Çocuklarýnýn psikolojik geliþimi için anne babalarýn bilmesi gerekenler

Önceki üç yazýmda “Anne Babalýk Atölyesi” üzerine çalýþtýðýmý yazmýþtým. O yazýlarda anne babalarýn bilmesi gereken on iki meseleyi yazmýþtým. Bunlar; çocuðun sýr oluþturmamasý, cinsel istismara uðrayan çocuktaki deðiþimleri fark etmek, evin psikolojik tansiyonunu/atmosferini iyi tutma, aile fertlerinden birinin ölümünü yaþamasý, anne babalar nerede çocuklar orada ilkesi, çocuklar anne babadan ne kadar ayrý kalabilir, aile apartmaný çalýþmasý, boþanma sürecini yönetme, çocuk bilir çalýþmasý, çocuk için özel olan eþlik etme çalýþmasý, eleþtiri ve kýyaslama yerine takdir çalýþmasý, çocuk için riskli durumlarý bilme çalýþmasý meseleleriydi. 

Bugünkü yazýmla travmadan korumak yerine çocuðu psikolojik olarak geliþtirmek için anne babalarýn bilmesi gerekenleri yazmaya baþlayacaðým. Çocuklarýn psikolojik geliþimini olumlu etkileyen faktörler bir bitkinin geliþimini olumlu etkileyen faktörlere benzer. Nasýl sýcaklýk, su ve güneþ gibi faktörlerin optimal olmasý bir bitkiyi geliþtirir ve serpilmesine sebep olursa, çocuðu pozitif etkileyen yaþantýlar da psikolojik olarak serpilmesine yardýmcý olur. 

  

Mutlu aile ortamý yaratmak

Çocuðun psikolojik geliþiminde en etkili faktör yaþadýðý aile ortamýnýn psikolojik halidir. Çocuðun doðup büyüdüðü aile ortamý travmatik ise çocuðun psikolojisi olumsuz; çocuðun yetiþtiði aile ortamý iyi/mutlu/güvenli ise çocuðun psikolojisi olumlu etkilenir. Anne babalarýn bu perspektif ile düþünmeye baþlamasý “farkýndalýk ve niyetli davranýþla” daha iyi bir aile ortamý oluþturmalarýný kolaylaþtýrabilir.  

  

Çocukla özel etkinlik yapmak

Eriþkin yaþtaki kiþiler çocuklukla ilgili en olumlu anýlarý genellikle anne ve babalarý ile geçirdikleri özel etkinlikler üzerinden oluþur. Anne ve babalarýn çocuklarýyla gittikleri seyahatler, yaptýklarý yürüyüþler, oynadýklarý oyunlar, okuduklarý kitaplar, anlattýklarý hikayeler çocuklarýn psikolojik dünyasýný olumlu þekilde etkiler. Anne babalarýn çocuklarýyla vakit geçirme ve özel etkinlikler yapmasý konusunda farkýndalýklarýnýn arttýrýlýp teþvik edilmeleri gerekir. 

  

Çocuðun sosyal iliþkiler kurmasý

Çocuðun olumlu psikolojik geliþimi için akrabalarýyla, kuzenleriyle, okul ve mahalle arkadaþlarýyla sosyal baðlar kurmasý gerekir. Yalnýzlýk ve sosyal izolasyon çocuðu ne kadar olumsuz etkilerse; olumlu sosyal iliþkiler aðý çocuðu psikolojik olarak geliþtirir. Anne ve babalar çocuðun sosyal iliþkilerini geliþtirmeleri için teþvik etmeyi, rehberlik etmeyi, sosyalliði engelleyen durumlarý tanýmayý öðrenmesi gerekir. 

 

Baþarý kazanmasý için desteklemek

Baþarý kazanmak insan psikolojisine iyi gelir. Eriþkin kiþiler çocukluluktaki baþarý hikayelerini hatýrlamaya eðilimli olurlar. Ayrýca baþarý kazanmak mutluluðun bir parçasýdýr. Bu sebeple anne babalarýn çocuklarýnýn güçlü yönlerini fark ederek baþarýlý olmalarýný teþvik etmeleri gerekir. Çocuklarý yarýþ atý gibi koþturmak yanlýþ olsa bile, çocuklarýn bir þeyleri iyi yapýp oradan baþarý kazanmasý onlarý olumlu etkiler.