“Kurulu nizam”, kendini, nefret söylemleri, kin duygusu ve katliamlarla güçlendiriyor. “Alýþýlmýþ þiddet” ve “sýradanlaþan katliam” bu sistemin ana zemini olmuþ durumda.
Ýnsan öldürmeyi sýradan bir aksiyon filmi düzeyine indirmiþ yaþam kültürüyle karþýlaþtýk.
Günü geldiðinde insanlar öldürülebilir, bunun “insanlýk için ne kadar doðru olduðunu” geliþmiþ haber kurumlarýyla anlatabiliriz, gözlerini ellerine tutuþturduðumuz akýllý telefonun ekranýndan alamayan kitleler ise gerekçelerimize inanýr!..
Bu dünyada kimse, kendini, “kaybedenler kulübünün” üyesi olarak görmüyor, herkes, kendisinden uzaktaki öteki bir varlýðýn aðýr trajedisi ile ruhunu yýkýyor!..
Suriyeli, Yemenli, Iraklý ne bileyim, Myanmarlý bir çocuk öldürülebilir, kime ne, o zaten doðuþtan kaybetmiþti… Oysa, en büyük tuzak, “çok þükür biz bunlarý yaþamýyoruz” düþüncesidir…
Dünya, esas olarak iki etnik gruptan oluþur: Aðzýnda gümüþ kaþýk ile yaþayanlar ve yaþamý boyunca bir tahta kaþýk bile bulamayanlar…
Gazeteler, TV’ler, internet yayýn siteleri, anlý-þanlý üniversiteler, aðzýndan bal damladýðýna inandýðýmýz bilim insanlarý, derin düþünceler taþýdýklarýna vehmedilen din adamlarý, bu son derece basit gerçeði ört-bas etmenin kaplama kaðýtlarýdýr, sistemin paketlenmesinde kullanýlýrlar.
Dünyada asýl olan, fakirlerin birbirlerinden nefret etmeleridir. Zenginler her zaman anlaþýrlar.
Erdoðan’ý, Rus ve Ýranlý liderlerle Tahran’da izlerken yüreðim burkuldu. Putin veRuhani için üzüldüm, çünkü, küresel güçler mücadelesinin ana eksenini hayli ýskalamýþ bir halleri vardý.
Emperyalizmin hedefe oturttuðu, ekonomik ablukalarla tehdit ettiði üç devletin lideri bir masanýn etrafýna toplanmýþ, bunlardan biri, Suriye’deki masum insanlarýn katledilmemesi için çýrpýnýyor, diðer ikisi ise kanlý hedeflerine kilitlenmiþ görüntüyü koruyordu.
Bu, emperyalizmin keyif aldýðý durumdur. Býrakýn, ötekiler çatýþsýn, biz, iþimize bakalým.
Sürdürülemez bir dünyada yaþadýðýmýzýn rakamlarý, felaketi gösteriyor zaten. 2010’dan bu yana her yýl dünyanýn en zengin sýnýfýný inceleyen Wealth-X’in son raporuna göre, dünyada, 30 milyon Dolar üzeri servete sahip 255.810 kiþinin toplam serveti 31.5 trilyon Dolara ulaþmýþ durumda.
Yani, Karabük nüfusu kadar bir insan topluluðunun serveti, “fakir” olarak adlandýrýlan 5.6 milyar insanýn toplam servetinin (?) üzerine çýkmýþ!..
Böyle bir dünyada ulusal devletlerin ve bu devletleri yöneten kadrolarýn belirleyici gücü olduðuna inanýyorsanýz, geçiniz.
Hani, Nazým þiirinde, “Sen mutluluðun resmini yapabilir misin Abidin” diye sorar ya, “kýyamet” için nasýl bir tarifi tercih edersiniz? Söyleyeyim: Dünyanýn en zengin nüfusu, 2022’de 360.390’a (Uþak’ýn nüfusu kadar) toplam servetleri de 44.3 trilyon Dolara ulaþacak. Bunlara, 1 milyon Dolar ve üzeri servete sahip 22.3 dünya vatandaþýný da eklersek, dünyanýn yüzde üçünün toplam serveti, geri kalan yüzde 97’ninkinin üç katýna doðru yol almýþ olacak.
Devam edeyim:
1-Dünyada 1.2 milyar insanýn elektriði yok, 2- 2 milyar insan temiz suya ulaþamýyor, 3- Her yýl 8.6 milyon insan bulunduklarý yerde saðlýk hizmeti olmadýðý için ölüyor, 4- 750 milyon insan okur-yazar deðil, 5- 50.5 milyon 5 yaþ altýndaki çocuk geleceksiz yaþýyor, yani “heba olmuþ” durumdalar, 6- 850 milyon insanýn gýda güvenliði yok, 7- 4 milyar insan internetsiz yaþýyor.
Bu, bir kýyamet tablosudur.
Böyle bir dünyada;
- Ülkenizin sýnýrlarýný artan mülteci akýmlarýna kapatamaz, ailenizle birlikte yaþadýðýnýz yüksek güvenlikli sitelerin kapýsýný bile kontrol edemezsiniz,
- Her þey, kurum ve kavramlar çürür. Devletler, liderler, askerler, vergi daireleri, sosyal güvenlik kurumlarý, hatta dinler, “ben deistim” demek moda olur.
- Amerika gibi bir süper gücün en büyük güvenlik sorunu, 3 yaþýndaki Latin Amerikalý bir çocuk olur, o çocuk kendini sýnýrdaki toplama kampýnda bulur.
- 3 yaþýndaki Ýdlibli bir çocuk en son model Rus savaþ uçaðý tarafýndan öldürülür, bakar geçersiniz…
Çözümsüz bir dünyanýn sýradan çýrpýnmalarý…
Yazýk, teknolojik birikimimiz daha eþitlikçi bir dünyayý kurabilirdi, biz, aç gözlülüðü, hýrslarý, kibri, þiddet ve ölümü tercih ettik…
Bedelini yaþýyoruz, daha bunlar baþlangýç.