Bir-günümüz tabiriyle-'koridora' yani 'mallarýn taþýndýðý ticari güzergaha' 'Davud' isminin verilmesi ne çarpýcý duruyor deðil mi? Etimoloji ya da köken bilim bize kelimelerin de bir doðum hikayesi olduðunu anlatýr ve aslýnda o tesadüfen yan yana gelmiþ gibi görünen harflerden oluþan kelimelerin hiç de öyle sanýldýðý gibi oluþmadýðýný anlatýr ve 'hiç böyle düþünmemiþtim' dedirtir. Peki bayram deðil, seyran deðil niye bir 'ticari güzergaha' kutsal bir isim verilir ki? Baþlayalým.
"Ýbrânîce'de "en çok sevilen kiþi, göz bebeði" anlamýna gelen (Pirot, II, 292) bu ismin Kitâb-ý Mukaddes'te Dâvid veya Dâvîd þeklinde geçtiði ve sadece Hz. Dâvûd'a ad olarak verildiði görülmektedir."
Ýslam Ansiklopedisi böyle tanýmlýyor 'Davud' kelimesini. Böylesine derin anlama sahip bir kelimenin bir güzergaha verilmesine bir kere daha þaþýrýyor insan çünkü diðer güzergah, pardon 'koridor' isimlerine baktýðýmýzda "Hindistan-Orta Doðu-Avrupa', 'Zengezur', 'Tek Kuþak, Tek Yol' böyle bir dini referansý ve anlam olarak da yüceltilmeyi göremiyoruz. Madem dini referanslý bir isim 'seçilmiþ', o zaman oluþturulmak istenme amacý da inanç temelli mi acaba diye düþünmeden edemiyor insan. O zaman gelin bakalým nereden nereye uzanýyor, nereyi nereyle birleþtiriyor ya da ayýrýyor.
Ýsrail'i Suriye üzerinden Irak'a baðlayan koridor. Konu dönüyor dolaþýyor 'Arz-ý Mevud'a dayanýyor ve 7 Ekim'in hemen öncesinde koridorun diðer ucunda Türkiye ve Amerika arasýnda yaþanan 'SÝHA düþürme' olayýnýn, gittikçe alevlenen ve bölge dýþý ülkelerin birbirinin peþi sýra pek çok sayýda 'saldýrý' gemisini, gözetleme uçaðýný Doðu Akdeniz'e göndermesine kadar varan ve Ýsrail Baþbakaný Benyamin Netanyahu'nun 'Yeni Orta Doðu' ifadesini haritayla beraber kullandýðý Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu konuþmasýnýn hemen arkasýndan baþlayan yangýnla alakasý olabilir mi sorularýna makul bir cevap getiriyor bu iddia edilen 'Davud Koridoru'.
Bir nevi 'PKK-PYD-YPG-SDG üzerinden Irak-Ýsrail arasýnda hem ekonomik hem de güvenlik koridoru' olarak da tanýmlanan bu hat nereye varmak istemektedir diye biraz daha sorgulayýnca iþte varýyoruz olaylar ilk baþladýðýnda kaleme aldýðýmýz 'Arz-ý Mevud' konusuna. Tabii 'kutsal bir amaç' söz konusu olunca bir 'ekonomi ve güvenlik' koridoruna da 'kutsal' bir isim verilmesi o kadar da garip kaçmýyor. Ne demiþtik, köken bilim çok þey anlatýr kullanýlan kelime-maksat iliþkisi anlamýnda, o meþhur tabirle 'þair burda þunu demek istemektedir'. Siyaset de bir tür 'satýr aralýðýndakileri okuma sanatý' deðil mi zaten.