DAÝÞ icat oldu, dünyanýn düzeni bozuldu. DAÝÞ’e gelinceye kadar El-Kaid dahil hiçbir terör örgütü, Batý’nýn Doðuyla, Müslüman’ýn Müslüman’la olan iliþkisini bu kadar derin bir biçimde sarsmadý ve etkilemedi.
Ýnsanlýðýn bütün tarihi boyunca ürettiði moral/manevi deðerlerin tümü, bu deðerlerin demokrasi ve özgürlüklerle buluþtuðu AB ülkeleri dahil, dünyanýn her yerinde yok olmayla karþý karþýya.
Dünyanýn bu örgütle mücadelesi, hala akýllý bir strateji üstüne oturtulabilmiþ deðil. DAÝÞ, hala ulusal çýkarlar ve Esat’ý iktidarda tutmanýn bir aracý olarak görülüyor ve devletler DAÝÞ’e karþý tavrýný, Suriye’deki pozisyonlarýna göre belirlemeye devam ediyorlar.
DAÝÞ’le karasal bir savaþý, göze almayan, hava saldýrýlarýyla DAÝÞ’i durdurabileceðini düþünen Obama fena halde yanýlýyor. Obama’nýn yanýlmasý, dünyanýn da yanýlmasý demek. Obama’nýn yanýlmasý, Dünyanýn da yanýlabileceðini, ve daha iþin baþlangýcýnda DAÝÞ’e karþý mücadeleye doðru bir teþhis konulamazsa, yarýn bu felaketin daha da büyüyeceðini herkese hatýrlatmalýdýr.
Obama, G20 Zirvesinde yaptýðý konuþmada, bu örgüte devletleþmiþ bir yapý muamelesi yapýlarak, ona karþý karada savaþacak asker göndermenin doðru olmadýðýný söyledi. Obama, DAÝÞ’i hala sýradan bir terör örgütü olarak görüyor, ve Kürtler’in bu örgüte karþý karada yürüttükleri savaþla yetinelim diyor.
Oysa Obama, sýðýnmacý olarak ülkesine almak istediði 10 bin Suriyeli için bugün sadece cumhuriyetçileri deðil, kendi partisinin demokratlarýný bile ikna etmek zorunda.
Sosyalist Holland’ýn hükümeti, Fransa için þimdilik üç ay sürecek olan sýkýyönetim öngörüyor.
DAÝÞ’in Suriye ve Irak’ta nasýl bir gelecek öngördüðü ise, bütün dehþetiyle ortada, gizli saklý bir þey yok..
11 Eylül, dünyanýn düzenini sarsamadý, Taliban ve El-Kaide’nin savaþý, küresel sonuçlarý bakýmýndan, Paris saldýrýsýnýn yarattýðý sonuçlarýn oldukça gerisindedir. Amerika’nýn Irak’ý iþgali dünyayý bölmeye yetmedi. Ama her geçen gün, dünyanýn, Müslümanlar ve Hýristiyanlar olarak, medeni Batý ve Geri doðu olarak ikiye bölündüðüne tanýk olmaktayýz.
DAÝÞ küresel bir bela. Ama bu belanýn nasýl da Batý’da icat edildiðini ve Doðu’ya binlerce militan olarak adeta ihraç edildiðini görüyoruz.
Batý medyasýnda ‘DAÝÞ Camiasý’ hakkýnda çýkan bilgiler, dört baþý mamur bir senaryoyla karþý karþýya olduðumuzu gösteriyor. DAÝÞ militanlarý eðitimliler, iyi okullarda okumuþlar, örgütün saflarýnda yer alan canlý kadýn bombalarýn pornografik öðelerle süslü hikayeleri, Holywood artistlerinin hayat hikayelerini aratmayan, zengin ve ilginç ayrýntýlarla dolu.
DAÝÞ’in Batýlý merkezlerde imal edildikten sonra, önce Ortadoðu’nun sonra da dünyanýn bulanýk sularýnýn ortasýna atýlmýþ bir örgüt olduðuna artýk hiç þüphe yok.
Taliban’la Afganistan için masaya oturmak mümkündü, nitekim oturuldu da, ama DAÝÞ’le masaya oturamazsýnýz, çünkü DAÝÞ’e Irak ve Suriye’nin bir parçasýný verseniz bile, DAÝÞ’i normalleþtiremezsiniz.
DAÝÞ’in istedi, dünyanýn düzenine sahip olmaktýr. DAÝÞ’i üretenlerin rýzasýna raðmen, dünyanýn düzenine sahip olmak..
DAÝÞ bütün dünyanýn kalbine gelip oturmuþ bir yeni yüzyýl heyulasý..
AB, DAÝÞ terörü nedeniyle kendi deðerlerinden uzaklaþmaya hazýrlanýyor. Avrupalýlar mümkün olsa, ülkelerinin yüksek duvarlarla çevrilmesini isteyecek hale geldiler. Eðer DAÝÞ tehlikesi bertaraf edilemezse, Müslümanlarýn önce Avrupa’yý sonra da kendi topraklarýný ve ülkelerini-Suriye’de Irak’ta- kitlesel göçlerle terk etmesi uzak bir ihtimal deðil.
DAÝÞ’Ý daha fazla tanýmaya ama doðru tanýmaya ihtiyaç var, DAÝÞ, El-Kaide gibi sýradan bir terör örgütü gibi görülemez.
DAÝÞ’in Müslüman aleminde, ta Moðol istilasýndan ve Haçlý seferlerinden baþlayarak, bugüne kadar akacak bir mecra arayan ‘Doðu halklarýnýn isyanýný’ temsil ettiðini, bu yüzyýllarýn direniþ ruhunu arkasýna aldýðýný görmeden, ne Doðu’da ne Batý’da DAÝÞ’e karþý sonuç alacý bir mücadele verilebilir.
DAÝÞ, sadece Esat’ýn ‘ideal düþmaný’ bir terör örgütü olmanýn ötesinde, hedefinde ‘dünya düzeni ‘ olan bir örgüttür. Bu gerçeðin farkýna varýlmazsa, yarýn çok geç olabilir, bir adým sonrasý 3. Dünya savaþýdýr ki, alametler peþ peþe belirmeye baþladý bile..