Geçenlerde bu sütunda yeni seçilen ombudsmanýmýz Ömeroðlu’nu eleþtiren, THY’de hýzla terfi eden mahdum Ömeroðlu’nu iþaret eden, Ömeroðlu’nun oðlunun nikahýnda Sayýn Baþbakan’ýn þahitliðini sanki bir nakýsa gibi gösteren, bir ABD biletini mesele yapan Sayýn Aþýk’ýn bu eleþtiri paketine neden altýnda Ömeroðlu’nun da imzasý bulunan o iðrenç Yargýtay Ceza Genel Kurul 301 kararýnýn olmadýðýný soran bir yazý yazmýþ idim.
Sayýn Aþýk, Milliyet’teki sütununda, bu Yargýtay ve 301 konusuna YÝNE HÝÇ GÝRMEDEN bana anlamsýz bir yanýt vermiþ, Star gazetesinde yazmamdan, dostum Mehmet Altan’dan bahsetmiþ ama nedense altýnda ombudsmanýmýzýn imzasý olan Yargýtay kararýna hiç girilmemiþ; oysa bendeniz bu yazýmda sadece bu konuyu sormuþ, sadece Sayýn Aþýk’ýn ve CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Sayýn Umut Oran’ýn bu konuya neden temas edemediklerini merak etmiþ idim.
Malum, geçtiðimiz hafta sonuna doðru Taraf gazetesinde bir deprem oldu ve gazetenin Genel Yayýn Yönetmeni ve Baþyazarý Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Neþe Düzel ile birlikte istifa etti.
Bu istifa haberi üzerine Sayýn Aþýk da Cumartesi günü (15 Aralýk) sütununda bu konuya yer verdi ve þöyle yazdý: “Gazetenin tarihi bir misyon yaptýðýna kuþku yok... Ergenekon, Balyoz ve benzeri davalarda birçok iddia bu gazete aracýlýðýyla ortaya atýldý. Gazete bilgi kirliliði yaratýlmasýna, yargýnýn baský altýna alýnmasýna, yargýsýz infazlar yapýlmasýna büyük katkýda bulundu. Yoðun ihbarlar bu gazete aracýlýðýyla yapýldý. TSK mensuplarý ve ordu bu gazete ile itibarsýzlaþtýrýldý.?Davalar görülmeye baþlayýnca bu defa savunmalara yeterince yer vermediler. Yalanlanan haberleri bu gazetede göremedik. Ayný anda laik Cumhuriyete, Atatürk’e, Atatürkçülüðe yönelik sürekli bir karalama yürüttüler.”
Sayýn Aþýk Taraf gazetesine ve Ahmet Altan’a yönelik aðýr eleþtiriler getiriyor ama bu eleþtirilerin, bilgi kirliliði yaratmak, yargýyý baský altýna almak, TSK’nýn itibarsýzlaþtýrmasý gibi iddialarýn aðýrlýðý da bu satýrlarýn sahibi Sayýn Melih Aþýk’ýn yakýn geçmiþin çok önemli olaylarýna getirdiði yorumlarýn isabeti kadar aðýrlýklý olabilir ancak.
Sayýn Aþýk’ýn en büyük rakibi internet teknolojisive bu teknolojinin hizmetimize evlerimizden sunduðu gazete arþivleri.
Bakýnýz Sayýn Aþýk, mesela 2006 karanlýk Danýþtay cinayeti sonrasý, onca gazetecilik tecrübesi ve birikimiyle nasýl bir yorum yapmýþ: “19 Mayýs ayrýca, Cumhuriyet’in yaþamýnda kilometre taþý sayýlacak bir kanlý olayýn hüznü içinde kutlanýyor. Aylardýr hedef gösterilen Danýþtay kurþunlanmýþ, Cumhuriyet tarihinde eþi görülmemiþ bu olay sonucu laik demokratik Cumhuriyet yara almýþtýr.....Cumhuriyet gazetesine bomba atanlar da... Danýþtay’ý kana bulayan Alparslan Arslan adlý katil de... Eylemden önce ve sonra “Allahuekber” diye baðýrýyor... Bu eylemler belli ki “Allah” adýna yapýlýyor... Dinci siyasetin etkilediði birçok kesim bu saldýrýyý Allah yolunda savaþ olarak algýlýyor(Milliyet, 19 Mayýs 2006, Melih Aþýk).”
Sayýn Melih Aþýk’tan baþka bir alýntý daha: “Cumhurbaþkanlýðý seçim süreci hayli dersler verdi... Birincisi... AKP ‘nin antidemokrat yüzünü sergiledi... Mutabakata yanaþsalardý bugün cumhurbaþkaný seçilmiþ olacaktý... Ýkincisi Meclis çoðunluðunun her þey olmadýðýný, ülkede baþka güçler bulunduðunu fark ettirdi. Laik cumhuriyetçileri uykudan uyandýrdý. Meydanlarý canlandýrdý. Tayyip Erdoðan’ýn sanýldýðý kadar güçlü olmadýðýný gösterdi... Bülent Arýnç’ýn kalitesini... Abdullah Gül’ün bilinmeyen sicilini ortaya döktü... AKP hiçbir siyasi hesabý tutturamadý... Umarýz gereken dersi alýrlar” (Milliyet, 8 Mayýs 2007, Melih Aþýk).
Bu alýntýlar bir gazetecide bulunmasý gereken günü yorumlama, yakýn geleceði tahmin, koklama yeteneklerinin nasýl olmasý gerektiði konusunda üniversitelerin gazetecilik bölümlerinde ders olarak okutulabilir.
Sayýn Aþýk’ýn en büyük mesleki rakibi internet üzerinden gazete arþivleri derken neyi kastediyorum, belli herhalde; Taraf gazetesi ve Ahmet Altan yorumlarý da olsa olsa 2006, 2007 yýllarýndaki Danýþtay cinayeti, Cumhurbaþkanlýðý seçimi yorumlarýnýn isabet seviyesindedir diye düþünüyorum.
Bu tür tartýþmalarý kiþisel meselelere girmeden kamusal olaylar üzerinden yapma þartýnýn da gazetecilik bölümlerinde okutulduðunu bilirim.
twitter.com/KarakasEser