Geçen hafta “Yediklerimize bir gün doðru, ertesi gün yanlýþ deniliyor Bu da kafa karýþtýrýyor” dedim. Peki ya biz ne yapýyoruz? Annemizden öðrendiklerimiz ve çevremizden duyduklarýmýzla þekillendirdiðimiz mutfak maceramýzda hiç mi hata yapmýyoruz? Mutfakla ilgili doðru bildiðimiz o kadar çok yanlýþ var ki...
Sebzeyi haþlýyorum öyleyse saðlýklýyým!
Haþlama bir piþirme tekniðidir. Kimi zaman yemeðe sonradan dahil olacak bir malzeme haþlanýr, kimi zaman da yemeðin ta kendisi! Haþlama et gibi. Ancak bu piþirme tekniðini kullanýrken dikkat edilmesi gereken malzemeyi darmadaðýn etmemek ve besin deðerini öldürmemektir. Suda haþlama en çok baþvurduðumuz yöntem ancak büyük ölçüde lezzete ve besinin yapýsýna zarar verir. Bu yüzden yapýsýna göre malzemelerin büyük bölümünü buharda geri kalanýný ise (kuru bakliyatlar gibi) düdüklü tencerede az su kullanarak, kýsa sürede haþlayýn. Suda haþlamak zorunda olduðunuz malzemeleri ise hemen buz gibi suya atýp þoklayýn. Daha sonra süzüp öyle kullanýn.
Eti dondururum elimin altýnda hazýrdýr
Eti mümkün olduðunca dondurucuya atmayýn. Günlük kullanacaðýnýz kadar alýn. Ola ki biraz önce aldýðýnýz eti piþirmekten vazgeçtiniz. Bu durumda elbette hiç bekletmeden dondurucuya atýn. Ancak çözdürürken sakýn oda sýcaklýðýnda çözdürmeyin. Eti oda sýcaklýðýnda çözdürmek çok zararlý, mikroorganizma üretir. Eti kapalý, su almayan bir poþette soðuk suyun içine koyup veya buzdolabý rafýna alarak çözdürün.
Mangal gibisi yok
Mangal yapmayý severiz ancak mangal yaparken kullanýlan kömür kansorejendir, bu eti de etkiler. Mangal tadýnda et piþirmek için ocak üzerinde dökme demir tavalar kullanabilirsiniz. Izgara etlerin içinin pembe kalmasýna dikkat edin. Bu renk et proteinin rengidir. Matlaþýp soluklaþtýkça proteini de ölür.
Zeytinyaðlý yemekler yararlýdýr AMA...
Zeytinyaðlý yemekler yararlýdýr ama piþerken içine bolca eklenen þeker ve uzun süre piþirilmeleri nedeniyle zararlý hale bile gelebilir. Antioksidan ve anti-inflammatuarlarýn kaybolmamasý için zeytinyaðlý yemeklerde kullandýðýnýz yaðýn önemli bölümünü tencereyi ocaktan aldýktan sonra ekleyin. Sebzeyi kendi suyunda piþirip mümkünse su eklemeyin ve þeker kullanmayýn.
Yemeðin salçalýsý...
Asla! Yemeðin fazla salçalýsý iyi olmaz. Salça asidik yapýya sahiptir. Piþerken malzemelerin besin deðerini öldürür ve baskýn tadý ile lezzetini gölgeler.
Bol soðan kullan yemeðin lezzetli olsun
Kesinlikle hayýr!
Soðan Türk tencere tipi yemeklerde baþroldedir evet ama asla ana malzemeyi gölgelemesine izin vermeyin.
Kesme tahtasý kullanmam
Kesme tahtasý mutfakta demirbaþ olmasý gereken bir malzeme. Sebzelerde vitamin kaybý olmamasý, etlerde de sývý kaybý yaþanmamasý için malzeme ezilmeden çok çok keskin býçakla doðranmalý. Keskin býçakla tahta kullanmama riskine asla girmeyin.
Salatayý önceden soslarým
Asla bunu yapmayýn. Besin deðerinin ölmemesi için, salatayý yemeðe otururken yapýn ve sosunu mümkünse sofrada ekleyin. Ayrýca salata yeþilliklerini mümkün olduðunca elinizle kopararak ufaltýn.
Makarnamý soðuk sudan geçirmem
Þimdi þaþkýn þaþkýn bakýp “Ne diyorsun Aydan?” diyorsunuzdur! Doðrudur, makarna sudan geçirilmez. Çünkü B vitamini eksilir. Ama bu sadece gerçek durum buðdaylý makarnalarda söz konusu. Süzülürse hem vitamin hem de lezzet kaybýna uðrar. Ancak beyaz un kullanýlarak yapýlan makarnalar (ki market makarnalarýnýn büyük bölümü böyledir) eðer soðuk sudan geçirilmezse niþasta oraný hýzla yükselir ve yapýþ yapýþ olur. Dolayýsýyla bu makarnalarý soðuk sudan geçirmek tam olarak yanlýþ deðil. Yanlýþ olan bu tip makarnalarý kullanmak. Makarnanýzý iyi kalite kullanmaya özen gösterin ve evet, iyi kalite bir makarnayý da sakýn soðuk sudan geçirmeyin.
Sebzeleri sadece çið yemeye çalýþýyorum
Bu da büyük ölçüde doðrudur ama unutulmamalýdýr ki domateste likopen, ýspanak gibi bazý sebzelerdeki vitamin seviyesi ýsýnýnca yükselir. Malzemeleri tanýyýn.
Fýrýnda çýtýr patates kýzartmadan yararlý
Aslýnda, iyi bilinmelidir ki asýl zarar kýzartma yaparken yaðý tekrar tekrar kullanmak ve yüksek ýsýyla yaðý yakmaktýr. Doðru yaðda, malzemeye yað çektirmeden yapýlan bir patates kýzartmasýyla fýrýnda yaðla harmanlanmýþ patatesin kalori olarak durumu birbirinden çok da farklý deðil.