CHP, Meclis’e sunulan AK Parti ve MHP’nin seçim ittifaký teklifine çok sert tepki veriyor. Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Cumhurbaþkaný Erdoðan ve referandumu savunanlar, ‘koalisyon dönemi bitecek' diyorlardý. Þimdi bu yaptýðýnýz ne? Hani bitecekti koalisyonlar dönemi?” diyor.
Sayýn sözcü ya demogoji ve mugalâta yapýyor, ya da genel baþkaný Kýlýçdaroðlu gibi hala Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemini anlayamýyor demektir.
Hatýrlarsanýz Sayýn Kýlýçdaroðlu da, adý Cumhurbaþkanlýðý Hükümet sistemi olan yeni sistemde; Baþbakanlýk kurumu, baþbakanlýk makamý olmadýðý halde, referandumda ‘Hayýr’ çýkmasý için kafa karýþtýrmaya çalýþýrken, “ya baþbakan ve cumhurbaþkaný ayrý partilerden olursa...” demiþti.
Bir daha tane tane anlatalým ki, Cumhur ittifakýnýn bir koalisyon olmadýðý anlaþýlsýn.
Hala bu yýlýn 15 Temmuz’unda erken seçim iddiasýný sürdürenler varsa da, 3 Kasým 2019’da iki sandýklý bir seçim var. Milletvekilliði ve Cumhurbaþkaný seçimi...
Cumhurbaþkaný seçimi, Sayýn Erdoðan’ýn seçildiði 10 Aðustos 2014 seçiminden çok farklý. Çünkü bu defa seçilecek Cumhurbaþkaný ayný zamanda hükümetin de baþý olacak.
Yeni hükümeti, seçilen Cumhurbaþkaný kuracak. Seçildikten sonra 3-4 Baþkan Yardýmcýsý ve bakanlarý atayacak. Yardýmcýlarýn ve bakanlarýn milletvekili olmama þartý da var.
Demek adýna Cumhurbaþkanlýðý Hükümet sistemi dediðimiz yeni sistemde Baþbakan yok. Baþbakanýn oluþturduðu bir kabine yok. Hükümet üyelerini Cumhurbaþkanýna sunmak yok. Gelip Meclis’e güvenoyu istemek yok...
Hükümet doðrudan sandýkta Cumhurbaþkanýný seçmek suretiyle bizzat millet tarafýndan belirleniyor.
Geçmiþ dönemlerde neden koalisyonlar oluyordu? Bir parti tek baþýna iktidara gelemeyince, güvenoyu alabilecek bir hükümet kurulabilmesi için koalisyona gidiliyordu.
Pekiyi koalisyonlardan neden þikâyetçi olduk? Hükümet 2-3 baþlý oluyordu. Birbirine tavizler veren partiler, pazarlýklar, suni hükümetler için milletvekili ayarlamalar ve yere saðlam basmayan siyasi iradenin bir istikrarsýzlýk kaynaðý olmasý... Vesayetin, asker içindeki yönetim heveslisi cuntacýlarýn baskýsý yüzünden durduk yere kaç koalisyon hükümeti daðýldý/daðýtýldý bunlarý unuttuk mu?
Detaylarýna girmeye, örnekler vermeye gerek yok. Türkiye koalisyonlardan çok çekti. Temel sebep de, seçilmiþlerin; vesayetin aðalarýnýn tazyiklerine, kumpaslarýna açýk halde olmasý, boyun eðmesiydi. Kalkýnmamýzýn hep tek parti iktidar dönemlerinde olmasý bir tesadüf deðil...
3 Kasým 2019’daki seçimden artýk bir koalisyon çýkma ihtimali yok. Niye? Cumhurbaþkanýnýn seçilmesiyle hükümet kuruluyor. Güvenoyu problemi yok. Çünkü gensoru müessesesi yok. Hükümetin devamý Meclis’teki bir oylamaya baðlý deðil. Vesayetin, cuntacýlarýn baskýsý, karýþmasý/karýþtýrmasý yok. Meclis’te pazarlýk yok, milletvekili ayartma yok. Oluþan iktidar 5 yýl devam edecek.
O zaman CHP’ye soralým nerede koalisyon?
Koalisyon, seçim sonrasý partilerin bir araya gelmesiyle oluyor. 3 Kasým 2019’da hükümet sandýkta belirleniyor zaten. O sandýktan tek baþýna bir iktidar çýkýyor zaten. Ne koalisyonu?
Cumhur ittifaký, iþte bunun için koalisyon deðil, güç birliðidir. Yeni sistemin iktidar için yükselttiði çýtanýn, yani yüzde 50+1 hedefinin yakalanmasý için seçim öncesinde saðlanan güç birliði...
Koalisyonlar eski sistemde, tek baþýna iktidar çýkmayýnca bir hükümet kurma formülüdür.
Ýttifaklar ise yeni sistemde, sandýkta belirlenecek iktidar için seçim öncesinde saðlanan güç birliðidir.
Kaldý ki, AK Parti-MHP-BBP ittifaký, yeni Türkiye için gönüllülük esasýna dayanan bir tercihtir.
15 Temmuz’la oluþan Yenikapý ruhunun, askerî harekâtlara verilen desteðin, yedi düvele karþý birlikte mücadele vermenin getirdiði gönüllü birliktelik… 2019 sonrasýnda da devamý saðlanacak bir güç birliðinden söz ediyoruz.
CHP’nin derdi baþka. Cumhur ittifaký CHP, HDP ve Ýyi Parti’yi köþeye sýkýþtýrdý.
Ýttifak kursalar bir türlü, ayrý ayrý adaylarla seçime gitseler bir türlü...
‘Hayýr’ bloðunun, ittifak yapamýyorlar diye Cumhur ittifakýna karþý çýkmalarý inandýrýcý deðil.
Haset etmeyin ne olur, çalýþýn sizin de olur...