Cumhurbaşkanı’nın Diyarbakır ziyareti dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberinde Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda bakanla birlikte gerçekleştirildiği Diyarbakır ziyareti kilit önem taşıyor. Erdoğan’ın coşkulu bir kalabalığa hitaben yaptığı konuşmadaki vurguları, bölge halkının terör örgütü tarafından yıkılan umutlarının yeniden inşa edildiğinin ve bu inşanın devam edeceğinin müjdesi niteliğindeydi.

PKK terör örgütünün Batı mahreçli “hendek” ve “özyönetim” siyasetinin iflasının ve gruplar halinde terör örgütünden kopuşun başlamasının oluşturduğu bir ortamda gerçekleşti bu tarihi ziyaret.

Örgütün halk tarafından da mahkum edildiği bu süreçte gerçekleşen bu ziyaret dönüm noktası niteliğinde. Erdoğan, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, “Tüm Türkiye’nin gönlü yaralandı,” diyerek terörün ve terör örgütünün “barış” ve “özgürlük mücadelesi” gibi kavramları kullanmasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi bizi parçalamak isteyenlere Diyarbakır’dan gür bir sedayla ‘bizi parçalayamayacaksınız’ dememiz lazım,” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın “Tozlu raflardan harita çıkaranların heveslerini kursaklarında bırakacağız. Bizlerin birlikteliği proje ürünü değildir... Biz çıkar ortağı değil, kader ortağıyız,” şeklindeki sözleri de Kürt ve Türklerin ortak kaderine vurgu niteliğindeydi. Bu konuşmanın şifrelerinin sadece Türkiye’den değil, pek çok Batılı başkentten de dikkatle izlendiğini tahmin etmek de kuşkusuz zor değil. “Bu son süreci, bu zor süreci hep beraber zahmetle rahmete dönüştüreceğiz inşallah” şeklindeki ifadesi de önemliydi.

Ulaşımdan üretime pek çok sektörde önemli yatırımların açılışının gerçekleştiği Diyarbakır programında, Cumhurbaşkanı beraberindeki heyetle birlikte 12 Mayıs gecesi yaşanan Tanışık katliamına sahne olan köyü de ziyaret etti.

ABD askerlerinin YPG armasıyla görüntülenmesine ilişkin Washington’dan gelen bahane açıklamalarının da pek inandırıcı bulunmadığı yine Diyarbakır’dan bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüntülerden dolayı ABD’yi kınadığını dile getirdi.

Başbakan Yıldırım’ın kararlı Diyarbakır konuşması

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır konuşmasında grup toplantılarındaki sakin ve esprili ifadelerinin aksine heyecanlı ve vurgulu bir üslupla “Bunların hepsi gelip geçecek, kardeşliğimiz sonsuza dek sürecek,” mesajını verdiği hitabında yeni bir imaja da imza atmış oldu. Gür bir sesle, kararlı bir şekilde teröre taviz vermeden bölge insanıyla kucaklaşma mesajı verdi Başbakan Yıldırım. Yeni dönemin şifrelerini verircesine.

Emine Erdoğan hanımefendinin Afrika diplomasisi

Afrika ülkelerinin önemli bir kısmının first ladyleri, hafta içinde Ankara’da Emine Erdoğan hanımefendi tarafından düzenlenen Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi programında biraraya geldi. Afrika Birliği’nin kuruluş yıldönümü olan ve tüm dünyada Afrika Günü olarak kutlanan 25 Mayıs’ta düzenlenen bu etkinlik Gine, Nijerya, Mali, Somali, Uganda, Etiyopya liderlerinin eşlerini ve Gambiya, Gana ve Burundi’den üst düzey temsilcileri biraraya getirdi. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evsahipliği yaptığı Dünya İnsani Zirve’nin hemen ertesinde düzenlenen bu buluşma küresel düzlemde sürdürülen insani diplomasinin önemli bir halkası niteliğindeydi... Ankara’nın tarihi dokusuyla yüreklere işleyen Hamamönü semtinde yapımı tamamlanan Afrika Pazarı ve Kültür Evi, Türkiye’nin insani diplomasisi açısından da önemli bir simge teşkil edecek. Bu süreçteki Emine Erdoğan imzası da kadın titizliği, duyarlılığı ve anaçlığının diplomasideki rolünü gösterir nitelikte. Yolunuz düşerse, Hamamönü’ndeki bu dünya sergisini ziyaret etmeden geçmeyin derim.