Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Çocuklarınızı internette yalnız bırakmayın!

Yasal yaş sınırı 13 olmasına karşın bu yaşın altındaki çocukların büyük bir bölümünün Facebook hesabı var. Tamam, hesabı olsun ama nasıl ki çocuğu bilmediği bir mahalleye bırakıp “Hadi evladım gez dolaş” demiyorsanız, bunu sanal alemde de yapmamak gerekiyor. İşin uzmanı öneriler sıraladı.

Kerem geçen gün geldi “Sınıfta Facebook hesabı olmayan bir tek ben kaldım galiba!” dedi. Aslında durum onun söylediği kadar 'vahim' değil, Facebook hesabına direnen anneler olarak sayımız bir elin parmaklarını geçiyor, şükür! “Ne oluyor Facebook hesabın olmayınca?” diye sordum. “Arkadaşlarım oradan birbirine mesaj gönderiyor, oyun oynuyorlar” dedi. Ben de ona okulda görüştüklerini, bilgisayarda ve PSP’de zaten oyun oynayabildiğini anlattım. Mümkün olduğunca kısa kesmeye çalıştım ama Kerem’in gözlerinde 'annem yine sazı eline aldı' bakışlarını görmedim de değil!

İnternet, çocukların ve gençlerin interneti kullanımı ama özellikle ebeveynlerin bu konuda onlara yetişebilecek beceriye sahip olmaları gerektiği konuları benim için 'asal konular'. Bu konuda hazırladığım ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduğum bir proje için epey çaba ve mesai harcadım. Bu konuyu zaman zaman da buradan aktardım. Ne yazık ki o proje hayata geçirilemedi. Olsun, vazgeçmiş değilim. Kullanmayı sevdiğim bir benzetmeyi burada yeniden tekrarlayayım; nasıl ki çocuğumuzu gerçek hayatta, bilmediği bir sokakta, semtte yalnız bırakıp “Hadi evladım, gez dolaş” demiyoruz, sanal alemde de bunu yapmamak gerekiyor. Zaten konunun uzmanları da bu noktaya dikkat çekiyor. Çocukların artık sosyal medyayı sosyalleşme aracı olarak kullanladıklarını hatırlatan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu da ebeveynlere “Çocuklarınızı internette yalnız bırakmayın” çağrısında bulunuyor.

Sosyal medya hesaplarının, tüm dünyada gençlerin yaşam merkezi haline geldiğini aktaran ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, İngiltere’de 2 bin ebeveynle yapılan bir incelemeye dikkat çekiyor. Sosyal medya hesabı bulunan 13-16 yaş arasındaki çocukların ebeveynlerinin konu alındığı araştırmaya göre, bu anne babaların üçte ikisi, çocuklarının sosyal medya hesaplarını kontrol ediyor.

Gelelim Facebook’a... Yasal yaş sınırı 13 olmasına karşın, bu yaşın altındaki çocuklar da bu siteyi kullanıyor. London School of Economics tarafından yapılan bir başka araştırma, Facebook’ta hesabı olan çocukların yüzde 43’ünün 9-12 yaş arasında olduğunu gösteriyor. Çocukların yüzde 73’ü sosyal medya hesabı olarak Facebook’u kullanıyor. Yüzde 56’sının Twitter ve yüzde 49’unun Instagram hesabı var.

EBEVEYNLER BİR PARÇASI OLMALI

Sosyal medyanın etkili bir iletişim kaynağı olduğunu ancak hayattaki her şey gibi tehlikeler de barındırdığını aktaran Alev Akkoyunlu, “Çocuklar belki izleniyor olmaktan pek hoşlanmayabilir. Hatta gizlilik ayarları konusunda büyüklerden daha bilgilidirler ancak yine de ebeveynlerin ihtiyatlı olması gerekiyor“ diyor. Peki ne yapacağız? Akkoyunlu'nun yanıtı şöyle: “Ebeveynleri, sosyal medya dünyasının içinde ve parçası olmaya çağırıyoruz. Sosyal medyaya dahil olun, çoçuklarınızı arkadaş ekleyin, arkadaşlarıyla arkadaş olun, izleyin ve gerektiğinde çocuklarınızı uyarın.”