Cumhurbaþkaný’ndan saðduyu çaðrýsý

Cumhurbaþkaný Gül daha önce pek çok kez olduðu gibi bu kez de soruna müdahale etti ve Twitter’dan Twitter’in engellenmesini eleþtirdi. Gül, “sosyal medya platformlarýnýn tamamen kapatýlmasý tasvip edilemez” dedi. Ýletiþim teknolojilerinin bugün ulaþtýðý noktada Twitter gibi bütün dünyada kullanýlan platformlara eriþimin topyekün engellenmesinin teknik olarak zaten mümkün olmadýðýný söyledi. Bu uygulamanýn sürmeyeceðini umduðunu belirtti.

Ben de öyle olacaðýný ve yasaðýn bir an önce kalkacaðýný umuyorum. Çünkü gerçekten de bu iþe yaramayan bir yasak ya da engelleme. Pek çok bakan, milletvekili, belediye baþkaný ve tabii ki Cumhurbaþkaný Gül yasaðý þimdiden ihlal etti. Ýlk bir kaç saatlik þaþkýnlýðýndan sonra hepimiz bir yolunu bulup Twitter’a girdik, Twitter’daki eleþtiri trafiði hiç olmadýðý kadar da arttý.

***

Böylesi bir yasaklama sadece Türkiye’de deðil dünyada da yanký buldu. Dünyada ifade özgürlüðüne deðer veren hemen her kurumdan tepki geldi. Yakýn zamanda yapýlan diðer düzenlemeler hatýrlatýldý, hapisteki gazetecilerin sayýsý ve Türkiye’deki sansür okuyucularla, izleyicilerle paylaþýldý. Ama asýl darbeyi Türkiye’nin imajý yedi.

Türkiye ifade özgürlüðü söz konusu olduðunda Çin, Kuzey Kore ve Mýsýr’la birlikte anýlmaya baþlandý. Bundan sonra Arap dünyasýna model olmamýz, bize duyulan saygý ve sempati düzeyini bir kez daha yakalamamýz çok zor. Yakýnda Freedom House, Reporter Without Borders gibi örgütlerin raporlarýnda da yer alýrýz.

Ýmajý bir ölçüde telafi edebilecek olan Cumhurbaþkaný’nýn saðduyu açýklamalarýna kulak vermek, Twitter üstüne konan yasaðý (veya engellemeyi) bir an önce kaldýrmak, en azýndan savunmamaktýr. Bundan sonra sözü Fehmi Koru’ya, onun 8 Þubat Cumartesi günü yazdýðý “Ýnternet’e sansür mü?” baþlýklý yazýya býrakýyorum. Belki bir kez daha vurgulanmasý iþe yarar, birileri hatýrlar ve dikkate alýr diye.

***

Bugünün teknolojisi sayesinde internete sansür iþlemiyor... Sakýncalý yayýn yapan siteleri ülkenizdeki servis saðlayýcýlar aracýlýðýyla yasaklasanýz veya sayfaya eriþimi kýsýtlasanýz, ayný yayýn vakit kaybetmeden dünyanýn baþka bir yerindeki servis saðlayýcýsý aracýlýðýyla yine okura ulaþýyor. O sayfaya eriþimi engelleyebilirsiniz, ama eþ-zamanlý bin yerden pýtrak verirse ne yapacaksýnýz? Binini de önleseniz, milyon yerden baþ çýkarýrsa?

Sýrf internette sansürü geçersiz kýlmaya adanmýþ uluslararasý örgütler, engellenmeye çalýþýlan yayýnlarý yaymak için alesta bekliyor. Engellemeye çalýþmak, giriþimi engellenmek istenene ilgiyi büyütmekten baþka bir iþe yaramaz.

“Yarar” diyen yalan söylüyor. Bugün doðar doðmaz teknolojiyle tanýþýyor insanlar ve 10-12 yaþlarýna varan çocuklar bile, zaman içerisinde edindikleri bilgi ve deneyimle, yasaklar ve engellerin etrafýndan nasýl dolanýlacaðýný kýsa sürede keþfedebiliyor...

Ýnternete sansür uygulayabileceðini sanmak boþ bir hayaldir. Hükümet en azýndan þunu düþünmeli: Çýkarmak için gayret ettiði yasaya þimdiden tepki verenler de internete engel konulamayacaðýný, konulsa da aþýlacaðýný biliyorlar; üzerinde bu kadar durmalarýnýn sebebi ne olabilir o halde?

Türkiye’yi ve Ak Parti hükümetini yanlýþ bir lige itmek dýþýnda? En baþta söylediðimi tekrarlayayým: Hükümetin þu sýralarda en az ihtiyacý olan ‘internet sansürcüsü’ damgasý yemektir...”