Temeli 2017 yýlýnda atýlan Türkevi binasýnýn açýlýþý için New York'tayýz. Ülkemiz için büyük bir gurur vesilesi olan ve BM'nin tam karþýsýnda yer alan, 171 metre yüksekliðinde, 25 katlý, 20 bin metrekare olan Türkevi binasý, baþta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri ile New York'un ikonik binalarýndan birisi olacak.
BM Daimi Temsilciliði ve New York Baþkonsolosluðunun yer alacaðý Türkevi binasý, 200 kiþilik oditoryumu, toplantý ve sergi salonlarý ile birçok hizmeti ayný anda verebilecek vatandaþlarýmýzýn buluþma noktasý olacak.
Bu yapýnýn ülkemize kazandýrýlmasýnda emeði geçen baþta Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan olmak üzere, Dýþ Ýþleri Bakanýmýz sayýn Mevlüt Çavuþoðlu ve Dýþ Ýþleri Bakan Yardýmcýmýz sayýn Yavuz Selim Kýran'a ve emeði geçen tüm Bakanlýk personeli ile yüklenici firma çalýþanlarýna teþekkürlerimi sunuyorum.
TASC Konferansýnda Mesajlar
Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan, Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafýndan The Manhattan Center'da düzenlenen "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" konferansýnda sivil toplum kuruluþlarý aracýlýðýyla ve bireysel olarak Ýslam düþmanlýðýna karþý verilen mücadeleden duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
Amerika'da faaliyette bulunan sivil toplum örgütlerine, sahip olduklarý engin tecrübeyle nefret suçlarý ve kültürel ýrkçýlýkla mücadeleye daha fazla katký vermelerinin çok önemli olduðunu, Türkiye olarak uluslararasý platformlarda Ýslam düþmanlýðý ve hoþgörüsüzlükle mücadelede öncü rol üstlenildiðini açýkladý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, özellikle Amerika'da yaþayan Türk vatandaþlarý ve soydaþlarýn kurduðu sivil toplum kuruluþlarýnýn Türkiye'yi, Türk kültürünü ve tarihini Amerikalýlara tanýtmaya yönelik çalýþmalarýndan da takdirle bahsetti.
Ayrýca pandemi sürecinde imkanlarýn 159 ülke ve 12 uluslararasý kuruluþla, hatta yurtdýþýndan temin edilen aþýlarýn bir kýsmýný ihtiyaç sahipleri ile paylaþtýklarýný açýkladý. Ayrýca onay süreçleri tamamlanmak üzere olan aþýmýz TURKOVAC'ýn da tüm insanlýða ve dostlarýmýza sunulacaðýna belirtti.
"Daha Adil Bir Dünya Mümkün" adýný verdiði eserinde Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn uzun bir süredir dile getirdiði üzere, BM'de çok kutuplu, çok merkezli, çok kültürlü, daha kapsayýcý ve adil bir dünya inþa etmek mümkündür. Sadece beþ ülkenin bütün dünyanýn kaderini etkileyecek konularda karar vermesi ne ahlaki ne adildir. Dünya beþ ülkeden büyüktür.
"Daha Adil Bir Dünya Mümkün" Konferansýnýn açýlýþýnda konuþan Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) Eþ Baþkaný Halil Mutlu'nun yerinde tespitleri ile Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn tüm Müslümanlar açýsýndan umut, mazlumun sesi, istikrar, iç barýþýn savunucusu ve yardýmdýr.
New York Brooklyn Takva Mescidi kurucu Ýmamý Siraj Wahhaj'ýn kýsa ve duygulu konuþmasý ile Baþkan Erdoðan'ýn sadece 83 milyonluk Türkiye'nin deðil, bütün Müslümanlarýn lideri olduðunu ifade etti. Özellikle ABD'de bulunan Türk topluluðu yanýndan diðer ülke vatandaþý Müslüman toplumun da Cumhurbaþkanýmýzý büyük bir sevgi ile karþýlamasýndan büyük bir gurur duyduðumu belirtmeliyim.