýlmadan tek baþýna etkili olduðu gözlemlenmiþ. Hiperkinezi (dýþ uyarýlara aþýrý tepki) vakalarýnda ise diðer ilaçlarla birlikte uygulanmasý gerektiði bildiriliyor.
VERÝLEN MÝKTAR DÜÞÜK
Bu formülün avantajý içerisindeki özütlerin normalde yetiþkinlere önerilen miktarýn çok altýnda olmasý, karýþým içerisindeki bileþenlerin birbiriyle etkileþerek daha düþük miktarlarda etki saðlayabilmesi (sinerjik) ve farklý etki þekilleriyle kombine bir etki göstermesi (sarý kantaronun serotonin; pasiflora ve kediotu ise gama-amino-bütirik asit reseptörleri üzerinde etkili.)
Çalýþmanýn olumsuz yaný ise boþ ilaç (plasebo) grubunun bulunmamasý. Ancak bu tip bir uygulamanýn etik olarak da sorun yaratacaðýný göz önünde bulundurmak gerekir.