22 Mart 2024'te Rusya, bir konser salonunda gerçekleþen terör saldýrýsýyla sarsýldý. Þimdi ise Daðýstan'ýn Mahaçkale ve Derbent þehirlerinde yeni terör saldýrýlarý meydana geldi. Ýki kilise ve bir sinagoga düzenlenen saldýrýlarda 7 polis hayatýný kaybetti, ölenler arasýnda bir emniyet müdürü de var. Rus haber kaynaklarý, bir papaz ve kilise görevlisinin de öldüðünü vurguluyor. Bu yazýyý kaleme aldýðým sýrada çatýþmalar hâlâ devam ediyordu.
Ayný saatlerde TASS haber ajansý, Abhazya-Rusya sýnýrýnda nedeni henüz bilinmeyen bir çatýþma haberini geçti. Bu geliþme, bölgedeki gerilimin geniþ bir alana yayýldýðýný gösteriyor.
Terörün Hedefi: Ýbadet Merkezleri
Daðýstan'da kilise ve sinagog gibi iki dinin ibadet merkezine yapýlan saldýrýlar, Rusya'da Ýslamofobi'yi týrmandýrmak isteyen bir eli iþaret ediyor. Medeniyetler Savaþý kavramýný ortaya atanlarýn ilk hedefi imparatorluk bakiyesi ülkeler.
Rusya'daki terör saldýrýlarýnýn, devam eden Rusya-Ukrayna savaþý ve Ýsrail-Hamas-Hizbullah boyutlarý da dikkate alýnmalý. Gazze sürecinin Ýsrail-Hizbullah (Lübnan) savaþýna dönüþmesi, bölgede yaþanan küresel mücadelenin cephelerinin geniþlediðini gösteriyor.
Rusya-ABD gerilimi doðrudan bir konvansiyonel savaþa dönüþmeyecek, ancak Hibrit Savaþ konseptinde terör örgütleri ve vekil unsurlar üzerinden çatýþmalar yayýlacak.
Geçtiðimiz iki yýl boyunca Kafkasya ve Balkanlar vurgusu yapmamýzýn sebebi, bu bölgelerin çok uluslu ve çok inançlý demografik yapýsý. Soðuk Savaþ sonrasý Kafkasya ve Balkanlar'da selefi hareketlerin yuvalandýðýný ve bu hareketlerin el-Kaide ve DEAÞ gibi örgütlere insan kaynaðý saðladýðýný biliyoruz.
Rusya'daki ilk terör saldýrýsýný DEAÞ-H örgütünün gerçekleþtirdiði belirtilmiþti. Örgütün Avrasya ve Afrika'da terör eylemleri planladýðýný biliyoruz. Türk istihbaratý, geçtiðimiz aylarda örgütün Rusya'da planladýðý bazý eylemler için önleyici istihbarat saðladý.
Horasan ve Kuzey Ýslam'ý
Anadolu ve Rumeli'de hemen herkesin "Horasan'dan gelmiþiz..." diye söze baþladýðýný biliyoruz. DEAÞ örgütüne "Horasan" ilavesi yapanlar, doðrudan Kuzey Ýslam'ý dediðimiz Türk Ýslam'ýný hedef alýyor. 1040 yýlýnda Selçuklu hakimiyetine giren Horasan bölgesi, Türklüðün Ýslam'la mayalandýðý bir coðrafya. Bir terör örgütüne Ýslam ve Horasan gibi isimler vererek vekalet savaþlarýnýn aparatý haline getirmek bu coðrafyanýn gerçeklerine ters düþüyor.
Rusya, dünyanýn en büyük Müslüman nüfusa sahip çok uluslu bir ülke. Rusya'da tasavvufla mayalanmýþ Kuzey Ýslam'ý, saygýn bir konuma sahip.
Kafkasya ve Balkanlar Türk soylularýn ve akraba halklarýn yaþadýðý bölgeler. Bu sebeple Hibrit Savaþ'ýn bu hattaki eylemleri en çok Ankara'yý rahatsýz edecektir. Erdoðan ve Putin bu geliþmeleri dikkatle gözlemliyor. Ýki ülke arasýndaki istihbarat diplomasisi, çok daha sýký çalýþacaða benziyor.