Damat

Yüce Rabbim her şeyin hayırlısını versin, özellikle damadın. Hayırlısı dizleri üzerine çökmüş bir aileyi kalkındırır, hayırsızı var olanı yer bitirir ne olduğunu şaşırırsın. Hayırlı olanın adı ailede “eniştedir”, hayırsız olanı genel olarak ismiyle anılır, “yine ne haltlar karıştırıyor” sohbetlerinin bir numaralı aktörüdür.

Büyükler boşuna, “kızı serbest bırakırsan ya davulcuya varır, ya zurnacıya” dememiş, iyi bakmak lazım sağına-soluna... (Davulcularla zurnacılara sevgilerimi sunarım, aralarından kötü adam çıktığını görmedim, laf gelişidir...)

Gerçi siyasi yaşamımızda merhum Özal cephesinde bir “davulcu damat” meselesi vardır, bugünkü damatlara baktığımızda hayli masum kalan “Jaguar skandalı” ile yakından tanıdık, haksızlık etmişiz, Türkiye’nin en iyi bateristine “davulcu” demişiz, tanıdım, hoş sohbet, kültürlü iyi bir müzik adamıdır. Merhum Tayyar ağabey (Şafak) damada hediye edilen Jaguar’dan mülhem Büyük Anadolu Partisi’ni kurmuş, amblemi “davulu delen jaguar” olan parti 1987 seçiminde binde 6 oranında oy da almıştı.

Erdoğan’ın iki damadını da yakından tanıyoruz. Biri özel sektördeki birikimini devletle bütünleştirerek enerji sektöründe kalıcı ve güzel işler yapıyor, diğerini ise ürettiği robot uçak ile terörle mücadelede bize kazandırdığı üstünlük için milletçe alnından öpüyoruz, bunlar damadın hayırlısı... (Yalakalık yapma diyecek densizler çıkar, bu yaştan sonra hiç işim olmaz, o satırlar bu yazıdaki en ciddi bölümdür...)

Söyleyeyim, bizim ailede de farklı bir “damat olayı” cumhurbaşkanlığı makamında yaşanmıştır. Kurtuluş Savaşı yılları, Çerkes büyükannem Nazlı Hanım İstanbul’da Kuvva için çalışıyor, Manastır/Selanik’ten akrabalık ölçüsünde yakınlık olan Mustafa Kemal’e de çocukları, Ankara’da emanet. Gazi bakıyor,Leman büyük hala ile muallim Cemil Sena arasında bir yakınlaşma var, zaman savaş zamanı, önce anneye sormadan nişanlıyor gençleri, devamında da İstanbul’a “düğününüz var” diye bir davetiye gönderiyor.

Nazlı Hanımsert tabiatlı kadın, çok sinirleniyor, kızlarından biri, tasvip etmediği bir şekilde evlenme yolunda... Leman büyük hala maviş gözleriyle dünya güzeli bir kız, Cemil Sena ise fena sayılmaz...

Gazi’ye İstanbul’dan telgraf geçiyor, satırları şöyle: Sen benim başıma yeni padişah mı kesildin (aslında “padişah” dediğim yerde o sıralarda gözden hayli düşmüş bir eski hanedan reisinin ismi yazılı, fazla karıştırmayalım) bana sormadan gül gibi kızımı o adama verdin.”

Neyse... Gazi, büyükanneyi biraz yatıştırır ama uzun süre görüşmezler, Cemil Sena Ongun da Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden biri olarak “hayırlı damatlar” safına geçer... Yani, bu damat meseleleri günü gelir koca memleketi kurtarmaya sıvanmış bir paşayı bile zor durumda bırakabilir...

Mustafa Kemal’den açılmışken, konunun “saraya damatlık” meselesine gelmemesi mümkün değil. Bizim Murat’ın(Bardakçı) yazdıklarından okumuştum, Gazi, son Osmanlı padişahı Vahdettin’in iki kızından biri olan Sabiha Sultan ile evlenmek istemiş, hatta bu talebini de resmen iletmişti.Murat şöyle diyor: Mustafa Kemal Paşa, Sabiha Sultan’dan hakikaten hoşlanmış mıydı, yoksa ezeli rakibi Enver Paşa’nın seneler önce yaptığını yapıp saraya damat mı olmak istemişti, bunları kimse bilmiyor.

Önemli soru, çünkü Enver Paşa’nın Şehzade Süleyman Efendi’nin kızı, yani Sultan Abdülmecid’in torunu Naciye Sultan ile evlenmiş olması, ona güç kazandırmış mıydı, yüksek ihtimal!..

Sabiha Sultanevlilik teklifini kabul etse, Gazi de saraya damat olsaydı, Türk tarihi ne şekil alırdı, bilemem, Demirel’in dediği gibi, “geçmişin çamaşırını bugünün güneşinde kurutamam...”

Damadın öylesi torunun soyadını kirletir

Mesela, 15 Temmuz’un sözde kurmaylarından birinin ihanet başarısız olup kendisi de ele geçtiğinde eşine gönderdiği, “çocuklarımın soyadını değiştirin” mesajı var, damadın böylesi, torunun soyadını da kirletebilir, Allah düşürmesin...

Sultan Abdülmecid’in kızı Mediha Sultan ile evli 1919’ların Sadrazamı Damat Ferit de böylelerindendir, tarihçiler öyle diyor... “İhanet” kalıtımsal mıdır, onu da bilim insanları düşünsün...

Dedik ya, damat önemlidir diye, Rabbime şükür, ben bu konuda rahatım. İki aslan evladım var, damat veriyor, gelin kızlarımı alıyorum. Birini evlendirdim, gelin kızım ailemizin güneşleri olan iki torun hediye etti bize, el üstünde tutarım, ikincisini de aileye almaya hazırlanıyorum, hayırlısıyla...

Benim damadım olmayacak, kafam rahat, bilin...