Davutoðlu'ndan kalýcý bir metin

TBMM Darbe Komisyonu'nun bilgisine baþvurduðu isimler içerisinde en önemlilerinden birisinin Ahmet Davutoðlu olduðu kuþkusuz. Gerek Cumhurbaþkaný ve Baþbakan danýþmaný, gerek Dýþiþleri Bakaný ve gerekse Baþbakan olarak, daha ötede taa Refahyol iktidarý döneminde kendi ifadesiyle Erbakan ve Gül''e “Fahri danýþman”, belki bir de çocukluðundan bu yana “islami camia içinde” yer almýþ bir bilim-kültür insaný olarak hem bazý olaylarýn açýklýða kavuþmasý, hem dini zeminde oluþan ve uluslararasý nitelik kazanan bir yapýnýn ihanet örgütü haline dönüþmesini en iyi tahlil edecek insanlardan birisi olduðuna þüphe yok.

25 soruya karþýlýk 71 sayfalýk bir cevabi metin söz konusu.

Bu metinde dini bir yapýnýn dönüþmesinin analizi var ki, onun dini alanda hizmet veren ve o tür yapýlara baðlýlýðý olan herkes için oldukça öðretici bir mahiyet taþýyor.

Ayný þekilde, örgütlü bir yapýnýn devlete nüfuz etmesi noktasýnda çarpýcý deðerlendirmeler var.

Ayný þekilde devletin mesela dini alandaki özgürlük kýsýtlamalarýnýn devlet – toplum iliþkisinde ne tür çarpýklýklara yol açabileceðinin analizi önemli.

Ýki mücadele alaný önerisi var Davutoðlu'nun:

- Darbeci zihniyetle mücadele

- Çarpýk dini anlayýþla mücadele.

Ayrýca “Siyasal sistemi yeniden inþa” üzerine önerileri dikkat çekici. Þu baþlýklarý yeniden inþa projesinin önüne koyuyor:

- Bireysel alanda hürriyet

- Sivil toplum ve ekonomide aleniyet (þeffaflýk)

- Eðitim alanýnda keyfiyet (kalite)

- Hukuk alanýnda adalet

- Devlette daimiyet

- Yönetimde meþruiyet.

- Bürokraside ehliyet

- Toplumsal alanda aidiyet.

Geniþ bir metin söz konusu. Yer yer altý çizilerek okunacak bir metin bu. Oradan belki tartýþýlan bir kaç konuda bilgi paylaþmak mümkün.

Mesela MÝT Müsteþarýnýn ifadeye çaðrýlmasý olayý. Davutoðlu, o bilginin Baþbakan'la (Tayyip bey) bir cenazeden ayný araba içinde dönerken (Ýbrahim Subaþý'nýn cenazesi) geldiðini belirtiyor ve Baþbakan'ýn bu hamleyi yargý bürokrasisinin iktidara siyaset dayatmasý olarak deðerlendirdiðini ve son derece kararlý bir tutumla kesinlikle ifade vermeye gitmemesi talimatýný verdiðini” söylüyor. Bu bilgi, muhtemelen Sayýn Gül'ün “MÝT baþkanýna tek ben sahip çýktým” görüþünü tamamlýyor.

Davutoðlu ile ilgili tartýþmalý bir konu, Gülen'le görüþmesi ile alakalý.

Davutoðlu buna da açýklýk getiriyor. O görüþmenin Baþbakan Erdoðan'ýn bilgisi ve talimatý ile gerçekleþtiðini belirtiyor öncelikle. O bölümünü aynen alalým buraya:

“2013 BM Genel Kurulu toplantýsýna seyahatim öncesinde Baþbakanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan ile yaptýðýmýz deðerlendirmede, bu yapýnýn gittikçe artan bir þekilde Türkiye karþýtý çevrelerce kullanýlmaya müsait hale gelmesi hasebiyle, Gülen’in daha önce yapýlan çaðrýlar çerçevesinde Türkiye’ye getirilerek kontrol altýna alýnmasýnýn gerekli olduðu kanaatine vardýk... Bu görüþmede Sayýn Baþbakanýmýzla gerçekleþtirdiðimiz istiþare çerçevesinde açýk bir þekilde gerekli uyarýlarda bulundum.

 “Bu görüþmeyi ve edindiðim intibayý Sayýn Baþbakanýmýza aktardým. Bu çerçevede, kendisini samimi görmediðimi, zaman kazanmaya çalýþýr bir intiba verdiðini ve bu kritik süreçte dikkatli olmamýz gerektiðini ifade ettim.”

Bir diðer konu Rus uçaðýnýn düþürülmesi ile ilgili. Davutoðlu, uçaðýn angajman kurallarý çerçevesinde düþürüldüðünü, bu kurallarýn ise MGK'da belirlendiðini, “Talimatý ben verdim” þeklindeki açýklamasýnýn, cephede bulunan askerlerin tereddüde düþmesini önlemek için yapýldýðýný, Genelkurmay Baþkaný'nýn pilotlara iliþkin kuþku uyandýracak bir bilgi vermediðini belirtiyor. Bugünlerde Rusya ile iliþkilerin iyileþmesinden memnun olduðunu belirten Davutoðlu'nun açýklamasýnýn pilotlarýn FETÖ ile iliþkisinin olup olmadýðýna iliþkin cümlesi þöyle:

“Sayýn Genelkurmay Baþkanýmýz daha sonraki görüþmemizde pilotun geçmiþini ve iliþkilerini araþtýrdýklarýný ve somut bir irtibat tespit edilemediðini bildirmiþtir."

Son söz: Her açýklama gölgedeki bir konuyu aydýnlýða kavuþturuyor. Devam etmeli.