Yaza girerken saðlýðýmýzý tehdit edecek, kýsa süreli þok diyetler uygulamak yerine enerji yoðunluðu düþük olan çorbalardan içmenizi öneriyorum. Tokluk hissi uyandýran ve iþtah kapatan çorba zayýflamayý da hýzlandýrýr.
Çorba içmenin midemizde yarattýðý sihirli etki var. Çünkü farklý sebze, kurubaklagil, tahýl, çeþni verici soðan, baharatlar ve saðlýklý bitkisel yaðlardan hazýrlanan çorbalar hýzlý doygunluða ulaþmamýzda tam bir saðlýk iksiri gibi etki yaratýr. Ýçtiðimiz çorbanýn hacmi büyük olunca mesela bir büyük tabak, midemizde kapladýðý yerde büyük olur, bu da tokluðumuzu arttýrýr, iþtahýmýzý kapatýr. Çorba içmek herhangi bir yemeði yemekten daha uzun sürer, ve bu yavaþ yemeði doðal olarak saðladýðýmýz olumlu beslenme davranýþý sofrada doygunluðumuzu arttýrýp bizi fazlasýyla tatmin etmeyi saðlar. Midemize giren çorba porsiyonu büyük olduðundan, midedeki alýcýlar beynimize sinyal yollar ve kolesistokinin adli hormonun salgýlanmasýný uyarýr. Bu özel hormon açlýðýmýzý bastýrýr ve ana yemek gelmeden tokluk hissini uyandýrýr ve böylece kilo kaybetmemize yardýmcý olur. Çorba, besin deðeri yüksek, kalorisi düþük, yüzde 45-75 su içeren, günlük önerilen su miktarýna destek olan, soframýzýn baþ tacýdýr.
Kurubaklagilleri tercih edin
Geleneksel, sebze, tahýl veya mercimek (kurubaklagil) çorbalarý yüksek besin bol miktarda B vitaminleri, A vitamini, potasyum, magnezyum ve antioksidan içerir. Buna ek olarak yüksek miktarda da antioksidan saðlayarak hem saðlýk hem de saðlýklý kilo vermenizde bu besin deðeri yüksek özelliðinden dolayý büyük önem taþýr. Antioksidanlar, vücut içerisinde biyolojik reaksiyonlar sonucu oluþan, hücre zarlarýna ve bölünmesine zarar vererek yaþlandýrmayý hýzlandýran, DNA yapýsýný bozan genleri mutasyona uðratan ‘serbest kökleri’ nötr hale getirir ve etkisiz býrakýr. Ayrýca tahýl, kurubaklagil ve sebzeler önemli bir diyet lif kaynaðýdýr. Zayýflama ile birlikte görülen kabýzlýk sorununa yüksek diyet lifi içeren çorbalarý tüketerek engel olabilirsiniz