Bu aralar “Anne Babalýk Atölyesi” geliþtirmeye çalýþýyorum. Atölyeyi terapi ortamýndan edindiðimiz deneyimleri ve pozitif çocukluk anýlarýný bir araya getirerek oluþturuyorum. Verilecek her bilgi ve kazandýrýlmasý gereken her beceri üzerine ayrýntýlý çalýþýyorum. Bugün size bazý örnekler vermeye çalýþacaðým.
Terapi ortamýnda tekrar tekrar gördüðümüz acý verici durumlardan biri çocuðun kendisi için kötü þeyler yaþamasýna raðmen bunu anne babaya söyleyememesi. Çocuk yaþantýsýný söylemeyip sýr olarak tutmasý genellikle travmanýn devam etmesine ve erken dönemde iyileþmenin önüne engel oluyor. Çocuðun yaþadýklarýný anne babasýna söylememesinin çeþitli nedenleri var. Birincisi istismarcý kiþi yaþanan þeyi anne babasýna söylememesi konusunda çocuðu tehdit ediyor. Eðer söylerse ailesinin de baþýna kötü þeyler geleceðini veya kimsenin ona inanmayacaðýný söylüyor. Çocuðun söyleyememesinin ikinci nedeni daha önce anne baba ve çocuk arasýnda böyle durumlarda ne yapýlacaðý konusunda konuþup anlaþmanýn yapýlmamasý. Senaryoya hazýrlýklý olmayan çocuk ne yapacaðýný bilemiyor. Üçüncü olarak da çocukla anne baba arasýnda zaten güvenli bir baðýn olmamasý, çocuðun onlardan korkmasý veya sevilmediðini düþünmesi. Dördüncü sebep de çocuðun ima etmesine raðmen anne babanýn mesajý almamasý olabilir. Bu sebeple anne babalýk eðitimlerinde anne babalarýn çocukla “sýr yok” yaklaþýmýný nasýl oluþturacaklarý çalýþýlmalýdýr.
Anne ve babalara kazandýrýlmasý gereken mutlak becerilerden biri çocuklardaki deðiþimleri fark etmek üzerine olmalýdýr. Örneðin tacize uðrayan bir çocuðun içe kapanmasý, okul baþarýsýnýn düþmesi, korku belirtileri göstermesi, uyku düzenindeki deðiþimler, bazý kiþilerden uzak durmaya çalýþmasý, olaðan neþesinin deðiþmesi vb. gibi durumlarý hýzlý fark ederek deðiþimin nedenini anlamaya çalýþmalarý konusunda beceri kazanmalarý saðlanmalýdýr.
Anne babalarýn “evin psikolojik tansiyonu” kavramýndan haberdar edilmesi gerekir. Ailedeki bireylerin etkileþimlerinin oluþturduðu psikolojik atmosfer çocuðun ruhsal geliþimini belirleyen temel parametrelerden biridir. Ev ortamýnda huzur varsa çocuk bunu olumlu anýya dönüþtürürken ev ortamýnda huzursuzluk, kavga, gerilim ve korku varsa çocuk bunu travmatik anýya dönüþtürür. Bu sebeple anne babalarýn evin psikolojik tansiyonunu iyi tutmaya aktif gayret etmeleri gerekir. Özellikle çocuklarýn önünde yaþanan kavgalarýn çocuklarýn psikolojisine ne kadar zarar verdiðini anlamalarý gerekir.
Ölüm insan teki için kaçýnýlmaz. Birçok kiþi çocukluk döneminde yakýnlarýndan birinin ölümüyle karþýlaþýr. Ölen kiþi bazen anne baba kardeþ gibi en yakýn kiþiler, bazen nene dedeler bazen de kendi arkadaþlarý olabilir. Anne babalarýn çocuklara ölümü anlatma, cesedi gösterip göstermeme, ölüyü gömme sürecine katýlýp katýlmama, aðýtlar arasýnda býrakýp býrakmama, yakýnýn ölümünden sonra çocuðun etkilenme derecesini takip etme vb. konularýnda ne yapacaklarýný bilmeleri gerekiyor.