Dağıstan'daki terör eylemi ve Rusya üzerine notlarım

"Dağıstan'daki kilise ve sinagoga terör eylemi", "Abazya ile sınırda gerilim" ve tamamen "Kuzey Kafkasya hattında dini motifli eylemi" şimdiki dönemde tesadüf olay olarak okumuyoruz.

"Batı ittifakı Ukrayna üzerinden mağlubiyeti kabul etmek istemiyor." "Ukrayna'ya durmadan ve sonuna kadar desteği" iyi okumalıyız. "Rusya için durum beka" olarak görüldüğü kadar "ABD merkezli Batı için" ise "güçlüler liginde kimler ve kimlerle anlaşacak" sorusu hayatidir.

"Rusya için farklı bölgelerde cephe oluşturma gayreti" giderek fazla görünür olacak gibi duruyor. "Kuzey Kafkasya", hele özellikle "Dağıstan", çok milletli ve kültürlü bölgelerde çatışma ortamı oluşturmak yıkıcı sonuçlara neden olabilir.

"Rusya'nın Batı ile mücadelesinde" ülke içindeki farklı etnik kimliklerin ve farklı dini geleneğe sahip halkların konsolidasyonu, Batı'daki çoğu gözlemciyi şaşırtmıştı. "Rusya'nın farklı bölgelerinde terör eylemleri ihtimalleri" üzerine ülke kolluk güçlerince defalarca beyanlar da söz konusu idi.

"Rusya'daki çoğu analist arasında olayın dışarıdan dizaynı" konusunda ortak fikir hakim. "İslam dini ile terör algısını yan yana getirmek" ve "Müslümanları hedef göstermek" konusu kime ve hangi dönemlerde gerekli olduğuna iyi bakmak gerekiyor.

"Rusya içindeki giderek artan etkisi, Müslümanlara ve hayat tarzlarına" özellikle son dönemde ciddi rağbet söz konusudur. "Rusya'nın içinde etnik ve dini kimlikler üzerinden kaos oluşturmak", "Ukrayna'da istediğini alamayan Batı ittifakı için elzem olabilir." "Kafkasya her zaman bu tür kaos üretimi için açık zemin olarak" görülmektedir. "Batı'nın bu yönlü faaliyeti hep olmuştur."

Tabii işin başka tarafı da vardır. "Dışarıdan uzanan eller zemin olmazsa sonuç alamaz." O nedenle "Dağıstan içindeki dengeleri" de konuyu analiz ederken dikkate almak gerekiyor.

"Toplumda Müslümanlar ve motivasyonlarına yönelik saldırgan tutum" oluşumu için böyle "terör olayları hep kullanışlı koz olmuştur." "Rusya tarihinde ilk değil." "Rusya'yı nükleer savaşa zorlama döneminde bu ve benzeri olayların artacağına dair" kanaat hakim. "Rusya bu olaylar ile yıkılmaz", doğru ama "toplumdaki dengeler ve ilişkiler zarar görür hiç kuşkusuz."

Lakin, bu durum ve benzeri olaylar "Rusya'yı geri adım atmaya zorlayamayacak." "Rusya için bu süreç ölüm kalım sürecidir." Dolayısıyla "zorlandıkça", onu zora sokanlar için sorun olacağı açıktır.