Cumhuriyet'le inatlaşma iddiası

Türkiye’nin temel meseleleri ile ilgili bir Bayram muhasebesi yapılsa, en problemli alan, Laik-dindar farklılaşmasıdır. Aslında bu ifade sert ve izaha muhtaç. Doğrusu, Batılı yaşam tarzı ile mütedeyyin kitlenin yaşam tarzı farklılığıdır.

Yaşam tarzı farklılığı, Tanzimat dönemiyle başladı. Cumhuriyet’in tek parti yıllarında dayatma ile genişleyen Batı’nın kültürünü, ahlakını tercih etmekten kaynaklandı. Batılı yaşam tarzını seçenlere, tek parti yönetimleri tarafından bir korku pompalandı. Bu “çağdaş, ilerici, aydınlanmacı” tercih, “laiklik karşıtı, gerici, yobaz” bir kalkışmanın tehdidi altındaydı.

CHP zihniyetinin özeti buydu. Bu zihniyet, milletimizin büyük çoğunluğunun, İslam’ı samimi yaşama arzusunun karşısına zorbalıkla dikildi.

Yaşam tarzı farklılığını derinleştiren, CHP’nin uygulamaları oldu.

İstiklal Harbi, inanç beraberliği ile kazanılmışken, mütedeyyin büyük kitleyi çok rahatsız eden uygulamalar peş peşe geldi. Öyle ki, dindar insanlar büyük şaşkınlık yaşayarak, “Ne oluyor? Neden oluyor? Değerlerimize neden saldırılıyor?” şaşkınlığı yaşadılar.

Bu şaşkınlığı yaşatan uygulamalardan ikisi şuydu;

1.Ezan’ın 18 Temmuz 1932’de Türkçe okunmasına karar verilmesi 2.Ayasofya camiinin 24 Kasım 1934’te müzeye dönüştürülmesi.

Bu iki karar da milletimizi derinden üzmüş, yaralamıştır.

Ezan, Rahmetli Menderes tarafından 18 yıl aradan sonra Haziran 1950’de aslına döndürülmüştür.

Ayasofya da 86 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından aslına döndürülmüş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi olmuştur.

Dün de 86 yıl aradan sonra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından fethin sembolü camimizde Bayram Namazı kıldırılmıştır.

Bu hayırlı adımlar, güzellikler milletimizi sevindirirken, 28 Şubat tahrikleri yeniden hortlatılmıştır. “Laiklik elden gidiyor”, “Cumhuriyet’le inatlaşıyorlar” yaygarası günlerdir malum medyada yer alıyor.

CHP ve muhalefetin, meseleyi Erdoğan düşmanlığına çevirmesi, Gezi olaylarından beri yapılıyor. Yani aslında mesele siyaseten istismar ediliyor.

Cumhuriyet’le inatlaşma iddiası, milletimize bühtandır. 15 Temmuz FETÖ hain girişiminde darbeye karşı şahlanan milletimiz, Çanakkale ruhu ile dirilirken, Cumhuriyet’e uzanan elleri de kırmıştır.

Milletimizin Cumhuriyet dışında bir yönetim arayışı yoktur.

Cumhuriyet’le inatlaşanlar, milletimizin hür iradesinden rahatsız olanlardır…

Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ediyor sağlık, saadet ve hayırlar diliyorum.