Cüneyt Çakır’a büyük şok

Fransa 2016 gurup maçlarında Portekiz -İzlanda ve Belçika İrlanda Cumhuriyeti maçlarını yönettikten sonra Pazartesi akşamı turnuvanın şu ana kadar ki en zor maçında düdük çalan Cüneyt Çakır, dün sürpriz bir karar ile UEFA hakem kurulu tarafından evine gönderildi.

Cüneyt Çakır ile birlikte Polonyalı Marciniak, İspanyol Carballo, İngiliz Atkinson da turnuvaya veda eden diğer hakemler oldular.

UEFA hakem kurulu gurup maçlarının ardından altı hakemi daha evlerine göndermişti.

Peki ne oldu da ülke olarak final yönetmesini beklediğimiz Cüneyt Çakır çeyrek finali bile göremeden evine dönmek zorunda kaldı?

1 - Cüneyt Çakır’ın bu turnuvaya kadar devamlı olarak yükselen bir grafik göstermesi, Şampiyonlar Ligi finalinde, dünya ve Avrupa şampiyonları yarı finallerinde düdük çalması geçtiğimiz sezon ise bir hafta ara ile Şampiyonlar liginin iki yarı final maçını birden yönetmesi futbol kamuoyunu ister istemez bir final beklentisi içine soktu.

2- Ancak geçtiğimiz sezonun hem ülkemizde hem de yurt dışında Cüneyt Çakır adına çok fazla yoğun geçmesi hem fiziksel hem de mental açıdan kendisini fazlasıyla yıprattı.

3- Geçtiğimiz Mayıs ayında, uzun süredir amansız hastalık ile mücadele eden iş ortağının genç yaştaki ölümü hakemimiz Cüneyt Çakır üzerinde çok ciddi bir psikolojik çöküş yarattı.

4- İşin gerçek tarafı ise gerek grup maçlarında gerekse çeyrek finale kalma adına oynanan zorlu İtalya-İspanya maçında o beklediğimiz başarılı Cüneyt Çakır’ı görememiş olmamızdı.

Portekiz ile İzlanda arasındaki ilk maçında  alışık olmadığımız çok sinirli ve futbolcuları adeta döver gibi üzerlerine yürüyen bir Cüneyt Çakır izledik.

Belçika ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki maçta ise oyun golsüz devam ederken Belçika ceza alanı içinde İrlandalı oyuncuya yapılan net bir faul hakemimiz tarafından tespit edilemedi ve devamındaki Belçika atağında Belçika takımı ilk golü buldu ve bu durum Cüneyt Çakır adına önemli bir hata idi.

Tüm bunlara rağmen UEFA hakem kurulu Cüneyt Çakır’ı zorlu İtalya - İspanya atadı. Ancak daha çeyrek final öncesi böylesine zorlu bir maça atanmanın avantajı kadar dezavantajları da vardır. Hakem kurulları böyle turnuvalarda final için düşündükleri isimleri mümkün olduğunca  yıpranacakları maçlardan uzak tutarlar. Bu durum da, Cüneyt Çakır’ın UEFA Hakem Kurulunca final maçı için pek düşünülmediğinin göstergesiydi.

Çeyrek final maçlarını bile göremeden ülkesine dönmek zorunda kalması FIFA kokartlı Cüneyt Çakır adına bir hayal kırıklığı olsa da bu tür olaylara her zaman hazırlıklı olmak gerekir.

İngiltere milli takımının elenmesi ve vatandaşı Martin Atkinson’un ülkesine dönmesi ile final için bir adım öne geçen Marc Clattenburg ile İsveçli Jonas Eriksson, Slovenyalı Damir Skomina ve İtalya milli takımı elenirse İtalyan Rizzoli diğer şanslı isimler olarak gözüküyorlar.