Geçen pazartesi ve salý yazýlarýnda devletin 13 yýldýr ‘Kürt sorunu’ ve ‘silah sorunu’na yönelik çözüm adýna attýðý adýmlarý yazmýþtým.
“HDP -hatta PKK- hiç mi olumlu bir þey yapmadý? Devlet her adýmý Kürt siyasetine, PKK’ya raðmen mi attý?” tepkileri geldi.
Meþrebe uyalým, bu sorulara sorularla cevap arayalým:
Mesela, PKK hangi adýmlarý attý?
- Kürtçe’ye özgürlük adýmlarý atýlýrken ‘evet ama yetmez’ mi dedi; ‘devlet sizi kandýrýyor’ mu dedi?
- Bölgeye teþvikler çýkarýlýrken, fabrikalar, yollar, barajlar yapýlýrken ‘evet ama yetmez’ mi dedi; yoksa iþ makinalarýný yaktý, iþçileri kaçýrdý, iþadamlarýný tehdit etti ve ‘vadileri suyla dolduruyorlar’ mý dedi?
- Örgütün kurucusu devletle konuþup ‘silah býrakýn, çýkýn’ dediðinde, silahlý elemanlarýný çekti mi; yoksa ‘Gezi, 17/25, hükümet ha gitti ha gidecek’ diye ve ‘Rojava, Kobani’ bahaneleriyle çamura mý yattý?
- Devlet de dað taþ terörist aramasýndan vazgeçip halkýn güvenliðine odaklandýðýnda daðdan çekildi mi; yoksa köy basýp seçmenlere oy baskýsý mý yaptý, yol kesip ‘jandarmalýk’ mý yaptý, korucu kaçýrýp infaz mý etti, çadýr yargýlamasýyla haraç mý kesti, þehirlerde evleri mi silahlandýrdý, ‘Keleþ’le, Molotof’la sokaklarý kan ve ateþe mi boðdu, kendilerinden görmediklerini tehditle göçe mi zorladý?
- Örgütün kurucusu devletle birlikte ‘çözüm süreci, normalleþme’ derken buna destek mi verdi; yoksa ‘bozarýz ha’ tehdidi mi savurdu?
- Devlet örgütün kurucusuyla konuþurken ‘liderleri’ni mi dinlediler; yoksa Kandil’i su yoluna çeviren emperyalist/kapitalist ‘patronlar’ýn temsilcilerini mi?
Son bir soru daha soralým, keselim:
- Liderleri ‘Türkiye’ye karþý silahlý mücadeleyi býrakma gündemiyle kongreyi toplayýn’ diyeli bir ay oluyor; kongre tarihi verdiler mi? Geçtik, kongre sürecini baþlattýlar mý?
***
Ya HDP?..
‘Trafiker deðil, aktörüz’ diyen HDP...
- ‘Artýk yeni þeyler söylemek lazým’ mý dedi; yoksa hala 80’lerde, 90’larda kalmýþ ‘ret, inkar, asimilasyon, imha, soykýrým’ demeye devam mý etti?
- ‘Silahsýzlanma, barýþ, kalkýnma, daðlara-sokaklara huzurun gelmesi’ adýna olumlu mesajlar mý verdi; yoksa gençleri sokak eylemlerine mi çaðýrdý?
- Çözümün ‘aktörü’ olarak sürece Kürt ve Türk halklarýnýn desteðini almaya mý çalýþtý; yoksa toplumsal destek sorumluluðunu devlete ve Ýmralý’ya mý yükledi?
- Hükümetin þehit ailelerine çözümü anlatma sürecine destek mi verdi; yoksa þehit aileleriyle empati kuracak tek bir adým atmadý mý?
- Hükümetin daðda çocuklarý ölen anneleri kucaklamasý ve ‘onlar da bizim evlatlarýmýz’ demesine Kürt annelerine çözüm umudu vererek katkýda mý bulundu; yoksa acýlarýný, öfkelerini büyüten mesajlar mý verdi?
- Yeni ölümler olmasýn diye çocuk yaþtakileri daða, sokak eylemlerine çýkmamalarý konusunda uyardý mý; yoksa teþvik mi etti?
- Çözüm karþýtlarýna karþý çözümün taraflarýnýn elini güçlendirecek adýmlar, söylemler mi geliþtirdi; yoksa ‘bozarýz ha’ diyen PKK’nýn, ‘çözüm süreci aldatmadýr’ diyen ‘siyasi milliyetçiler’in elini mi güçlendirdi?
- Türkiye halklarýný gölgesinde birleþtiren ‘Bayrak’a karþý bilinçli-bilinçsiz saldýrýlara ‘Türkiyelilik’ iddiasýnýn gereði olarak karþý mý çýktý; yoksa Türklerin haklý hassasiyeti ve ‘siyasi milliyetçilerin’ saldýrýlarýyla hükümeti karþý karþýya mý býraktý?
- ‘Çözüm süreci en çok siyasete ve bana yarar’ mý dedi; yoksa ‘arkamýzda örgüt olmasa biz hiçiz’ algýsý yaratacak bir ‘Kandil güdümü’ görüntüsü mü verdi?
***
Çözüm süreciyle Ýmralý’nýn veya Baþbakan Yardýmcýsý Yalçýn Akdoðan’ýn ‘ayar vermesi’yle rayýna oturan bir ‘aktörlük’ olmaz...
Aktörlük, Kandil’i kongre kararý almaya veya Ýmralý’yý Kandil’e ‘kongre takvimi’ vermeye teþvik etmekle olur. 21 Mart’ý, Nevruz’u çözüm sürecinde yeni bir aþamanýn baþlangýcý yapabilecek þey, silah býrakma gündemli kongreyi toplamaya niyetli görünmeyen Kandil’e Ýmralý’dan ‘takvim’ verilmesidir; ‘kutlu olsun’ mesajý karýn doyurmaz.
***
Türkiye artýk ‘haklarýn silah zoruyla alýnacaðý’ bir ülke deðil. Bu net...
Haklarýn siyasetle alýnacaðý, korunacaðý bir ülkede tek aktör ‘siyasi kurumlar’dýr.
HDP buna mahkum...
Köylerde PKK baskýsýyla oy alma dönemi bitiyor...
Þehirleri sokak olaylarýyla ‘oy kenetlenmesi’ne zorlama dönemi de...
Toplumsal barýþ, sosyal ve ekonomik kalkýnma, özgürlükler adýna proje, söylem geliþtirerek; elindeki belediyelerde bunlarý hayata geçirmek zorunda.
Ama deðerli ve geçerli olan artýk bu...
‘Türkiye halklarý’ bunu yapaný Cumhurbaþkaný seçiyor...