Çocuklarýmýzý niçin koruyamýyoruz?

Adana’nýn Aladað ilçesinde ortaokul kýz öðrenci yurdunda yangýn çýktý. 10 öðrenci, okul müdiresi ve 4 yaþýndaki kýzý yangýnda hayatýný kaybetti.”

Ne kadar düz yazarsanýz yazýn hem çok can acýtýyor hem de öfkelendiriyor insaný.

11-12 yaþlarýnda yavrucaklar, alevler onlarý sarmaladýðýnda birbirine sarýlýp can vermiþler.

Yanarak ve boðularak ölüm, ölümlerin en fecisi derler. Bu yüzden þehitlik mertebesinde görülür böyle can verenler. Onlar zaten daha melek. Ana kuzusu olduklarý halde okumak için yuvalarýndan ayrýlmýþ genç fidanlar. Evlerinde olsalar annelerinin gece kalkýp üstlerini örteceði yaþtalar.

Koruyamadýk onlarý. Daha önce de defalarca koruyamadýðýmýz gibi. Yanarak can verdiler. Onlarýn yangýný bizim yüreklerimizi de yangýn yerine çevirdi.

O yangýn, can veren çocuklarýn evlerini de sardý þimdi. Allah’tan baþka kim serinletebilir annelerinin yüreðini?

***

Bazen ölüm gerçekten tüm planlarýný sizin için yapar, bazen de siz ölümü davet edersiniz. Azrail’e adres gösterirsiniz.

Ýþ kazalarý böyledir mesela. Trafik kazalarýnda olduðu gibi. Yurt yangýný da öyle deðil mi?

Yetkililerin açýklamalarýna bakýlýrsa yurdun bütün denetimleri eksiksiz yapýlmýþ. Gerçekten öyle ise de bir yerlerde sorun yok mu?Sorun denetim mekanizmasýnýn kendisinde mi?

Elektrik kontaðýndan çýkmýþ yangýn. Bir gün önce de sayaç deðiþmiþ. Yýlda iki kere MEB, iki kere itfaiye denetliyormuþ bütün yurtlarý.

Yangýn merdiveninin çýkýþ kapýsý açýktý diyorlar; peki katlardan yangýn merdivene çýkan kapýlar da açýk mýydý?

Anlatýlanlara bakýlýrsa çocuklar yangýn merdivenine ulaþamamýþlar bile.

Yurt ruhsatlýymýþ, peki yurdun iç donanýmý, yangýn halinde çarçabuk tutuþmayacak þekilde yapýlamaz mýydý? Çatýnýn o kadar çabuk çökmesine bir tuhaflýk yok mu?

Sonra iki kiþi dernek kurup yurt açýnca oluyor mu bu iþler? Bu kadar kolay mý yani?

***

Eðri oturup doðru konuþalým ve “Çocuklarýmýzý neden koruyamýyoruz?” sorusuna iðneyi kendimize batýrmaktan çekinmeksizin cevap arayalým.

Yasal mevzuatlarý çok çabuk yerine getirebiliyoruz, kaðýt üstünde mükemmel iþ çýkartýyoruz ama iþ sahaya gelince nedense sonuç farklý oluyor.

Denetim denilen mekanizmanýn kendisi maalesef denetlemeye muhtaç. Ýþ güvenliði konusu mesela; iþverenlere çok aðýr yükümlülükler getiren yasal düzenlemeler yapýldý ama hala sahada sorunlar var. Çünkü insan kaynaðýmýzý kayýrmacýlýk ve bir þey olmazcýlýktan kurtaramadýk.

Öðrenci yurtlarý ayrýca çok hassas olunmasý gereken bir konu. Daha önce de benzer yurt facialarý yaþandý. Konya’da çöken bir yurt 18 öðrenciye mezar olmuþtu. Yine bir baþka yurt yangýnýnda altý öðrenci ölmüþtü.

Öðrenci okutmak için yurt yapacaðýz diyene millet sadakasýný, zekatýný veriyor. Bu milletin hamiyetperverliði neticesinde Anadolu’nun gençleri okuyup toplumun önde gelen insanlarý olabiliyor. Fakat mevcut örnekte de görüldüðü üzere, “denetimler tam” denilince sorunlar çözülmüþ olmuyor.

Kabul etmek zorundayýz, sorun biraz da bu yurt mantýðýnýn kendisinde. Yurda ihtiyacý ortadan kaldýramýyorsak bile buralarýn ýslah edilmesi, çocuklarýn sadece fiziken deðil psikolojik olarak da saðlýklý yetiþmesine elverecek þekilde yapýlandýrýlmasý gerekiyor.

***

Her acýyý kendisi için fýrsata çevirmeye çalýþan, çocuklarýn ölü bedenleri üzerinde ellerini ovuþturanlara gelince... Haþhaþisi, PKK’lýsý, Þebbiasý bunu yapýyor. Çocuklarý namluya sürenler, yurt faciasý haberlerinin arasýna propaganda yerleþtiriyor.

Ve tabi ki adli süreç! Ýhmali yahut kastý olmak suretiyle bu olaya sebebiyet verenlerin tamamý ivedilikle yargý önüne çýkartýlmalý. Toplumda infiale yol açabilecek, acýnýn öfkeye karýþtýðý bu tür konularda iletiþim diline çok dikkat edilmeli.

“Çocuklarýmýzý neden koruyamadýk?” Dürüst olalým. Vereceðimiz cevaplarla baþka çocuklarýn hayatýný kurtarabileceðimizi unutmayalým.