D vitamini kas dostu

Balık yağı ve güneş ışınlarının 19. yüzyılda çocuklarda görülen kemiklerin yumuşaması ve kolay bükülebilir bir hal alması olarak bilinen raşitizm hastalığının ilacı olduğu keşfedilmişti. Bunu sağlayan balık yağında bulunan ve gün ışığının deri ile direk teması ile deriden D vitamini üretmesi olması olarak tanımlanmıştı. Bugün D vitaminin birçok kansere karşı koruduğunu ve kemik yoğunluğu için esansiyel bir yağda eriyen vitamin olarak tanımlandığını biliyoruz. Ancak son dönemlerde yapılan önemli araştırmalar D vitaminin kasların gelişiminde de rol aldığını gösteriyor. 2010 yılından itibaren yapılan araştırmalarda D vitaminin metabolitlerinin kas hücrelerinin olgunlaşması ve işlevinin artmasını sağladığı bulundu. D vitamini eksikliği olan yaşlı bireylere verilen ek D vitamini desteği ve güvenli güneşlenme sayesinde kas gücü, işlevi ve yürüme kabiliyetlerinin artıyor. D vitamini ile güçlenen kaslar sayesinde omuz çıkığı ve düşmeye bağlı kemiği koruyan kasların yoğunluğunun artması ile kırık riski de minimuma düşüyor.

Gelişi güzel kullanmak tehlikeli

YAŞLA beraber azalan kas güçsüzlüğünü yeterli D vitamini desteği sağlayarak kas tonusunun korunması sağlanabiliyor. Kasların yoğunluğunu korumak için düzenli egzersiz alışkanlığı temel olmakla beraber beslenmede

yeterli protein, D vitamini, magnezyum ve B 12 vitamini öncelikle olmakla beraber yeterli diğer vitamin ve mineralleri de almak gerekiyor.  Ancak D vitamini gelişi güzel kullanılabilecek bir vitamin değil. D vitamini depolanan ve yüksek dozlarda alındığında karaciğer ve böbreklerde kireçlenmeye neden oluyor.  Bu vitamin aynı zamanda sınırlı yiyeceklerde bulunuyor. Yumurta sarısı, balığın yağlı kısımları, yağlı süt, karaciğer ve bazı kurubaklagil türlerinde azda olsa bulunuyor. 

Doktora danışmadan almayın 

Düzenli spor yaparken, sağlıklı zayıflama sürecinde, yaşınız ilerlerken ve yeterli gün ışığı almıyorsanız mutlaka D vitamini düzeyinizi kontrol ettirin. Eğer düşük ise hem kas tonusunuzu koruma hem kemiklerin yumuşamasını önleme ve kanser dahil birçok hastalıktan korunma için gerekirse doktor kontrolünde D vitamini desteğini almalısınız.