Kalp krizi ve inme riskine karþý kan yaðlarýný dengelemek lazým. Soya, balýk ve ceviz gibi bazý besinler kan yaðlarýný temizlemede baþrolde.
Kanda yað denilince kolesterol ve trigliserid olmak üzere iki þekilde bulunduðunu, bu iki maddenin kanda belli seviyelerin üzerinde olmasýnýn kalp krizi, inme ve erken yaþlýlýk için birinci dereceden risk faktörü olduðunu hatýrlayýn. Klinik araþtýrmalara göre damar saðlýðý vücudun biyolojik yaþý üzerinde doðrudan etkili. Bir baþka deyiþle damar kadar gençsiniz. Bu yüzden kronik hastalýklara önlem ve yaþlýlýk sürecini ertelemek için iþe önce kan yaðlarýnýzý kontrol altýna alarak baþlamak lazým. Bunun için kan yaðlarýný dengeleyici özelliði olan besinlere yönelin.
Kolesterolü düþürmede ilaç gibi etkili besinler
- Balýk yaðý: Kandaki yaðlarý düþürmede balýk ve balýk yaðý çok etkili. Balýk yaðýnýn trigliserid düþürmesi yaný sýra LDL kolesterolde de azalma yaptýðý bilinmektedir. Balýk yaðý ayrýca tansiyon, damar duvarý, ritm bozukluðu üzerine de faydalý etkiler saðlar.
- Soya: Soyadaki isoflovan maddesi östrojen hormonu benzeri etkiye sahip. Soya tadýný sevmeyenler nohut ve mercimek ile de kandaki yaðlarýn temizlenmesini saðlayabilir.
- Polikozanol: Þeker kamýþý içerikli bir ilaçtýr. Günde 10-20 mg alýndýðýnda LDL’yi yüzde 25 azaltýr ve iyi kolesterolü yüzde 15 artýrýr.
- Sarýmsak ilaçlarý: Sarýmsak ilaçlarýnýn kolesterol üzerine etkisi yoktur. Ancak sarýmsaðý ezip yoðurt veya salatalara koymak direk LDL yani kötü huylu kolesterolü düþürür.
- Zeytinyaðý: Zeytinyaðý LDL kolesterolü azaltýr, HDL kolesterolü artýrýr yani çok faydalýdýr. Yemeklerde sýzma zeytinyaðý kullanýlmalýdýr.
- Ceviz, badem: Ceviz LDL kolesterolü azaltmada faydalýdýr. Ancak trigliserid yüksek ise çok fazla kolesterolü düþürecek diye yüksek miktarlarda da asla yenmemelidir.
- Yeþil çay: Araþtýrmalara göre günde 4-5 fincan yeþil çay içmek LDL yani kötü huylu kolesterolü düþürmeye yardýmcý.