Cumhur Ýttifaký’na önem verenlerin çoðu ittifakýn yerel seçimde olmamasýný biraz buruk bir þekilde karþýlamýþtý. Ýttifaký yerel düzeyde realize etmek gerçekten de çok kolay deðildi ama böyle bir beklenti olduðu da aþikârdý.
O andan itibaren soranlara Cumhur Ýttifaký’nýn çok güçlü bir iþbirliði zemini olduðunu ve bunun bir þekilde yerelde de etkisinin olacaðýný söylüyordum. Türkiye genelinde tam anlamýyla bir ittifak tesis edilemese dahi bu kadar güçlü bir ittifak ruhunun tezahürsüz kalmayacaðý çok belliydi. Sonuçta iki liderin bir araya gelerek bunun nasýl somutlaþtýrýlacaðýný bir kez daha ele almalarý son derece olumlu bir geliþmedir.
Hep söylüyorum, yerel seçimler 24 Haziran seçimlerinin mütemmim cüz’ü gibidir. Güçlü lider, güçlü meclis ve güçlü yerel yönetimler üçlü sacayaðýnýn sarsýlmamasý gereken üç parçasýdýr. 24 Haziran’da sergilenen dayanýþma o kadar hayati bir gerekliliðe dayanýyordu ki, yerel seçimlerin de bunun bir uzantýsý olarak görülerek ele alýnmasý zorunludur.
Cumhur Ýttifaký yerel seçimleri de, genel seçimleri de aþan mahiyette bir mutabakat zeminidir. Ülkenin mukadderatýný ilgilendiren, toplumun önüne bir gelecek paradigmasý koyan büyük bir siyasi duruþtur bu.
Türkiye’nin bu siyasi duruþa, dayanýþma ve iþbirliðine ihtiyacý yerel seçimleri aþan boyuttadýr. Bunu sadece bir ilçe veya ilde kimin belediye baþkaný olacaðýnýn ötesine geçtiði çok açýk. Diðer taraftan CHP’nin ÝP, SP ve HDP ile iþbirliði arayýþý içinde olmasý da herhalde bir ili kimin yöneteceðinin ötesinde bir arayýþý ifade ediyor.
AK Parti ve Erdoðan karþýtý muhalefet cephesinin yerel seçim sonuçlarý üzerinden üç þey yapmak istediði biliniyor:
Bir, sistem tartýþmasý açmak; iki, iktidar tartýþmasý açmak; üç, siyasi meþruiyet tartýþmasý açmak.
Cumhur Ýttifaký gibi hayati bir iþbirliðine bütün gövdesini koyan MHP’nin böyle bir duruma geçit vermesini beklemek abes olur.
Fetöcü hainler pusuda bekliyor…
Vesayetçi-darbeci odaklar yeniden palazlanmanýn gayreti içindeler…
Küresel/bölgesel güçler Türkiye’yi kuþatma arzusundan vazgeçmiyorlar.
Son yaþanan kimi olaylarla da görüldü ki, sinir uçlarýný harekete geçirmeye, sokaklarý tahrik etmeye, milli hassasiyetleri kaþýmaya çalýþan birileri var.
Vesayetçi statükocu artýklarýn eski alýþkanlýklarý zaman zaman nüksediyor.
Siyasi ve sosyal kutuplaþmanýn arzulandýðý böyle bir ortamda AK Parti ile MHP’nin iþbirliði zeminini korumasý çok büyük bir anlam ve deðer taþýyor.
Feraset, basiret ve dirayet… Bu üç hasleti kuþanarak bu süreçleri götürmek gerekiyor.
Belediyecilik AK Parti’nin uzmanlýk alanýdýr ve AK Parti yine birçok yeri kazanacaktýr. Ama mesele ülkenin siyasi istikbalinden baðýmsýz ele alýnamaz. CHP’nin bir yandan HDP ile diðer yandan ÝP ve SP ile iþbirliði zemini aramasý meseleyi yerel zeminden genel siyaset zeminine zaten taþýmýþ durumda. Bu dalgalara karþý Cumhur Ýttifaký’yla göðüs germek yerinde olacaktýr.
Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn davetiyle gerçekleþen zirve diðer muhalefet partilerini panikletmiþ, halkta ise çok iyimser bir hava oluþturmuþtur.
Sayýn Bahçeli’nin þu ana kadarki saðlam duruþu ve dirayetinin 31 Mart sonrasýna yönelik oyunlarýn bozulmasýna da katkýda bulunacaðýný düþünüyorum.