DAEÞ’in tek panzehiri Erdoðan’dýr!

Baþlýða bakýnca elimde sihirli bir formül olduðu sanýlmasýn. Saðlam analiz yapýldýðýnda ne dediðim daha iyi anlaþýlacaktýr. Ýki gün önce New York Times yazarý Thomas L. Friedman, When Necessary is Impossible (Gereken þey imkansýz olduðunda) baþlýklý bir makele yayýnladý. Yazýnýn giriþinde Friedman Batýlýlara hasýl olmuþ, son 3 yýldaki klasik algýdan etkilenmiþ ve Tayyip Erdoðan’a diktatör demiþ. Batýdaki aðýr propagandadan ötürü Tayyip Erdoðan olgusunu ve Türkiye gerçeðini tahlil edememiþ.

Ayný Friedman yazýsýnýn ikinci bölümünde DAEÞ’i ise gerçekçi ve rasyonel biçimde tahlil etmiþ. Bir hafta Irak’ta kalan Friedman DAEÞ’in yöntemlerini analiz etmiþ. Irak’taki Þii baskýsý yüzünden Sünniler her yerden dýþlandý. ABD’nin Irak iþgali sonucu yüzbinlerce insanýn ölümü, Sünnilerin gururunun kýrýlmasý, her þeylerini kaybetmesi DAEÞ’in ortaya çýkmasýna sebep oldu. Teknolojiyi akýllýca kullanan DAEÞ ve lideri Ebubekir El-Baðdadi sonuç alan terör eylemlerinde bulundu.

Ýngiliz Independent gazetesine göre DAEÞ, bir Belçikalý nükleer fizikçiyi kaçýrýp Belçika’nýn nükleer sýrlarýna vakýf olmayý amaçlamýþ. Böylece uygun fýrsat bulurlarsa, o reaktörleri patlatmayý bile düþünüyormuþ DAEÞ. Ebubekir El-Baðdadi’nin nasýl zehir gibi planlar yaptýðý ve ses getirmeyi bildiði bu haberden bile anlaþýlabiliyor. Çok iyi networkleri olan, gizliliði saðlayabilen DAEÞ’e karþý ABD’nin ve Batýnýn yapabileceði çok fazla þey yok. Ýran ile Suudi Arabistan arasýndaki kavga sertleþtikçe bundan en kârlý çýkacak olan DAEÞ’tir. Üstelik bu DAEÞ bitse de yenisi hemen ortaya çýkacaktýr.

Peki o zaman DAEÞ asla bitmez mi, bitirilemez mi? Mümkün ama Thomas L. Friedman’ýn dediði gibi bunu ancak Sünni Müslümanlar yapabilir, Batýlýlar deðil. ABD eski baþkanlarýndan Richard Nixon tarihin gördüðü en radikal saðcýlardan biriydi. Dünyadaki en büyük anti-Komünist liderdi. 1952-60 arasý Dwight Eisenhower’in yardýmcýsýyken Endonezya devlet baþkaný Komünist Sukarno’yu devirmek için Rus kadýnlar gibi bal tuzaðý dahil her yöntemi denedi. Baþkan olduðu 1968’den görevi býrakmak zorunda olduðu 1974’e kadar Komünizm’le mücadele etti. Peki Vietnam Savaþý’ný bitirip Komünist Çin’le iliþkileri geliþtiren ve Çin’i piyasa ekonomisine zorlayan kimdi? Nixon’ýn kendisi. Biri diyebilir mi, Nixon komünistti diye. Bu mümkün mü?

Sovyetler Birliði’nin çökmesine vesile olan, onu tetikleyen kimdi? Gorbaçov. Tarým uzmaný ve Sovyet sisteminin ortaya çýkardýðý Gorbaçov, glasnost (þefaflýk) ve perestroyka (yeniden yapýlanma) diyerek Komünizmin Rusya’da bitmesini saðladý. Yani dýþarýdan deðil, içeriden biri yapmýþtý bunu.

DAEÞ için de bu geçerli. Eðer DAEÞ bitirilecekse bu Erdoðan gibi Müslümanlarýn kalbini kazanmýþ, ayný zamanda Batý sistemi içinde yer alan karizmatik liderle olur. Piyasa ekonomisine sahip, laik sistemi olan, AB’yle uyumlu ve çoðunluðu Müslüman bir ülkenin lideri DAEÞ’i geriletebilir. Batý bunu anlamazsa, DAEÞ tarafýndan defalarca bombalanmaya devam edecek. Tüm Batý baþkentleri DAEÞ’in hedefi olacak. O yüzden DAEÞ’in tek panzehiri Erdoðan’dýr. Türkiye’de eskisi gibi katý laik bir yönetim olsaydý DAEÞ karþýsýnda hiçbir gücü olmazdý. Erdoðan sayesinde Türkiye DAEÞ terör örgütüyle mücadele ediyor ve baþarýyor.

Obama’dan ümit yok. Obama akýlsýz ve hayalkýrýklýðýndan baþka bir þey deðil. Ýran’ý sisteme katmak dýþýnda Ortadoðu’da her þeyi eline yüzüne bulaþtýrdý. Eðer 2017 Ocak ayýnda yemin edecek yeni Baþkan, Erdoðan gibi liderleri anlamak istemezse, geçmiþ olsun. Friedman’ýn dediði de budur, DAEÞ’i ancak Sünni Müslümanlar bitirebilir. Er ya da geç Batý bu noktaya gelecektir.

Aydýn doðan mevzusunda ne kadar haklý olduðumu artýk mahkemeler de tescil ediyor. POAÞ meselesinin tüm gerçeklerini de yakýnda yazacaðým. Kelkit cephesi hazýrlýklý olsun.