Ýftar sofralarýnýn olmazsa olmazý dumaný üstünde el emeði göz nuru çorbalar... Pek çok çeþidi var; bakliyatlý, yoðurtlu, sebzeli, et veya tavuk suyuyla yapýlaný. Üzerine ekleyeceðiniz baharatlar, mis gibi küçük pidelerle lezzetine lezzet katabilirsiniz. Önerilerime bir göz atýn.
1- Sebzelerin gücü adýna!
Malum mevsim yaz. Öncelikle þu an bolca bulunup çorbada da rahatça kullanýlabilecek sebzelerin listesini çýkaralým: Semizotu, yeþil kabak, patlýcan, taze patates ve bamya. Aslýnda yaz mevsimi görüldüðü gibi sebze konusunda çok seçenek getirmiyor ama bu saydýklarým lezzet konusunda bize garanti veriyor. Kabak, patlýcan zaten bingo! Taze patatesle tavuk suyunu birleþtirip dilediðiniz baharatlarla enfes çorbalar da hazýrlayabilirsiniz. Bamya ve semizotu ise yemekte kullanýlýr, çorba hali pek akla gelmez ama her ikisi de son derece lezzetli çorba malzemesi olabilir. Yeþil mercimek ve tam da mevsimi olan taze barbun fasulye onlara eþlik edebilir.
2- Et suyunun besin deðeri
Gün içindeki halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve uzun süren açlýðýn sonunda, vücudun tüm ihtiyacýný salata ve et sulu bir çorba karþýlayabilir. Üstelik mideyi de yormadan yapar bunu. Et suyu için seçtiðiniz et veya tavuðu onlara uyum saðlayacak kuru soðan, patates, havuç gibi sebzelerle hatta taze baharat buketleriyle birlikte haþlayýp aromalandýrabilirsiniz. Eðer kemik kullanacaksanýz, önce fýrýnda nar gibi kýzartýn ardýndan kabýn içine saldýðý suyla birlikte düdüklü tencereye alýn ve üzerine su ekleyip haþlayýn. Bu suyun lezzetine doyamayacaksýnýz. Her halükarda etin veya tavuðun suyunu ince bir tülbentten veya süzgeçten geçirin.
3- Yoðurdun cazibesi
Yoðurt gibi bir malzemenin eþi benzeri yok! Yoðurt, yemekler ve çorbalara iyi bir eþlikçi. Yoðurt çorbasýnýn bir çok türevini cüretkarca deneyebilirsiniz. Dilerseniz içine biraz haþlanmýþ buðday ve semiz otu atabilir, dilerseniz incik etiyle ev eriþtesi ekleyebilirsiniz. Sonuç her zaman mükemmel olacaktýr. Yoðurdu piþirirken kesilmemesi için tuzu en son kullanýn.
4- Blender iþ baþýnda
Tüm bakliyat ve sebzeleri haþlayýp ister tek baþlarýna ister onlara yakýþýr dostlarýyla bir arada blendýrdan geçirin. Sonra kaynar su veya et sularýný dilediðiniz kývama gelene kadar ekleyin. Biraz da taze veya kuru baharatý iþin içine kattýnýz mý çorbanýz hazýr!
5- Piþmiþ çorbaya sürpriz dokunuþ
Çorba ister konsome ister püre olsun, sunarken üzerine eklenen her aroma, sonucu deðiþtirecektir. Ben en çok zeytinyaðýnda kýzartýlmýþ maydanoz ve taze nane dallarýný severim. Sirkeli ezilmiþ sarýmsak, tereyaðýnda köpürtülmüþ acý pul biber, karamelize edilmiþ soðan halkalarý, rendelenmiþ salatalýk, limonla çýrpýlmýþ kuru baharatlar, yeþil limon kabuðu rendesi çorbaya sürpriz dokunuþ için birkaç öneri...
6- Gelsin enfes tanecikler
Buðday, pirinç ve eriþte! Bazý çorbalarýn olmazsa olmaz malzemeleri... Çorbayý domatesli veya beyaz yaptýnýz diyelim. Ýçinde kullanacaðýnýz bu minik tanecikler iþleri emin olun tamamen deðiþtirir. Herbirinin verdiði lezzet baþkadýr. Eriþtenin onlarca çeþidini iþin içine katýn, pirinçte farklý cinsler denemekten korkmayýn.
7- Yemek aðýrsa bu çorbalar ilaç gibi olur
Yoðurtlu, taze naneli sýcak çorbalarýn önceden içilmesi mideyi rahatlatýr, arkasýndan gelecek aðýr yemeklere hazýrlýk yapar. Et yahni gibi bir yemek yaptýysanýz, yaz aylarýna denk geldiði için soðuk çorbalarý da tercih edebilirsiniz. Son dönem unutulduðunu düþündüðüm Mersin geleneði olan batýrýk bu iþ için biçilmiþ kaftandýr mesela.
8- Bakliyat keyfi
Et sulu çorbalarda tane tane, duru suyla yapýlanlarda da püre olarak kullanýlabilecek bakliyatlar çorbaya hem lezzet verir hem de doðal kývam artýrýcýdýr. Kuru börülce, siyah pirinç ve Ýspir fasulyesinden yararlanabilirsiniz.
9- Yemek hafifse çorbanýn hasý budur
Hafif bir yemek yiyecekseniz mantýlý veya ekþi köfteli bir çorba son derece uygun. Bol eriþteli, kuru bakliyatlý hatta içinde mini köfteler bulunan terbiyeli bir çorba sýcacýk çýtýr pideyle tek baþýna bile bir yemek olabilir.
10- Bayat pide için en güzel tarif
Sebze püreli veya konsome çorbalarýn hemen hemen tamamýnda rahatlýkla kullanabilirsiniz. Peki ama nasýl? Bayat pideyi küçük küpler halinde kesin. Mutfak torbasýna dilediðiniz tüm baharatlarý, hatta ezilmiþ sarýmsaðý koyup küp pideleri içine atýn ve sallayarak her yerine bulaþmasýný saðlayýn. Yaðlý kaðýda serip fýrýnda kýzartýn. Bu kýtýr pideler çorbanýza müthiþ bir lezzet verecektir. Çorbasýna göre her seferinde farklý renk ve lezzette baharat kullanabilir, zeytinyaðý ekleyebilir veya sade olarak da fýrýnlayabilirsiniz.