Dağınık çocukların hastalığı: konsantrasyon bozukluğu

“Çocuğumun dikkatini bozan şey nedir? Neden konsantre olmakta zorlanıyor?” Anne-babaların sıkça dert yandığı dikkat eksikliği ve odaklanma sorunları günümüzde her 8 çocuktan 3’ünde görülüyor.

Çocukluk döneminde dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu sıkça görülür. Bu çocukların yetişkinlik dönemlerinde ise dikkat eksikliği sorunlarını 3’te 2 oranında devam ettiği görülmektedir. Bütün nüfusa bakıldığında dikkat eksikliği görülme oranı yüzde 25 olarak gözlemlenmiştir. Bu veriler ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlardır. Türkiye’de böyle bir araştırma yoktur, ancak klinik gözlemlerimizsorunun gerçekten de çok yüksek oranlarda olduğunu gösteriyor.

Belirtiler 3 yaşında başlıyor

“Benim çocuğum hiç yerinde durmuyor... Hiç susmuyor, oradan oraya zıplıyor...Konudan konuya atlıyor, bir türlü bir şeye dikkatini veremiyor...” Bu şikayetleri ebeveynlerden sıkça duyarız. Bir çocuğun dikkat ve odaklanma sorunu olabilir, ancak bu durum çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu sorunlar çocukluk çağında yüzde 3-5 civarında görülür. ‘Dikkat eksikliği’ ve ‘hiperaktivite bozukluğu’ beraber görülebilmekle birlikte bir çocukta sadece bir tanesi de görülebilir. Araştırmalara göre kızlarda daha çok dikkat eksikliği, erkeklerde ise hiperaktiviteye rastlandı. Hastalığın nedenleri arasında doğumda veya bebeklikte geçirilen özellikle baş bölgesi travmaları, ailede bu hastalığı taşıyan bireylerin bulunması ve bunların sonucu olarak beyinde bazı kimyasalların bozulması veya doğru işleyememesi yer alır. Çocukta en belirgin özellikler 3 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu sorun ilk önce çocuğun okula başlaması ile beraber okuldaki başarısı ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde kendini belli eder. Okulla birlikte sosyalleşen çocuk ister istemez iletişim ve derslerde performans sorunu yaşayacağından, bu sorun önceden de var olmasına rağmen daha çok okula başladıktan sonra fark edilir. Bazı çocuklarda ise daha bebekken yeme ve uyku bozuklukları görülebilir.

Anne babalar bu davranışlara dikkat

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğubelirgin özellikler gösterir. ‘Dikkat eksikliği’ olan çocuklar sürekli hayal kurma eğilimindedirler, kendilerini yaptıkları işe veya oyuna vermekte zorlanırlar, sosyal ilişkilerde sorunlar yaşar, dikkatsizce hatalar yapar, başladıkları işi bitirmekte zorlanırlar. Hiperaktivite bozukluğu’ olanlar koordinasyon güçlükleri yaşarlar, yerlerinde duramazlar, çok soru sorarlar, saldırgan davranışlarda bulunurlar, sosyal ilişkilerinde güçlük çekerler, dağınıktırlar.