Cumhurbaşkanı ve Başbakan

Kampanyalar başladı.. ‘Hayır’ diyen neden istemediğini anlatıyor.. Ak Parti ve MHP de bu teklifin ne içerdiğini.. Soru belli.. “Evet” çıkarsa ne olacak?.. Cumhurbaşkanının yetkileri üzerinden yürütülüyor tartışma.. İşte karışıklık da tam burada başlıyor zaten.. Sistemin adı; “Cumhurbaşkanlığı” olduğu için ve yeni dönemde başbakanlık koltuğu ortadan kalkacağı için anlatması güçleşiyor.. Oysa çok basit bir formülü var bunun.. Yeni dönemde tesis edilecek olan ‘Cumhurbaşkanlığı’ makamını, bugünkü ‘Cumhurbaşkanlığı’ ile değil, bugünkü ‘Başbakanlık’ ile karşılaştırmamız gerekiyor.. Evet adı Başbakan değil Cumhurbaşkanı olacak.. Ama bildiğimiz anlamda ‘Başbakan’ yetkilerini almış olacak.. Yani sağlıklı bir karşılaştırma için, iki cumhurbaşkanlığını karşılaştırmak çok doğru analiz yapmayı önlüyor.. Oysa 17 Nisan sabahı (aslında ilk seçimlerden sonra doğrusu) Cumhurbaşkanı, bugünkü Başbakana karşılık geliyor olacak.. Öyle yaparsak karşılaştırmayı, daha somut sonuçlar elde edebiliriz..

Diktatör yetkileri

Cuntacılar 1982 Anayasasında Cumhurbaşkanı için olağanüstü yetkiler tanımışlar.. Ancak bunca siyasal yetkiye rağmen Cumhurbaşkanını sorumsuz kılmışlar.. Bugün anayasa değişikliğine karşı çıkan ve bunun Cumhurbaşkanını çok güçlendirdiğini söyleyenler, acaba 1982 Anayasasından haberdar mı ki?.. Mevcut halde, Cumhurbaşkanı; TBMM’yi toplantıya çağırır, yasaları yayımlar-iade eder, referanduma götürebilir, Başbakanı seçer, görevlendirir, istifasını kabul eder, bakanları atar, Bakanlar Kurulu’nu toplar… Başka?.. YÖK üyelerini, rektörleri, AYM, Danıştay, Yargıtay, HSYK üyelerini belirler.. Halen, şu anda.. TSK’nın Başkomutanıdır.. Genelkurmay Başkanı'nı atar, MGK’yı toplar, Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilan eder.. Diyorlar ki; 'evet' çıkarsa cumhurbaşkanına 'diktatör yetkileri' geçecek..

Aslı İnandık

Ben bir Aslı İnandık hayranıyım.. Her akşam evde Didem’le Aslı videoları izleriz.. Bıkmadan aynı videoları defalarca izlediğimiz oldu.. Kendimiz keşfettiğimiz için daha bir anlamlı geliyordu bize..  
“.. Koş koş Aslı yeni bir video çekmiş..”.. O yeni kaydedilmiş 20 saniyelik video için evimizde ‘gala gecesi’ tertipliyoruz adeta.. Küçücük cep telefonu ekranını koca televizyona yansıtmak için uzun uğraşlar veriyoruz.. Hepi-topu 20 saniyelik Aslı İnandık videosu için.. Öğrenci işlerindeki memur, tiki ve histerik kız serisi, Çeçenay Karakaya, efsane Hollywood dublajları.. Bayılıyoruz.. Dün yaptığı bir tipleme nedeniyle sosyal medyada linç ediyorlardı.. Muazzam bir gözlem eseri olan CHP’li laik teyze tiplemelerini fark etmişler.. Oradan saydırıyorlardı.. Oynadığı tipin, kendi CHP’li babaannesi olduğunu söyledi.. Yani (bence hiç gerek yokken) aileden Halk Partili olduğunu da böylece açıklatmış oldunuz bir mizahçıya.. Hadi bakalım, şimdi n’olcak?..