Bugün Cumhuriyet Bayramý.. Hepimizin bayramý.. Bizim bayramýmýz.. Emperyalizme karþý verilen savaþýn sonunda ilan ettiðimiz baðýmsýzlýðýmýzýn sembolü.. Kutlu olsun.. Bu cumhuriyet bizim..
90 senedir, adýna ‘Cumhuriyet kazanýmlarý’ diyerek bu halký dövmeye çalýþanlara inat.. Artýk bu palavranýn da sonuna geldik.. Katý Kemalist laikçi, ulusalcý kesimler, 1923’ü silah yapýp saldýrdýlar bu milletin asli unsurlarýna.. Dindarlara saldýrdýlar ‘cumhuriyet’ adýna… Alevilere saldýrdýlar.. Dinsel azýnlýklara saldýrdýlar.. Kürtlere saldýrdýlar.. Ve her seferinde, ‘kusura bakmayýn ama Cumhuriyet..’ dediler.. 90 sene boyunca yedik biz bu numaralarý.. Baþörtüsüne muhalefet ederken ‘cumhuriyet’ dediler.. Ana dile karþý çýkarken ‘cumhuriyet’ dediler.. Cumhuriyet’i biz kurduk.. Yaþatacak olan da yüceltecek olan da bizleriz.. Kimse kusura bakmasýn.. Cumhuriyet bayramýmýz kutlu olsun..
Erbil ve Barcelona
Barcelona’da yaþanan baðýmsýzlýk süreci ile Erbil’de yaþanan süreç birbirine ne kadar benziyor.. Ýkisinde de baðýmsýzlýk referandumu tek taraflý olarak yapýldý. Ýkisinde de merkezi otorite yok sayýldý.. Ýkisinde de komþularýn oluru alýnmadan yola çýkýldý.. Ýkisinde de dünya siyasetine yön veren ittifaklar ayrýlmaya muhalefet etti. Ýkisinde de ‘halklarýn kendi kaderini tayin’ diye anlatýlabilecek bir baský ortamý yoktu.. Asýl önemlisi ise öyle anlaþýlýyor ki, ikisi de kaybetti.. Þimdi Barzani, referandumu tüm sonuçlarýyla birlikte dondurma kararý aldýðý halde süreci tersine çeviremiyor.. Barcelona da sessizce Irak’a bakýyor, ‘bakalým ne olacak’ diye...
Sýrada kim var?
Barcelona sürecini Avrupa yakýndan takip ediyor.. Çok da Ýspanya’yý düþündüðünden deðil aslýnda. Onlarýn takip etmesinin bambaþka bir nedeni var.. Çünkü Avrupa blokunda ikinci dünya savaþýndan sonra bize ve bizim gibi geliþmekte olan ülkelere pazarlanan bütünlüklü yapýlarýn sonuna gelindi.. Bu çýplak gözle görülüyor.. Brexit çok önemli bir tetikleyiciydi.. Fakat kasten bunu görmemeye gayret ettiler.. Sanki bu Birleþik Krallýðýn kendi meselesiymiþ gibi davrandýlar.. Oysa Brexit tam anlamýyla yaklaþan yeni sürecin iþaret fiþeðiydi.. Barcelona’da eðer ayrýlýk yanlýlarý istedikleri neticeyi, öyle/böyle elde ederlerse önümüzdeki 10 yýllýk takvimde bambaþka bir Avrupa göreceðiz demektir.. Ýspanya, Katalonya’dan sonraki ikinci çatlaðýný Bask bölgesinde verecek.. ETA’nýn daða taþa ‘Hayalimiz’ yazdýðý Navarra, baðýmsýzlýk için adeta gün sayýyor.. Hatta Katalonya’nýn bir adým önünde diyebiliriz.. Zira Madrid’e vergi ödemeyen tek özerk bölge.. Sonra Belçika.. Ülke halen üç parçalý bir yapýda zaten.. Flemenkçe konuþulan Flaman bölgesi, Alman kökenli azýnlýðý da kapsayan Fransýzca konuþulan Valon bölgesi ve iki resmi dile sahip Brüksel.. ‘Biz kazanýyoruz diðerleri ile neden paylaþýyoruz?’ diyen Flamanlar, fýrsat kolluyor.. Sonra?.. Hem AB’nin hem de NATO’nun merkezi konumundaki Brüksel, çökmüþ olacak.. Valonya ise belki Fransa’ya, belki de Almanya’ya dahil olacak..
Sonra?.. Ýtalya’nýn kuzeyi... Padanya... Ürettiði katma deðerle Ýtalya’nýn tamamýna baktýðýný iddia ediyor.. Dahasý, kendi kazandýklarý paranýn Ýtalya’nýn güneyinde çar-çur edildiðine inanýyorlar.. Sonra?.. Güney Tirol.. En zengin baþka bir bölgesi Ýtalya’nýn.. Ülkenin hem borçlarýna ortak olmak istemiyorlar hem de baþkaca siyasi sorunlarýna kafa yormak istemiyorlar.. Onlar da hazýr bekliyor.
Domino taþý gibi, geldiði zaman Avrupa’nýn her köþesini tetikleyecek.. Mesela Korsika.. Fransa, baþta dil olmak üzere, Korsika üzerindeki baskýcý tavrýný sürdürüyor.. Eðer Korsika koparsa, Bretonya ve Alsas’ýn da Korsika’yý takip edeceði hesaplarý yapýlýyor.. Peþinden Bavyera.. "Freistaat Bayern"... Özgür devlet yani.. Almanya'nýn en büyük eyaleti.. 14 milyonluk nüfusuyla pek çok Avrupa ülkesinden kalabalýk.. Dolayýsýyla, Katalonya sadece Katalonya demek deðildir.. Ve Avrupa bunu çok çok iyi bilir..