cumhurbaskaniaraniyor.net

Ne yalan söyleyeyim, yoğun filan değildim. Dışarıda bir yerlerde oturmaktayken mevzudan bihaberken ‘bir arkadaşımın’ arayıp söylemesi üzerine de haberim olmuş değil. (Biliyorsunuz bizim kaynana sendormlu aydınlarımız -hep ne ilahi hikmetse- kendilerine haber veren arkadaşları sayesinde haberdar olurlar. Yerseniz.)

Bayağı bayağı Cuma günü sabah saatlerinde gazeteleri okurken, sıra, ‘Erdoğan’ı yüce divanda yargılatmayı” kendisine iş edinmiş gazetemize geldiğinde...

Bir de ne göreyim:

A’na!

Gazetenin onuncu nüshasında çeyrek sayfa ilanda “Bir Cumhurbaşkanı Aranıyor!” (Şaşkınlık ifadesi olarak ünlem işaretini ben koymadım, ilanın orijinalinde var.)

İlanı verenler:

‘Cumhurbaşkanı Aranıyor Girişimi’ adına yurttaş Oya Baydar, yurttaş Mebuse Tekay, yurttaş İbrahim Betil, yurttaş Doğan Bermek, yurttaş Gencay Gürsoy ve yurttaş Celal Yıldırım.

Bir de internet sitesi kurarak ‘Cumhurbaşkanı’nda bizim aradığımız özellikleri arayan tüm yurttaşları’ yazdıkları metni imzalamaya davet etmişler.

İki haftadır yayında olduğunu tahmin ettiğim sitede kampanyaya destek imza sayısı, dün saat 16:00 sularında 1687’ilerdeydi.

Yani, ‘denemeye değse’ de 76 milyonun 76’sını da kucaklayacak reisi cumhurda ‘sıralanmış özellikleri’ görmek isteyenlerin sayısı ‘sayımızın çok olduğuna inanıyorum’ diyen Oya Baydar’ın tahminlerinin tam aksini gösteriyordu.

Tarif var. Beklenti var. Arzu edilen özellikler birer birer sıralanıyor. Ama sonuç...

Ortada aday yok. Çıkmıyor. Çıkartamıyorlar. Aslında ne istediklerini kendileri de bilmiyor.

Oya Baydar yürüttükleri muhteşem kampanyanın ne olduğunu “Bizim kampanyamız aday çıkartmayı hedeflemiyor. Aday gösterecek siyasal partiler bizim istediğimiz nitelikte bir aday bulmaları yönünde uyarıyoruz. Onlar bizim istediğimiz özellikte aday bulurlarsa bizlerde o adayı desteklemeyi taahhüt ediyoruz’ sözleriyle açıklıyordu.

Cumhurbaskaniaraniyor.net isimli siteye girenlerinde kafası karışmış olmalı ki kimisi ‘Evet sayılan özellikte bir cumhurbaşkanım olsun istiyorum tamam da aday kim isim verin arkadaşlar’ diye seslenirken birisinin altlarda ‘henüz isim belirleyemedik’ gülücük işaretli cevabının gülümsettiğini söylemeliyim.

Oya Baydar’ın ‘Bizim kampanyamız aday çıkarmayı hedeflemiyor’ açıklamasına rağmen...

Siteye giren yurttaşlar yine de Hatip Dicle’den Pınar Selek’e, Nuray Mert’ten Fehmi Koru’ya, Sami Selçuk’tan Zülfü Livaneli’ye kadar epeyce bir isim önermesinde bulunmuşlar ‘Saydığınız özellikleri taşıdığına inanıyor ve cumhurbaşkanım olarak görmek istiyorum’ diyerek.

Elliden fazla isim var; Oya Baydar ve arkadaşlarının Taraf gazetesine verdikleri ilandaki özelliklerle bağdaştığını düşünülen.

Benim kafam karıştı aday konusunda ama epeyce bir eğlenceli geldi yorumları okumak.

‘Hayvansever olsun’ diyene nazire yaparcasına ‘İnsan olsun yeter’ diyenini mi ararsınız...

‘Yahu bu özellikleri taşıyan birisi bizi mutlu eder’ diyeninden ‘Bu özellikleri taşıyan birisi var mıdır’ diyenine...

Bana eğlenceli geldi de...

“Milliyetçi olacak, muhafazakar olacak, manevi değerlere saygılı olacak, demokrat olacak, laik olacak’ kriterleriyle ‘çatı aday’ arayışında epeyce ciddi olan Devlet Bahçeli ve ‘İngilizce bilsin, okumuş olsun, dünyayı tanısın’ diyen Kılıçdaroğlu bu siteye girerse kafa hepten karışabilir.

29 Haziran’a bir aday belirleyebilirler mi?

Belirleyebilirler.

En azından ne istediklerini biliyorlar.

İş sadece aradıkları profile sahip beyaz atlı adayın ‘İstediğiniz aday benim’ demesine kalmış.

Ha bu ‘Cumhurbaşkanı Aranıyor Girişimi’ de nereden çıktı mı diyorsunuz?

Her şey aslında bir sohbetle başlamış.

Oya Baydar ve arkadaşları bir kadın arkadaşlarının ofisinde kadın kadına bir araya gelip tatlı tatlı sohbet ederlerken mevzu ‘Cumhurbaşkanı kim olacak’a gelmiş.

‘Acaba cumhurbaşkanlığı için bir kadın aday önerebilir miyiz’ diye devam eden sohbetleri ‘Bir Cumhurbaşkanı Aranıyor’ manifestosuna daha doğrusu ‘taahhütnamesi’ne dönüşmüş.

Aradıkları aday çıkıp da kamuoyu önünde açık ve seçik olarak ‘ilkeleriniz ilkelerim’ sözü verirse...

Yurttaşların desteğini alacak..

Sonrası mı?

Ver elini Çankaya...

Ha...

Kriter mriter derken ya Erdoğan köşke çıkarsa mı?