Çuvalladıktan sonra yeniden başlamanın 16 altın kuralı

Çuvalladıktan sonra yeniden başlamanın 16 altın kuralı

Ne yaptıysanız, ne kadar zorladıysanız da olmadı.

İş kurmuştunuz, uzun zaman da emek ve para harcamıştınız ama battı.

Ya da çok büyük umutlarla çalıştığınız işinizden kovuldunuz.

Kısacası çuvalladınız.

En baştaki noktaya döndünüz. Yani SIFIRA.

Şimdi ne yapacaksınız?

İşte size 16 adımda yeniden sıfırdan başlamanın yolları.

***

1.    Önce şunu hatırlayalım, başarı ya da  başarısızlıklar yoktur, sadece sonuçlar vardır. Yani bu yaşadığınız başarısızlık hissi aslında tarihin akışı içinde sadece bir nokta. Kesinlikle kalıcı bir sonuç değil. Derin bir nefes alın ve kafanızdan bu olumsuz hissi atın.

2.    Kesinlikle hemen davranmayın. Bu size verilmiş bir düşünme, arınma ve durulma fırsatı olabilir. Birkaç gün kafanızı dinlemeyi ihmal etmeyin.

3.    Yine bu durumu bir fırsat olarak görün, belki de hayatınızın işi o iş değildi (Zaten çuvalladığınıza göre büyük ihtimalle değildi). Şimdi tekrar düşünme fırsatınız var, bu işi zorlamanız ve yeniden başlamanız mı doğru, yoksa başka fırsatların peşine düşmeniz mi? Eğer çuvallamasaydınız bu soruyu düşünme fırsatınız olmayacaktı, şanslısınız.

4.    Birkaç gün dinlendikten sonra turlara başlayın. Fikrine saygı duyduğunuz insanlara, size ilham verenlere sadece bir bardak çaylarını içmek üzere uğrayın. Asla bir şey talep etmeyin, sadece kendinizle ilgili bilgilendirin. Nasıl bir arayışta olduğunuzu anlatın, belki size sizin aklınıza hiç gelmemiş olan harika bir fikir verebilir.

5.    Baştan başlamanız gerekirse bundan sakın korkmayın. İlk gidiş zor olabilir, ama ikincide artık daha tecrübelisinizdir. Üstelik ilk gidişte bir de nasıl gidilemediğini de öğrendiniz.

6.    Bu çuvallamanın size neler öğrettiğini, nerelerde hatalar yaptığınızı kağıda dökün. Sonra da bu yazdıklarınızdan kendinize maddeler halinde “Yapılacaklar/Yapılmayacaklar” çıkarın.

7.    Dünyanın en başarılı iş adamlarından Henry Ford, Soichiro Honda (Honda), Akio Morito (Sony), Bill Gates, Harland David Sanders (KFC) ve Walt Disney'in; bilim adamları Albert Einstein, Isaac Newton, Socrates ve Robert Sternberg’in ve daha yüzlerce dünyada iz bırakan ismin ilk seferinde çuvalladığını unutmayın. 

8.    Eğer olumsuz enerji sizi demotive ediyorsa size olumsuz enerji yükleyecek olan tüm akraba ve arkadaşlarla iletişiminizi kesin. Bazıları sürekli “Ne oldu senin iş?” Şeklindeki sorularla daha çok kamçılanır. Eğer onlardan biriyseniz bu maddeyi geçebilirsiniz ama eğer olumsuz güdülenmek sizi yavaşlatıyorsa onlarla aranıza mesafe koyun.

9.    Sürekli bu “başarısızlık durumu” ile yaşamayın. Geçmişle yaşamanın size hiçbir faydası yok. Nasıl ki limonu sıkarsınız, suyu bitince kalan posasını çöpe atarsınız; burada da bu deneyimden alacaklarınızı alın ve onu tarihin karanlık raflarına yuvarlayın gitsin.

10.  Kendinizi “bu sefer başarmalıyım” diye motive edebilirsiniz ama bu sizde bir baskı oluşturuyorsa bunu da bırakın. Kendi kendinize fren yaptırmanın, patinaj çektirmenin hiçbir faydası yok. Yolculuğun kendisinden keyif almaya çalışın, sürekli varışı düşünmeyin. Unutmayın Formula 1 yarışçıları en yüksek adrenalini yarış sırasında salgılarlar. Podyuma çıktıklarında salgıladıkları mutluluk hormonu, yarış sırasındaki adrenalinin onda biri kadardır.

11.  Kendinizden başka kimseye hesap vermek zorunda olmadığınızı unutmayın. Çevrenizdeki insanların %50’sini 5 yıl sonra, %80’unu 10 yıl sonra, %99’unu da 20 yıl sonra görmüyor olacaksınız. Aynada gördüğünüze, yani kendinize hesap verin sadece ve sadece ona sorumlu olduğunuzu bilin.

12.  Bu maddeleri pollyanna’cı bulabilirsiniz, belki de öylelerdir gerçekten de. Ama eve kapanıp, bunalıma girmekten, ağlamaktan çok daha faydalı olacağı kesindir. Bu yazı gibi sizi motive edecek başka şeyler de bulun.

13.  Yeniden başlayacak olmanın bir güzel yanı da ilk seferinde geldiğiniz noktaya çok daha yüksek bir ivmeyle gelecek olmanızdır. İlkindeki acemilik gitmiştir, özgüveniniz yükselmiştir. Bu ivme size çuvalladığınız noktayı tekrar yakalayana kadar fayda sağlayacağı gibi, sonrasında da hızınızı arttıracak.

14.  “Zaman kaybettim” diye asla düşünmeyin. Zaman izafidir (görecelidir), aradaki farklı çok daha hızlı kapattığınız için zaman kaybetmiş de sayılmazsınız.

15.  Düşünün ki bu bir film ve siz de başrol oyuncususunuz. Arkanızda sürekli bir kamera var sizi izleyen. Şimdi tekrar çuvalladığınızı hatırlayın. Başrol oyuncusu çuvallayınca ne yapar? Siz ne yapacaksınız? Gerçek bir başyapıt mı olacak filminiz yoksa marketlerde 4.90 TL’ye mi satılacak? İşte bu yeniden doğuşla buna da karar vermiş olacaksınız.

16.  Eğer ki inançlı biriyseniz, kadere inanıyorsanız, başınıza gelen her şeyde bir hayır olduğunu, bunu yaşamanız gerektiğini unutmayın. Bir de ayrıca, sizi sizden çok daha fazla düşünen bir yaratan (C.C) olduğunu. Siz elinizden gelenin en iyisini yapmaktan sorumlusunuz. En iyisini yapın ve arkanıza yaslanın…

Her gecenin bir sabahı olduğunu, bugün sizi ağlatan şeyleri düşündüğünüzde gülümseyeceğiniz günlerin geleceğini unutmayın.

Kaldı ki sürekli yükseliş heyecansız olurdu. İniş-çıkışlardan keyif almaya bakın.

İyi haftalar!