Televizyon yarýþmalarýnda görmüþsünüzdür.. ‘Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?’ sorusunu yanýtlarken; “.. iki çocuk sahibiyim..” der ya bazý adamlar.. Deðerli dostlar temel hata iþte tam da burada baþlýyor.. Çocuklara sahip olduðumuz yanýlsamasýndan.. Ve sanki onlara sahipsek raký masasýnda bir kadeh de onlara koymamýzda bir sakýnca yokmuþ zannediyoruz.. Sigara içerken“bir fýrt da benim aslan oðlum çeksin bakalým” diyerek sözde delikanlýlýk yapýyoruz.. Efendim arz edeyim.. Çocuklarýn sahibi deðil anne ve babalarýyýz.. Ve üzerimizde, onlarýn asýl sahibine karþý bir sorumluluk var.. Çocuklarýmýzý, iyi insan olarak yetiþtirme sorumluluðu.. Akþam haberlerinde bonzai çektikten sonra apartmanýn tepesinden, yüzme havuzu zannedip atlayan çocuðun haberini dehþet içinde izliyorsunuz ya.. Peki bir þey yapýyor musunuz?.. Hadi yapýn.. Ýþe çocuklarýnýza sahip çýkmaktan baþlayýn.. Siz bakmayýn bu batý tipi etik pedagog geyiklerine.. Çocuðunuzun sosyal medya mesajlarýný kontrol altýnda tutun. Bakýn kimlerle etkileþim halinde.. Telefon görüþmelerini izleyin. Gitttiði yerlerden harcadýðý paralardan haberdar olun. Diyecekler ki size;“çocuðunuzun bir birey olduðunu kabul edin ve onun özel hayatýna dahil olmayýn…” býrakýn desinler, sallamayýn.. Sonunda hep birlikte aðlayacaðýnýza þimdi o özel hayatýn içine dalýn.. Elbette bunun dengesini biliyorsunuzdur.. Görmezden gelmeniz gereken, görseniz de asla konusunu açmayacaðýnýz özel þeyler olacaktýr.. Kýz/erkek arkadaþýyla yazýþmalarý ya da bir arkadaþýna dert yandýðý mesajlar gibi.. Bunlar anne-babalarýn görse de görmeyeceði þeyler.. Söylemeye gerek yok.. Ama diðer konuda dizginler elinizde olmalý. Bir de asýl mesele rol model meselesi.. Bütün araþtýrmalar gösteriyor ki; evlerinde içki-sigara içilen çocuklar, içilmeyenlere oranla daha büyük risk altýnda.. Ýyi bir þey yapmak istiyorsanýz, çocuklarýnýza faydalý olmak istiyorsanýz, siz de içkiyi-sigarayý býrakýn.. Bonzaiye giden yolun kapýsýný sigaranýn araladýðýný unutmayýn. O kapý sýmsýký kapalý kalsýn.
Mangalcýlara dokunmayýn
Bayram tatilinde Ýstanbul’un sahil hattýndan geçtiyseniz, göðe yükselen siyah dumanlarý görmüþ olmalýsýnýz.. Korkulacak bir þey yok. Memleketim mangal sefasýnda.. Evinde nefes alma imkaný olmayanlar bütçesine göre yapmýþ hazýrlýðýný atmýþ kendini mesire alanlarýna.. Kimi ormanlýk alan tercih etmiþ, kimi otoban kýyýsý kimi deniz kenarý. Benim çocukluðumda mangal organizasyonlarý yoktu ama ‘piknik’ hep vardý.. Steyþýn arabasý olan komþu, iki aileyi çoluk çocuk doluþturur, kuru köftelerle yalancý dolmalarla pikniðe taþýrdý.. Ünlü çubuklu pijama-atlet kombini oradan kalmadýr iþte.. Mangal sonra girdi hayatýmýza.. 90’lardan sonra.. O vakte kadar Amerikalýlarýn yaptýðý filmlerde garden-barbeque partilerini izlerdik.. Þimdi bizim kültürümüz gibi, atadan dededen mangalcýymýþýz gibi elimizde yelleme kartonuyla dolaþýyoruz ortalarda.. Bir araba dolusu lafý neden ettim?.. Arz edeyim.. Belediyelere mangalcýlarla ilgili þikayetler geliyormuþ. ‘Çok duman oluyor’ vesaire gibi.. Muhtemelen mangallarýn yakýldýðý sahil þeridinde oturan dert üstü teyzeler þikayet ediyor olmalý.. Ya hu sizin tabi tuzunuz kuru.. Var balkonunuz isterseniz mangal yakarsýnýz isterseniz çay içersiniz gün batýmýna karþý.. Bu insanlar dip dibe evlerinden kaçýp nefes alabilmek için mecburen geliyor sizin mahalleye.. Biraz insaf edemez misiniz?..
Mangalý ucuza nasýl getiririz?
1) Meþe kömürü yerine çalý-çýrpý ile de yakabilirsiniz.
2) Paketi 3,5 TL’den Hindi sosis, 25’li paketi 10 TL’den hazýr köfte kullanabilirsiniz.
3) Mangal almak yerine dört taþý çevirip üzerine tel koyarak da düzenek kurabilirsiniz.
4) Erken gidip sokak mobilyalarýný kaparsanýz yaygý, tabure gibi þeyler taþýmak zorunda kalmazsýnýz..
Sokak hayvanlarýný unutmayýn
Hangi kanalý açsanýz, havalarýn ne kadar sýcak olduðundan söz ediyorlar..‘Cehennem sýcaklarý’, ‘Afrika sýcaklarý.. Fonda çalan þarký, Emre Altuð’dan; ‘..sýcak, çok sýcak, daha da sýcak olacak..’ Peki tüm bu kavurucu sýcaklara biz dayanmakta güçlük çekiyoruz da, sokaklarýn tüylü sakinleri nasýl katlansýn?.. Deðerli dostlar bakýn yemek mesele deðil.. Elbette çöplüklerden oradan-buradan buluyorlar yemeklerini bir þekilde.. Ama bu günlerde kedi-köpek suya ulaþamýyor.. Ve susuzluktan ölüyorlar.. Allah rýzasý için kapýnýzýn önüne bir kapla su býrakýn.. N’olur..