Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazıları

Daha fazla zaman geçirmeden çabuk çözüm gerekiyor

ABD medyası, Obama yönetiminin Suriye konusunda daha fazla ön almak istediğini yazıyor. Bu noktaya gelene dek birkaç önemli gelişme oldu. Önce ince bir çabayla Suriye muhalefeti yeni bir çehre ve yapı kazandı. Dış dünyanın daha sempatik baktığı bir muhalefet doğdu. Bu yapıyı Körfez ülkeleri ve Türkiye başta, Fransa, İngiltere tanıdı. Yine bundan birkaç hafta önce Suriye’ye omuzdan atılan etkili uçaksavar füzelerinin girdiği duyuldu. Ancak bu füzeler o zaman bir-iki nokta dışında kullanılmadı. Sonra geçen hafta direnişçilerin Halep yakınında bir üssü ele geçirdikleri bildirildi. Videolarda, üsten önemli silah ve malzeme çıktığı anlaşılıyor. Görüntülerde, Rus malı SA-16 ve SA-7 tipi omuzdan atılan füzeler var. 

Son iki günde ise Şam’ın bir helikopteri ve bir savaş uçağı düşürüldü. Helikopterin vurulma anı videoda var. Rus modeli helikopter.

ABD işte bu noktada -Suriye konusunda daha etkin rol- konuşmaya başladı. Rolün gerekçesi: Savaş önemli bir aşamaya geldi. Direnişçilerin gücü ve etkisi artıyor. Biraz daha beklersek, kazanacaklar, savaş bitecek, biz kenarda kalacağız... Önceki yazımızda bu riskin Rusya için varolduğunu bildirmiştik. Rusya Şam tarafında durdukça, sonrası için masaya oturma fırsatından uzaklaşıyor. Demek ABD’de aynı telaş var.

ABD açısından hâlâ -Silah verelim mi- tartışması yapılırken, direnişçiler kendi silahlarını bulmaya ve kullanmaya başladılar. Bu durumda ABD’nin Patriot füzelerine destek vermesi, genel başarı açısından yeterli.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra önceki gün El Arabiya TV’sine ‘Toprağımızda yabancı asker istemiyoruz. Suriyeliler kendi topraklarını kurtarma konusunda insan gücü ve malzeme açısından yeterli güce sahipler. Sadece ölüm yağmuruna karşı havadan koruma şemsiyesi istiyoruz’ dedi.

O korumanın da Patriot füzeleriyle gelmesi bekleniyor. Ve tabii ki bütün resmi açıklamalar füzelerin Türkiye sınırını korumak ve savunma amaçlı olduğunu vurguluyor. Ancak bu işlerden anlayanlar, füzelerin caydırıcı-korkutucu olduğunu ve Suriyeli pilotların füze menziline girmek istemeyeceğini söylemekteler. O bölgeden uçaklar uzak durunca da zaten -Uçuşa Yasak- bölge oluyor.  

Bu arada birkaç taktik füze bataryasının Rusya’da stratejik kaygı yaratması ise Ortadoğu’nun cilvelerinden. Taktik girişimler sınırlı etki yapar, ancak Moskova’nın telaşı, stratejik kaygıları olduğunu gösteriyor. Rus yapımı uçak-helikopterlerin omuzdan füzelerle vurulması da tabii ki hedefler için iyi reklam değil.

Yine bu ortamda, Şam rejiminin dışişleri bakan yardımcısı Güney Amerika turuna çıktı. Temsilci önceki gün Venezuela’ya geldi, Chavez’e Esad’dan mesaj getirdiğini söyledi. Gerçi aynı sırada Chavez’in Küba’ya kanser tedavisine gittiği bildirildi, belki mesajı yolda okumuştur Chavez Şam’a daha önce motorin yollamıştı bu kez Şam’ın ne istediği belirsiz. Yine Suriyeli temsilci Ekvador’a gitti, sonra Küba ve Nikaragua’ya gideceği bildirilmekte. Bunlar da ABD’ye karşı kanka rejimler. Ortak davada birleşmişler. Ancak Şam’ı motorin ya da Ekvador kurtaramaz. Suriye istikrarsızlığının Türkiye’ye daha fazla zarar vermesini önlemenin yolu, bu sorunun çabucak çözülmesi. İstense iki hafta sürmeyecek sorun 20 aydır sürüyor, artık fazla uzadı.

twitter.com/selimatalayny