New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’deki basýn özgürlüðü ile ilgili bir rapor hazýrladý. Baþlýðý þöyle: “Türkiye’nin Basýn Özgürlüðü Krizi-Gazetecilerin Hapsedildiði ve Muhalefetin Suç Sayýldýðý Karanlýk Günler.” Komitenin baþkaný Sandra Rowe ile direktörü Joel Simon, günlerdir Türkiye’de gazete ve televizyonlarda Türk basýnýnýn nasýl bir karanlýk dönemden geçtiði palavrasýný anlatýp duruyorlar.
Bu nasýl karanlýk bir dönemse, uydurduklarý yalanlarý bile Türk medyasýnda özgürce tartýþabiliyorlar, Türkiye’yi yerden yere vurabiliyorlar.
Bir kere bu rapor, çeliþkiler, tutarsýzlýklar ve ideolojik körlüklerle maluldür. Ayný komite, 2011 yýlýnda hazýrladýðý raporda Türkiye’de sadece 8 gazetecinin tutuklu olduðunu yazmýþtý. Ancak ne hikmetse, komite geçen yýlki kendi raporunu inkar ederek bu yýl sayýyý 61 gazeteciye çýkarmýþ. Yanlýþ anlaþýlmasýn, komitenin listesinde yer alan isimlerin tamamý geçen yýl da hapisteydi. Rapora göre, bu isimler geçen yýl gazetecilikten yatmýyorlardý ama bu yýl, aniden gazetecilikten yatar hale geldiler.
***
CPJ’nin, gözlerimizin içine baka baka nasýl palavradan iþler yaptýðýný anlamak için, isterseniz raporunda gazetecilikten dolayý cezaevinde olduklarýný iddia ettiði isimlerin bazýlarýna daha yakýndan bakalým.
Mesela, raporun birinci sýrasýnda yer alan Hatice Duman, adli kayýtlara göre, Kadýköy Marina’ya patlayýcý madde koymak, Akbank Topçular þubesindeki silahlý soyguna karýþmaktan cezaevinde bulunuyor.
CPJ’nin bir baþka gazetecisi Mustafa Gök, yine adli kayýtlara göre, Akbank Eyüp Þubesi’nin soygunu, Kartal Tekel deposunun bombalanmasý, polis memuru Bülent Uzun ve bir bekçinin öldürülmesi, dört polis memuru ile silahlý çatýþma, yaralama ve öldürme eylemleri, Ataköy’de bir helikopterin bombalanmasý, ve Alibeyköy polis karakolunun bombalanmasý eylemlerinden cezaevinde bulunuyor.
Gazetecileri Koruma Örgütü’nün, ‘baský’ ve ‘sansür’yüzünden cezaevinde olduðunu iddia ettiði gazeteciler iþte bunlar. Liste daha da uzayýp gidiyor.
Aslýnda, CPJ’nin raporunun hazýrlýk aþamasýndaki kaynaklarýna baktýðýmýzda, Türkiye’ye karþý nasýl bir kumpas hazýrlandýðýný daha iyi görüyoruz. CPJ’nin en güvenilir kaynaklarý, Türkiye’deki terör örgütleriyle paralel yayýnlar yapan bazý gazeteler, dergiler ve CHP.
Mesela CHP milletvekili Umut Oran, raporun hazýrlanmasýna nasýl katký saðladýklarýný kendi web sitesinde açýkça anlatýyor: “Geçen hafta CHP heyeti olarak ABD’de idik ve 16 Aralýk’ta, tutuklu gazetecilerle ilgili raporlarý hakkýnda New York’ta CPJ yönetimiyle görüþtük.”
Gördüðünüz gibi, CHP heyeti iþi gücü býrakýp ta Amerika’ya gitmiþ, marina bombalayan, banka soyan, karakol bombalayan, polisle çatýþan gazeteci arkadaþlarýna yönelik ‘baský’ ve ‘sansürün’ CPJ raporunda yer almasý için canla baþla çalýþmýþ.
Bu palavra rapor üzerinden, “Türkiye basýn özgürlüðü konusunda tarihin en karanlýk dönemini yaþýyor” diye yazanlarýn anlaþýlan hafýzalarýyla ilgili sorunlarý var.
Bunlar, gazetecilerin hapsedildiði, hatta öldürüldüðü, muhalefetin suç sayýldýðý günleri ya hiç görmemiþler ya da bizi salak zannediyorlar.
Bazýlarýnýn hafýzasýna yardýmcý olmak amacýyla, kýsa bir hatýrlatmakta yarar var. Nazým Hikmet ve Kemal Tahir, marina bombalamaktan deðil, düþüncelerinden dolayý 28 yýl cezaya çarptýrýldýlar.
Necip Fazýl Kýsakürek ve Osman Yüksel Serdengeçti düþüncelerinden dolayý yýllarca zindanlarda çürütüldü.
Mehmet Þevket Eygi, Selahattin Eþ, Sadýk Albayrak, Þule Yüksel Þenler, Emine Þenlikoðlu, Nurettin Þirin, Hakan Albayrak banka soygunundan deðil, kalemlerinden dolayý zindana týkýldý.
Bunlar sadece ilk akla gelenler. Daha sayýsýzca yazar ve aydýn bu ülkede yazdýklarýndan ve düþüncelerini açýkladýklarýndan dolayý mahkum oldular, yýllarca cezaevinde yattýlar.
Elbette, bugün de düþüncelerinden dolayý gazetecilerin, yazarlarýn cezaevinde olmasýný asla onaylayamayýz. Halen cezaevindeki bazý isimlerin, gerçekten düþünceleri yüzünden mahkum olduklarýný ya da tutuklandýklarýný biliyoruz. En kýsa sürede, yasal düzenleme yapýlarak Türkiye bu ayýptan kurtarýlmalýdýr. Ancak, CPJ’nin palavralarýnýn bu gerçeklerle uzaktan yakýndan bir alakasý yoktur.