Coşku patlaması yaşanıyor

Urfa - Suruç notları

Başbakan’ın seçim gezilerinin Urfa - Suruç ayağında birlikteydik.

Artık belli ki Başbakan’ın bu gezileri, ayrı bir coşku patlamasına sahne oluyor. Urfa ayağında gözlenen de o idi, Suruç ayağında gözlenen de.

Urfa’da Topçu meydanına toplanan insan sayısının 150 bin civarında tahmin edildiğini, Suruç’ta Başbakan’ın 20 bin kişiye hitap ettiğini söylersem coşkunun boyutlarını anlatmak mümkün olur. Suruç’un belediye başkanının BDP’li olduğunu ifade edersem, bu 20 bin rakamının anlamı daha bir ortaya çıkar.

Bu arada  Başbakan’ın “Urfa’da bugüne kadar gördüğüm en büyük mitingti” sözünü de ekliyeyim.

Diyarbakır’dan Urfa’ya transfer edilen Osman Baydemir bir fark oluşturmuş mu evet, oyları yüzde 18’den yüzde 34’e çıkarmış, ama Ak Parti’nin oy farkı -ki yüzde 59’larda görülüyor- hala büyük.

Suruç Suruçlular için önem taşıdığı kadar Başbakan için de ayrı bir önemi haiz. Başbakan Suruç’ta Atatürk Barajını Suruç ovasına bağlayan su kanalının - tünelinin açılışını yaptı. Suruç tüneli 17 kilometre uzunluğunda ve dağların delinmesi ile gerçekleşmiş. Başbakan “Suyun gelmesi ile bu ovada 190 bin kişiye iş imkanı açılacak” derken heyecanını görmek gerekiyordu. 2 milyar dolarlık bir yatırım Suruç tüneli. Geçmişte tünelle ilgili bir yazım olmuştu, Başbakan o zaman da “Dağları deliyoruz” demişti. Tünelin inşasını takip eden Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da oradaydı. Suruç’ta küçük bir tatsızlık yaşandı, Başbakan’ın otobüsüne bir yumurta atıldı, Başbakan “Bunlar bizi durdurmaz, biz yola kefenlerimizi giyerek çıktık” dedi.

Urfa - Topçu meydanı  coşkuluydu, dedim. Meydanda Başbakan’ın konuşacağı platformun hemen yanına iki büyük bez afiş asılmıştı, birinde Başbakan’ın fotoğrafı vardı, diğer fotoğrafta ise Bediüzzaman’ın. Bediüzzaman’ın fotoğrafının yanına “Mekke’de de olsam Türkiye’ye dönmek isterim” sözü yazılmıştı.

Urfa -Sruuç gezisi esnasında bölgenin eski siyasetçileri ve kanaat önderleri ile de görüşme imkanı bulduk. Bölgenin nabzını tutma imkanı verdi bu bize.

Ne söyleniyor?

-Seçim güvenliği sorunu kalmadığını söylüyorlar genelde. Çözüm sürecinin sağladığı zemin bu.

-Bölgede Ak Parti’nin toplam oy itibariyle hala birinci parti olduğu belirtiliyor. Zikredien rakam, yüzde 51.5. Bu rakamın  Ak Parti’nin ilk yıllarında daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Kayıplarda partinin kimlik netleşmesindeki sorunlar ve bölgeden gösterilen adayların durumunun etkili olduğu notu var. Başbakanın varlığı,bölgede hala Ak Parti için ana derlenme ekseni.

-Kanaat önderlerine “BDP’nin seçim söylemine etkin biçimde giren “Demokratik özerklik” işinin ne alemde olduğunu soruyorum. Böyle bir çalışmayı BDP’-den beklemek gerektiği ifade ediliyor.