Cüneyt Özdemir ile Kanal D Ana Haber ilk gün istediði sonuçlarý alamadý.Hatta her zaman aldýðý sonuçlarýn da gerisinde kalýp haber bültenleri arasýnda 4. sýraya yerleþti.
Ýlk gün sonucuna bakarak bir dizi için olur ya da olmaz diyebilirsiniz ama ana haber öyle bir yer deðil. Rahmetli Birand ilk sezonunda son derece kötü sonuçlar almýþtý sonra ölünceye dek birinciliði kimseye kaptýrmadý. Dolayýsýyla reytinge bakarak ilk günden karara
varmak büyük hata olur...
* * *
Ana haber sunucularýnýn oluþturduklarý bir kimlik, algý vardýr.Atv’de Cem Öðretir, soðuk kanlý, olaylara yukarýdan bakabilen bir kompozisyon çiziyor mesela. Buna karþýn Fox Tv’de Fatih Portakal daha tez kanlý ve anlýk reaksiyonlarla bültenini götürüyor. Cüneyt Özdemir’in ilk gün ekranda çizmeye çalýþtýðý portre hatta açýlýþ konuþmasý Birand kokuyordu içinde Birand cümleleri de vardý.
Anlaþýlýr ve saygý duyulacak bir tercih bu, ancak Birand teklemelerini þirin hale getirmeyi beceriyordu, arada böyle bir fark var. Ýnsan ekranda tekleyemez mi, prompter kullanmayan çoðu kiþinin baþýna gelir bu durum aslýnda. Ancak hemen bir hatýrlatmada da bulunayým, Deniz Arman’ýn ekrandan alýnmasýnýn nedenleri arasýnda prompter kullanmayýp sýk sýk teklemesi vardý.
Haberi okumak, haberi anlatmak, haberin içinde olmak hepsi ayrý ayrý tercihlerdir ya, bu konu zaman içinde netleþir ama Birand modelini seçtiyseniz zaten haberi okumazsýnýz....
* * *
Cüneyt Özdemir kendisinin söylediði “CNN-Turk’te 250 bin kiþi seyrediyorsa, Kanal D’de 2,5 milyon kiþi seyredecek” sözünü süratle unutmalý, bu onu daha rahat kýlacaktýr.
Sonra yayýnlara baþlamadan söylediði “Haberciliði deðiþtirmeye geliyorum, 2018 haberciliði yapacaðýz” tarzý cümleler, bir sürü þeyi ilk bültende yapamazsýnýz, o yüzden hem kendi heyecanýnýzý hem de seyircinin beklentisi iyi yönetmek gerekir.
Geçmiþten bir not daha, rahmetli Birand ana haber için ekrana çýkmadan önce aylarca hazýrlýk yapmýþtý, Cüneyt Özdemir ara dönemde hýzlý geçiþ yaptý, yapmak istediðine dair kararlarý varsa bile buna hazýrlanmak ve dönüþüm elbette zaman alýr.
* * *
Haberci þansý diye bir noktayý da unutmamak gerek. Ýlk bülten gününü Rumeli Feneri önündeki kazayla baþladý Özdemir, haberin yürüyen yanlarý vardý, acaba bülten kýyýya ya da bir tekneye taþýnmalý mýydý?
Gündemde çok baþlýk olduðu zamanlarda haberi dýþarý taþýmak riskli bir karar belki ama içinde Özdemir’in de olacaðý iþler düþünülebilirdi.
Uç bir örnek ama bir muhabir yakýn bir noktada can yeleðiyle suya býrakýlabilir ve vücut ýsýsýndaki düþüþ en azýndan bir saat için gözlemlenebilirdi.Seyirci artýk farklý bülten istiyor, ayný haberleri, ayný ajans görüntüleriyle seyretmek istemiyor. O yüzden sunumdan çok bu noktanýn üzerinde durmak lazým...