Bu yýl, 19 Mayýs Gençlik ve Spor bayramýný o, Soðuk Savaþ döneminden kalma ve yer yer de faþist yönetimlere özgü tonlar içeren görüntülerden kurtularak sivil ve özgürce kutladýk.
Gençler, çocuklar, kadýnlar, erkekler 19 Mayýs için meydanlara çýktý, coþkuyla þarkýlar söyledi, doyasýya eðlendi ve bayramý bayram gibi kutladý.
Demek ki gençleri stadyumlara doldurup askeri bir disiplin içinde hareketler yapmaya zorlamadan, Garnizon komutaný ve valiler askeri aracýn üzerinde el sallamadan da bayram kutlanabiliyormuþ.
Emir komuta zinciri içinde, gençleri anlamsýz hareketlere mahkum eden “resmi” 19 Mayýs gösterilerini yapmadýk diye rejim tehlikeye girmedi çok þükür.
Nutuklar atýlmadý, askeri uygun adým komutlarý verilmedi, temsili milis güçleri geçit töreni yapmadý diye Atatürk ilke ve inkýlaplarý da yýkýlmadý.
Milli Eðitim Bakanlýðý, cesur ve de deðiþimci bir adým atarak stadyumlardaki sýkýcý “resmi kutlama” törenlerini kaldýrma kararý aldýðýnda kýyamet kopmuþtu. Ýktidarýn “19 Mayýs’ý boðmak” için böyle bir karar aldýðýný söyleyerek günlerce yas tutanlar oldu.
Halkýn coþkuyla kutladýðý bir 19 Mayýs bayramýndan sonra bile, hala o eski askeri görüntüleri özleyen, gençlerin stadyumlarda rahat-hazýrol komutlarýyla güdülmesini isteyen ve o aptalca nutuklarýn atýlmasýný bekleyenler yok mu? Elbette var, ama artýk sayýlarý çok az.
***
Türkiye, daha fazla demokrasinin, özgürlüðün ve sivil olmanýn deðerini keþfetti.
Her demokratikleþme ve deðiþim adýmýnýn ardýndan, “AK Parti iktidarý Cumhuriyet deðerlerini örseliyor” diyerek feryat eden “laikçi azýnlýklar” boþuna endiþeleniyorlar.
Yeni 19 Mayýs kutlamalarý gösterdi ki, bayramlar stadyumlarda takla ve perende atmadan da milletle gönül gönüle coþku ve neþe içinde kutlanabiliyormuþ.
Kim ne derse desin, laikçi azýnlýklar beðenmese de, Türkiye’deki bütün deðiþimlerin altýnda AK Parti iktidarýnýn imzasý var. Evet, eðitimden dýþ politikaya, ekonomiden toplumsal hayata kadar pek çok alanda Türkiye bir deðiþimi yaþýyor. Yargýnýn baðýmsýzlýðý, ‘vesayet’ sisteminin bitirilmesi, Türk demokrasisi açýsýndan devrim niteliðinde bir önem taþýyor.
Ancak bazý deðiþim adýmlarý var ki, özellikle CHP’nin yýllardýr üzerinden siyaset ürettiði ama bir türlü çözüm adýmý atamadýðý konularda da deðiþimi, yine AK Parti iktidarý gerçekleþtirdi.
Mesela, Nazým Hikmet’e vatandaþlýk hakký verilmesini AK Parti iktidarý saðladý. 1 Mayýs kutlamalarý için getirilen Taksim yasaðýný bu iktidar kaldýrdý. Daha da önemlisi, 1 Mayýs’ýn yasal olarak bayram ilan edilmesini yine AK Parti iktidarý gerçekleþtirdi.
Biliyorum, bütün bu deðiþimleri gerçekleþtirmenin AK Parti’ye nasip olmasý, sol için kabullenilmesi zor bir durum. Ama ne yapalým ki, CHP gerçek anlamda sosyal demokrat bir parti olamayýnca, sosyal demokrat icraatlarý gerçekleþtirmek de AK Parti’ye kalýyor...
Yýllardýr oksijeni az ‘CHP laikçiliði’nin geleneksel statükocu anlayýþý içinde yetiþen bazý sol aydýnlar için küçük bir dipnot düþmekte yarar var. Demokratik deðiþimlere direnmek, zihin saðlýðý açýsýndan tehlikelidir, umutsuzluk sendromu yaratýr ve akýl tutulmasýna yol açar.