Duvarda çocuk resimleri arasýnda asýlý duran masum bir yelkenli gemi...
Suriyeli göçmen çocuðun özlemindeki memleketin yolcusu sanki... Mavi bir denizde yüzen pembe bir küçük gemi... Baþka çocuk resimleri de var. Büyük bir bina. Suriye bayraðý dalgalanýyor.
Röportaj yapmak üzere gittiðim bir okulun duvarýndaki çocuk çizimleri bunlar.
Koridorda oynayan Suriyeli göçmen çocuklar.
Shaza Barakat ile konuþmaya gitmiþtim. ABD’de Ýslam düþmaný bir terörist tarafýndan eþi ve baldýzý ile birlikte öldürülen Deah Barakat’in yeðeni. Esenler’de ana cadde üzerine bir bina. Kapýsýnda tabela yok... Tam Cuma namazý saati idi ve ezan okunuyordu. Cadde üzerindeki kalabalýk ile binadan koþarak çýkan çocuklarýn telaþý birbirine karýþmýþtý.
Ýþte orada anladým. Göçmen çocuklarýn okuluydu. Bir trajedinin detaylarýný konuþmak üzere gittiðim o binanýn duvarlarýnýn gerisinde onlarca hikaye gizli idi.
Suriyeli göçmen çocuklar için açýlmýþ bu okulun açýlma nedeni de yine bir baþka dramdý.
Shaza Barakat dört yýl kadar önce ailesi ile birlikte Suriye’deki savaþtan kaçarak Ýstanbul’a geldi. Ortaokul çaðýndaki oðlu Ömer eðitim imkaný bulamamamasý üzerine Suriye’ye geri döndü. Burada Beþar Esad’ýn kurbaný oldu. Ýþte bu okul Þam’da 16 yaþýnda hayatýný kaybeden Ömer’in anýsýna inþa edilmiþ ve 1000 Suriyeli göçmen öðrenciye hizmet veriyor.
Shaza, ABD’de Chapel Hil’de öldürülen kuzeninin öyküsünü anlattý. Suriye için yürütülen yardým kampanyalarýna katýlan yeðeninin Ürdün’de Suriyeli mültecilere yönelik faaliyetlere katýldýðýný da sözlerine ekledi.
ABD’de yaþayan yeðeninin aylardýr Müslüman kimlikleri nedeniyle tehdit aldýklarýný, polise bu tehditlerin yansýtýldýðýný ancak önlem alýnmamasý üzerine can verdiðini dile getirdi.
Trajediler sarmalýydý sanki dinlediðim. Deah’ýn öyküsü, Shaza’nýn ve oðlu Ömer’in hikayelerine karýþmýþtý. Trajediler zinciri cisimleþmiþ ve çay içerek yaptýðýmýz sohbette Shaza’ýn gözünden dökülen gözyaþlarý olmuþtu.