Dava adamý olmak iddia sahibi olmaktýr. Nefsinizden baþlayarak dünyayý deðiþtirmeye kadar yani, en küçük âlemden en büyük âleme kadar belli deðerlerin hâkimiyeti için mücadele etmektir. Deðerler ve idealler için ortaya atýlmak iddia ve dava sahibi olmanýn gereðidir.
Dünyayý deðiþtirme, hak-hukuk-adaleti herkes için gerçekleþtirme hedefinin bir zemini de siyaset marifetiyle amaca ulaþmaktýr.
Dava ahlaký ‘amaca ulaþmak için her yolu mubah görerek’ deðil, yaygýnlaþtýrmak istediðiniz deðerleri yaþayarak ve onlara her aþamada sahip çýkarak gerçekleþir.
Ýttifak ahlaký ile dava ahlaký birbirinden ayrýlamaz. Amaca ulaþmak kullanýlan yöntemler amacýn taþýdýðý deðerlerden kopmadan uygulamaya geçirilebilir.
Türk siyasetinin son dönemlerine damga vuran ‘ittifak olgusu’ siyasetin gereði olarak ortaya çýkan ve siyasi baþarý için kaçýnýlmaz görülen bir yönteme dönüþmüþ durumda.
Ýttifak’ýn hangi deðerler, ilkeler, kurallar üzerine oturduðu, nasýl bir amacýn parçasý olduðu iyi analiz edilmelidir.
Cumhur Ýttifaký’nýn ülkenin içinden geçtiði zorlu süreçte nasýl bir milli-manevi baðlýlýk ve þemsiye oluþturduðunu biliyoruz. Seçime endeksli olmaktan öte bir muhteva taþýyan bu ittifakýn, deðer çerçevesinin de paradoksal olmaktan öte, uyumlu bir görünüm taþýdýðý da malum.
Öte yandan CHP-ÝP-HDP arasýnda yaþanan farklý þekillerdeki ittifak giriþimleri seçime endeksli, amaca ulaþmak için her yolu mubah gören, kesin kan uyuþmazlýðý içeren bir boyut taþýyor.
Düþünün, ülkücü anlayýþa sahip Ýyi Partili bir kiþinin HDP’nin desteðiyle yol alan bir çizgide durmasý onun deðer dünyasýnda nasýl bir etki yapar?
Veya CHP’nin ulusalcý anlayýþýna sahip bir kiþinin böyle bir iliþkiyi hazmedebilmesi ne derece mümkündür?
Sýrf partileri biraz daha fazla siyasi baþarý kazansýnlar diye ideolojik karþýtlýklarý sineye çekmenin siyasi maliyeti nedir?
Bugün CHP hem farklý ideolojik çizgilerdeki partilerle hareket ediyor, hem de kendi ideolojik çizgisine uymayan isimleri kendi partisinden aday gösteriyor. Yani hem Saadet’le iþbirliði içinde hem Saadetli isimlere taþýyýcý olarak partisini kullandýrýyor. Hem ÝP’le ittifak halinde, hem normalde ÝP’ten aday olacak isimleri aday gösteriyor.
Bu halin siyaset literatüründeki karþýlýðý olsa olsa ideolojik buharlaþma ve kendine yabancýlaþma olur. Partinin, teþkilatlarýn, tabanýn ve seçmenin böyle bir duruma tepkisi ayný tahammül sýnýrlarýnda olmayacaktýr.
Parti yönetimleri farklý maslahatlarla hareket edebilirler ama tabanýn veya seçmenin ayný maslahatý ayný oranda algýlamasýný beklemek gerçekçi olmaz.
Akþener’in partisi için bu durum daha belirgindir. Ülkücü ideolojiye sahip olan ÝP’lilerin CHP’yi zor hazmederken HDP’ye kadar esneme göstermelerini beklemek biraz hayalcilik olur.
Acaba AK Parti karþýtlýðý tek baþýna bir ideolojik zemin, iliþki çerçevesi, ahlaki ve ilkesel birlik sunabilir mi?
AK Parti’ye Saadet Partisi, HDP, ÝP veya CHP’nin itirazlarý ayný mýdýr?
Karþýtlýk da bir zemin oluþturabilir ama karþýt olmanýn muhtevasý, sebepleri, amacý en azýndan benzerlik taþýr.
Eðer siyaset belli deðer ve ilkeler için yapýlýyorsa bunun olmazsa olmaz gereði her türlü siyaset tarzýnýn veya siyasi iliþkinin bu deðerler üzerinde yükselmesidir.
Cumhur Ýttifaký’nýn amacý belli deðerlerle izah edilebildiði gibi, iliþki sistematiði de belli ilkeler taþýyor.
Peki, CHP’nin baþýný çektiði ittifak hangi deðerle izah edilebilir veya girdikleri iliþkiler hangi ilkeleri taþýyor?
Erdoðan karþýtlýðý bir amaç ve deðer olarak sunulabilir mi?
Ýttifak ahlakýndan uzaklaþanlarýn dava ahlakýndan da uzaklaþacaklarý, siyaseten baþka bir þeye dönüþecekleri muhakkaktýr.