Doðu - Güneydoðu’da ve genelde Kürt oylarýnda CHP ve MHP’nin hiçbir iddiasý yok. Onun için sýrf seçim güvenliði noktasýnda onlarýn özel bir duyarlýlýklarýnýn bulunmasý gerekmiyor. Hatta CHP’nin bölgede oylarýn HDP’ye yönelmesi yolunda telkinde bulunmasý bile söz konusu olabilir.
Bölgede seçim güvenliði en çok Ak Parti’yi, iddiasý sýnýrlý olsa da biraz da Hüda Par’ý ilgilendiriyor. Ve biliniyor ki Ak Parti bölgede hem seçim çalýþmalarý, hem de sandýk güvenliði bakýmýndan büyük zorluk ve tedirginlik yaþýyor.
En son Van haberleri medyaya yansýdý. Bilbordlarda musluklardan kan akýttýlar ve altýna “Hazýr olun” türünden tehdit ifadeleri yerleþtirdiler.
Van milletvekili ve þimdi birinci sýra adayý Burhan Kayatürk’ün çýðlýðý da yansýdý medyaya. Beni de aradý Burhan Bey ve telefondaki sesi, evet “çýðlýk” niteliðindeydi.
“Geçmiþ seçimlerden kat kat fazla bir baský ile karþý karþýyayýz” dedi.
Þu sözler de Kayatürk’e ait:
“Önceki seçimlerde kýrsal bölgelerde baský yaþanýyordu, þimdi Van merkezde o baskýyý hissediyor insanlar. Bir seçim bürosu için 26 kiþi ile irtibat kurduk, kimisi korkudan baþtan reddetti, kimisi kapora verdiðimiz halde geri döndü ve herkes boynunu büküp, ‘Kusura bakmayýn sayýn Vekilim. Yarýn baþýma ne geleceðini biliyorsunuz’ diyerek vaz geçti.”
Mardin’den aday olan ve sahada çalýþan Orhan Miroðlu’nun Star’daki yazýsý da alarm niteliðindeydi:
“Bu yazýyý yazdýðým gün, oðlunu 6-7 Ekim olaylarýnda kaybetmiþ bir Dargeçitli, öldürülen oðlunun diðer kardeþleri daða kaçýrýlmasýn diye, nasýl da bin bir zorluk içinde, her birini uzak þehirlere gönderdiðini anlattý. Son bir hafta içinde yaþý 16-17 civarýnda olan çocuklardan on beþi daðlara kaçýrýlmýþ..
Acýlý baba soruyordu haklý olarak, devletin istihbaratý, þusu busu yok mu diye. Küçük bir ilçede çocuklar daðlara kaçýrýlýyor ve bunun önüne geçilemiyordu.”
Bölgeden baþka illerden aldýðým haberler de çok büyük tedirginliði
yansýtýyor.
Sayýn Baþbakan “Çözüm süreci halka mal oldu ve tabii ki bitmedi.” dedi.
Ama çözüm sürecinin olmazsa olmazý olan “silahlý yapýnýn tasfiyesi”nde en küçük bir ilerleme yok. Çözüm sürecinin halka mal olan kýsmý, Kürt vatandaþlarýmýzýn ve bölgenin hem kimlik hem sosyo-ekonomik anlamdaki maðduriyetinin giderilmesine yönelik adýmlarýn atýlmasý ve tabii çatýþma ve ölümlerin olmamasý. Evet “Analar bir yönüyle aðlamýyor.” Ama gelin bir de, çocuðu daða kaçýrýlan anaya sorun yüreðindeki yangýný.
Miroðlu’ndan aldýðým son paragraftaki “Acýlý baba soruyordu haklý olarak, devletin istihbaratý, þusu busu yok mu diye.” ifadesine dikkat çekmek isterim.
Hani HDP’liler Silvan ve Aðrý olayý için dediler ya: “Asker PKK’nýn hakim olduðu bölgeye girdi, çatýþma o yüzden çýktý.”
Baþýndan beri sürecin içinde bulunan Baþbakan Yardýmcýsý sayýn Yalçýn Akdoðan ya da bizzat sayýn Baþbakan ya da bizzat sayýn Cumhurbaþkaný bu cümlenin ihtiva ettiði vehameti hepimizden iyi bilecek durumdadýr. Yani þu anda örgütün silahlý yapýsýnýn konuþlandýðý alanlar vardýr ve bu, devlet birimleri tarafýndan bilinmektedir.
Sormak istediðim sorular þunlardýr:
-Bu silahlý yapýlar ne kadarlýk bir alaný kontrol etmektedirler?
-Bu alan, ne ölçüde sivil halka müdahaleye imkan verecek boyuttadýr?
-Mesela Van’da, ya da bölgedeki binlerce yerleþim alanýnda, bizzat Ak Parti milletvekilinin bildirdiði baskýlarý önlemek için hangi tedbirler alýnmaktadýr ve mesela Van’da, kýrsal bölgede ve þehir içinde seçim güvenliði tamamen saðlanabilecek midir?
-HDP’nin baskýlara karþý çýkmasýný beklemek saflýk olur. Ýmralý da suskunluðu oynuyor. Kandil savaþý bir þekilde sürdürüyor. Bu silahlý yapýnýn tasfiyesi nasýl olacak? Bu konuda devletin bir B Planý mevcut mu yoksa örgüt, “Biz istemediðimiz takdirde Devlet bizi çýkaramaz” algýsý ile mi hareket etmektedir?
Bunlar kötü sorular biliyorum, ama çözüm sürecinin ana amacý da özellikle Kürt vatandaþlarýmýzý silahlý yapýnýn tasallutundan kurtarmaktýr ve halen o tasallut hali devam etmektedir. Bundan en çok Ak Parti’nin etkilendiðini söylemek, bu vehamet karþýsýnda hafif kalýyor ne yazýk ki...