Davul bizde ama, tokmak başkasında

Üç büyüklerin de içinde olduğu bir çok kulübümüz, UEFA ve FIFA’nın mali kıskacı altında inim inim inletiliyor. Transfer sınırlaması, hatta engelemesi var. Kulüpleri ve federasyonu, neredeyse yabancılar yönetiyor. Bakın bu konuda Türkiye’de neler oldu.

- 1- Süper Lig dışındaki alt liglerde; Futbol Federasyonu’nun kendi kararı olmadan (FIFA’nın emriyle) bir çok kulübe puan silme cezası, alt lige düşürülme, hatta amatöre indirilme gibi sayısız yaptırımlar uygulandı.  Ortada böylesine ağır cezalar verilecek ağır bir durum  vardı da, bizim federasyon o ana kadar neredeydi? Olan bitene niçin seyirci kaldı? Başkası ligden düşür deyince düşürdü. Utanılacak bir durum...

- 2- Futbol Federasyonu’nun özerk yapısını düzenleyen kanunun bir döneminde, Spor Bakanı’na “Genel kurulu toplantıya davet etme yetkisi” verilmişti. FIFA, “Devlet bu işte taraf olamaz” diye itiraz edip, kanunun derhal düzeltilmesini istemişti. Kanun düzeltildi ve bakanın yetkisi kaldırıldı.

- 3- Eski yasalardan birinde; Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun, federasyon hesaplarını denetleme yetkisi vardı. FIFA buna da itiraz etti ve yasanın değiştirilmesini, başbakanlığın aradan çıkarılıp işin bağımsız denetleme şirketlerine verilmesini şart koştu. Gereken düzenleme yapıldı.

- 4- UEFA; kulüplerin mali disiplin altına alınması için, ülke federasyonlarına “Kopenhag Kriterleri” olarak bilinen bir dizi denetim şeması vermişti. Her ülkenin federasyonu, kriterlere uyan kulüplere kendi lisans verecek, uymayanları saf dışında bırakacaktı. Ama bizim federasyonlar; kulüplerin Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirip getirmediğine hiç bakmadan, herkese bol keseden lisans dağıtınca, sistem iptal edildi. Yetki, federasyonların elinden alınıp; “Mali Fair-Play” adı altında doğrudan UEFA ve FIFA’nın denetimine geçti. Onlar da kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Canımızın yanması bu yüzden!

***

Anlayacağınız... Bizim federasyonu Yıldırım Demirören yönetiyor sanıyorsanız, feci şekilde yanılıyorsunuz demektir. Davul bizim boynumuzda ama, tokmağı yıllardır başkası vuruyor.