TANRIVERDÝ: 28 Þubat FETÖ’ye prim yaptýrdý. ÝHL’liler engellenip kýzlar okuldan atýlýnca insanlar saf düþüncelerle bunlara yaklaþtý. Bu, 28 Þubat’ýn vebalidir. 28 Þubat zihniyeti olmasaydý bu yapý bu denli örgütlenemezdi.
GÝZLÝ AJANDA DENDÝ, FETÖ GÝZLENDÝ, HALK BÝÇÝLDÝ
28 Þubat darbesi diðerlerinden farklý olarak toplumun sadece bir kesimine, dindarlara yöneldi. Memurlar görevlerinden, baþörtülüler okullarýndan atýldý. ÝHL’li öðrencilerin yolu kesildi, sermayeleri, siyasetçileri, medyasý biçildi. Gerekçe þu idi: “Gizli ajandalarý var, devleti ele geçirecekler”. Hal bu ki bu, FETÖ’nün hedefidir. Acaba devlet içindeki doðru bir damar FETÖ’nün hedef ve varlýðýný fark etmiþ, engellemek istemiþ ama müphem yahut malum bir elin müdahalesiyle FETÖ yerine dindarlara yönelinmiþ olabilir mi? Bilmiyoruz. 28 Þubat’ýn TSK’da yol açtýðý sonuçlarý Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Emekli Tuðgeneral Adnan Tanrýverdi ile konuþtuk. Tanrýverdi’nin ayrýca SADAT adlý bir uluslararasý savunma danýþmanlýðý þirketi var.
Þubat diðerlerinden farklýydý, toplumun sadece bir kesimi hedefti. Muhafazakar kesim bilinçli þekilde darbelendi. Ýnsanlar devletten atýldýlar, okullardan atýldýlar, ÝHL’lilerin yolu katsayý ile kesildi, sermayeleri, siyasetçileri biçildi. Darbecilerin gerekçesi þu idi: “Gizli bir ajandalarý var, devleti ele geçirecekler”. Bu FETÖ’nün hedefidir oysa. Acaba FETÖ’nün hedefi ve varlýðý fark edildi ama bir el tarafýndan manipüle edilerek FETÖ yerine tüm dindarlar mý hedefe kondu? Böyle bir þüpheniz ya da deðerlendirmeniz var mý?
1960’tan itibaren Cumhuriyet döneminin darbelerini incelediðimizde, her darbeden sonra müteakip darbenin hazýrlýðý için bir cunta oluþturulmuþ. 60 darbesi bitip de darbeciler iktidarý sivile teslim ederken dönüp darbecileri yargýlamasýn ve sivil iradeyi kontrol etsin diye TSK içinde darbeci cuntayý oluþturmuþlar. 1984’te Genelkurmay Özel Harp Dairesine tayin olmuþtum. Ýki ay sonra PKK’nýn Þemdinli saldýrýsý oldu. Bizim de Özel Harp Dairesi olarak özel kuvvetlerle ve asimetrik harekatla mücadele teknikleri uyguladýðýmýz dönem. Kurmay yarbay rütbesindeyim, Ýsmail Hakký Karadayý da Kara Kuvvetleri Personel Baþkaný, tümgeneral. Bir iki ay geçmedi, onun mahiyetinden devre arkadaþým bir kurmay albay ziyaretime geldi ve dedi ki “darbeci bir cunta kuruyorlar, seni de istiyorlar”.
28 ÞUBAT’IN CUNTASI 1984’TE KURULDU
- Ne demek bu?
28 Þubat’ýn cuntasý 1984’te kuruldu. ANAP 83 sonu iktidara geldi. Darbecilerin kurguladýðý parti kazanmadýðý, ANAP kazandýðý için, Turgut Özal da mütedeyyin biri olmasý hasebiyle, hemen cunta hazýrlandý.
- Sizi niye davet ettiler?
Kendimden bahsetmek istemem ama sicilim önde, erken terfim var. Kritik atamalarým olmuþ, Özel Harp Dairesi’ndeyim. Cuntaya faydalý olabileceðim düþünülmüþ olmalý.
ÝRTÝCACI LÝSTESÝNÝ ÖNÜMÜZE KOYDULAR
- 28 Þubat döneminde neye tanýk oldunuz?
28 Þubat’ta bir kýsým uygulamalara karþý tavýrlar aldým. 1995 Þubat’ýydý. Ben tuðgeneral rütbesinde tugay komutanýydým, Maltepe Ýstanbul’da. Ýzmit’teki kolorduya baðlýyýz. Benden baþka iki tugay daha var. Kolordu komutanýmýz merkeze çaðýrdý, üçümüze de birer belge verdi. Belge bir sayfa, baþlýðý yok, altýnda imza bloku yok, þöyle yazýyor: “Birliðinizdeki aþaðýda ismi yazýlý subay ve astsubaylar irticai faaliyette bulunmaktadýrlar, bunlar ikaz edilecek. Ýkaza uymayanlar hakkýnda TSK’dan ihraç iþlemi yapýlacak. Ýþlem yapmayan amirler hakkýnda da iþlem yapýlacak”. 14 astsubay 4 subayýn ismi vardý. Tugayý üç yýldýr komuta ediyorum ve ben bu arkadaþlarýn dindar yönlerini o zaman öðrendim.
FETÖCÜ OLMAYANLAR TSK’DAN ATILDI
- Þaþýrdýnýz yani…
Gerçekten þaþýrdým. Özelliklerine baktýðýmýzda vatanýna milletine sahip çýkan, takip kontrolsüz iþ yapan kiþiler. 1994’ün Aralýk Þurasýnda alýnmýþ karar, 95’in Þubat’ýnda bizlere izah ediliyor. O zaman FETÖ elebaþý dedi ki “Baþörtüsü teferruattýr”. Ardýndan FETÖ’cülerin hanýmlarý baþlarýný açtýlar, ibadeti býraktýlar. Ramazan’da özellikle oruç tutmadýðýný belirten ifadelerde bulunup yediler içtiler, dindar olmadýklarýný ve ikaza uyduklarýný gösterdiler. Normal mütedeyyin ve örgütle baðlantýsý olmayanlarýn yaþantýlarýnda deðiþiklik olmadý. Ve TSK’dan tasfiye edildiler.
FETÖCÜLER TAKÝYE YAPIP GÝZLENDÝLER
- FETÖ’cü askerlerin Fetulah Gülen’den gelen talimatla gizlenmeye, takiye yapmaya baþladýðý bu süreçte dindar ve masum insanlarýn elendiðini gördünüz. Kasýt sezmiyor musunuz?
Sonradan yorumladýðýmýzda bu sonuca gidiyoruz. O zamanlar dindar insanlara hangi cemaatten, meþrepten diye bakýlmaz, art niyeti aranmadan tamamen inançlarýndan dolayý, denirdi. Fakat 1995’te FETÖ’cüler dindar görüntülerini terk edince bir ayrým oldu ama yine çok fark edilmedi. Dýþtan kumandalý uluslararasý bir örgüt olarak görülmedi dindar insanlarca. Ýnsanlara “hizmet” adýyla dini eðitim ya da dini yaþantýyý koruma adý altýnda yaklaþýp, esas dindarlarýn tasfiyesi için bu yapýnýn tezgah olarak kullanýldýðý, ayný zamanda TSK’yý ve bürokrasiyi ele geçirmek amacýnda olduðunu 2000’lerden sonra anlamaya baþladýk. Elebaþýnýn ABD’ye gitmesinden sonra dedik ki “bir örgüt dünyanýn 160 ülkesinde etkili ise, okullar açýyorsa, Türkiye’de bu kadar etkiliyse ve dünya hakimiyeti için mücadele veren bir ülkede bulunuyorsa kullanýlmamasý mümkün deðil, kullanýlýyorsa da kendisinin bilmemesi mümkün deðil”.
FETÖ DARBE SONRASI PRÝM YAPTI
- FETÖ 12 Eylül ve 28 Þubat sonrasý güçlendi. 15 Temmuz sonrasý muvazzaf generallerin yarýsý FETÖ’cü olduðu için ordudan atýldý. Böyle bir coðrafyada, böyle bir dönemde Türk ordusunun komuta kademesinin bir terör örgütü tarafýndan ele geçirilmiþ olmasý FETÖ açýsýndan baþarý aslýnda. Soru þu: Türkiye’de darbe yaptýran güçle FETÖ’yü yerleþtirenler arasýndaki baðý gösterir bir iþaret midir 28 Þubat?
Dindar insanlar irtica diye yaftalandýðýnda ve bundan vazgeçecekler dendiðinde vazgeçecekleri þey neydi? Baþlarýný açmalarý ve açýkta namaz kýlmamalarý. Peki, bu dindarlýklarýna zarar verir mi, vermez. Demek ki böyle devam etsinler anlamýna geldi o durum. 28 Þubat’tan 2007-2008’e dek ailelerinde dahi dindarlýk iþareti olmayan talebelere yöneldiler. 95-96’dan itibaren askeri liselere ve harp okullarýna alýnanlardan toplu aile resmi ve birinci derece yakýnlarýnýn resmini istiyorlardý. Annenin örtüsüne, babanýn sakal býyýðýna bakýyorlardý. Böyle olanlarý almýyorlardý. Bu baský FETÖ’ye prim yaptýrdý. Ýmam Hatiplerin engellendiði, kapalý kýzlarýmýzýn horlandýðý bir dönemde prim yaptýlar. Örgüt diye deðil, dindar insan yetiþtiriyorlar diye saf dini düþüncelerle yaklaþýnca insanlar, yanýltýlmýþ oldular. Bu, 28 Þubat’ýn vebalidir. 28 Þubat zihniyeti olmasaydý, herkes inandýðýný yaþayabilir bu yapý bu denli örgütlenemezdi. Bu denli talebe bulamaz, küçük yaþta onlarý þartlandýrýp kendilerine uygun hale sokamazlardý.
ÇÖPLERÝ KARIÞTIRAN, ÝNTÝHAR EDEN OLDU
“95’te irticacý diye ihraç edilmek istenen askerlere müspet sicil doldurdum. Baþka olaylarda da benzer tutumlar aldýk. Bu tabii bizim açýmýzdan da bir handikap oldu. Kara Kuvvetleri Saðlýk Daire Baþkanlýðýna tayin edildim. Branþým olmamasýna raðmen bir sene sonra kadrosuzluktan emekli oldum. Ben emekli olduktan sonra 95 Aralýk Þurasýnda zannederim 44 kiþi ihraç edildi. 20’si benim tugayýmdandý. Onlarý tanýyorum, bu insanlarýn hiç bir þekilde devlete zararlý herhangi bir þeyi yoktu. Buna raðmen ihraç edildiler. Kazanýlmýþ haklarýný kaybettiler. Büyük maðduriyetler yaþadýlar. Ýntihar edenler oldu, çöpleri karýþtýranlar oldu. O yüzden emekli olduktan sonra diðer ihraç edilenlerin haklarýnýn aranmasýnda kendimi hep vazifeli hissettim”.
YERLÝ SAVUNMA SANAYÝ AK PARTÝ ÝLE BAÞLADI
- Savunma sanayiinde yerlileþme-baðýmsýzlaþma sürecimiz ne zaman nasýl baþlýyor?
Kýbrýs Barýþ Harekatýndan beri kendimize yetecek bazý yatýrýmlarý yapmaya baþladýk ama esas itibariyle AK Parti iktidarýyla baþladýðý açýk net. Milli savunma sanayisinde baðýmlýlýk varsa o ülkenin baðýmsýz olmasý mümkün deðildir. Türkiye ana muharebe vasýtasý ve mühimmat olarak kendi ihtiyacýný kendi üretimiyle karþýlamak için büyük gayret sarf etti. Aðýr sanayide savunma ve havacýlýk kümelenmeleri oldu. Savunma sanayi üretimi kontrol edildi. 5201 sayýlý kanun gereði her yýl savunma sanayi ürünleri listelenir, satýþý ve yurt dýþýna çýkýþ seyri de kontrol altýndadýr. Savunma sanayimizi hem kendimiz kontrol ederiz hem uluslararasý savunma sanayi üreticileri.
- Cumhurbaþkaný ÝHA’lardan sonra “insansýz tank da yaðacaðýz” dedi. Þu an neler yapabiliyoruz?
Teknolojimiz hepsini yapmaya muktedir. Motor konusunda bazý sýkýntýlar var, o da bazý yerlerde baðýmlý olduðumuz için. Artýk teknoloji savaþýyor. Ýnsansýz hava aracý nasýl varsa, insansýz kara aracý da olabilir. Bu ideal bir hedef ama o hedefe ulaþýncaya kadar klasik silahlar kullanýlacaktýr. Dolayýsýyla da bunlarý da üretmek lazým. Elektronik, siber savunma ya da siber taarruz olabilir, insansýz kara araçlarýmýz, deniz araçlarýmýz olabilir. Bunlar geliþirken klasiði býrakmamak lazým. Mesela bugün elektronik, akýllý mühimmatýmýz var. Akýllý mühimmatta sýkýntý çektiðimiz yerde klasik mühimmat stoklarýmýz dolu.
- Silah, mühimmat toplamýnýn yüzde kaçý yerli? Ýhtiyacýmýzý karþýladýktan sonra yüzde 70 yerli.
BÝR KAÇ ÝSLAM ÜLKESÝ MÜÞTERÝMÝZ
- Ne iþ yapar SADAT?
SADAT özel bir anonim þirket. Askeri danýþmanlýk dünyada 90’larda yayýlýyor. ABD’li þirketlerle, ihtiyacý olan devletleri baðýmlý kýlan bir düzen kurulmuþ. Halbuki tehdit müþterek. Biz, Ýslam dünyasýnýn ortak tehdidini bulup bu ülkelere danýþmanlýðý biz yapalým, komþularýyla ortak savunma sistemi oluþturup savunma sanayi ürünleriyle kendilerine yetecek hale getirelim dedik. Ýslam ülkelerinden hizmet verdiðimiz ülkeler var. Türkiye’de ferdi ya da kurumsal herhangi bir hizmetimiz yok.
ÝSRAÝL VE FETÖ’NÜN HEDEFÝ OLDUM
- TV’lerde çok emekli asker var. Diðerlerinin her dediði doðru kabul edilirken siz þüpheli þahýs gibi lanse edildiniz. Neden?
Ýnsan üzülüyor, küresel güçlerin yaptýðý bazý iþleri Türkiye için de yapmak istedik. Türkiye bölgesel güç ve küresel güç olma yolunda. Askeri birikimini buna ihtiyaç duyan ilgi-tesir alanýndaki ülkelere vererek ittifaklar oluþturabilir, dedik. Ama gayretimiz okyanus ötesinin, Ýsrail’in hedefi oldu. Oradan baþlayan hücum bir kýsým muhalif medyanýn abartýlý tehdit algýsýyla sunuldu.