DEAÞ ve Ebu Bekir El Baðdadi

Öldü mü, yaþýyor mu? Yerine þu mu geçti bu mu geçti tartýþmalarý sürerken ünlü Forbes dergisi, DEAÞ Reisi, gerçek adýyla Ýbrahim Avvad Ali El Bedri, kendine yakýþtýrdýðý adýyla Ebu Bekir El Baðdadi’yi dünyanýn en güçlü kiþileri” arasýna aldý! Adý duyulduðu gün den bu yana bir çok batýlý ülkeyi, Türkiye’yi, son olarak da Paris’i kana boyayan terör örgütünün reisi kim? Nasýl baþardý böyle bir örgütü kurmayý?  Peki, Batýlýlarca IÞID ancak Türkiye ve Fransa’nýn DEAÞ olarak tanýmladýðý örgüt neyin nesi. Niye kimi IÞID der biz DEAÞ deriz? Amacý nedir? 

El Baðdadi 1971 yýlýnda Baðdat Ýslam Üniversitesinde çalýþýrken, inanýlýr gibi deðil ama “Ýslam’da reformdan” söz ediyordu. “Hoþ görülü, kadýnlara saygýlý biriydi...” onu üniversite günlerinden tanýyanlara göre. Ama ne olduysa ABD’nin Irak’ý iþgalinden sonra oldu ve Ýbrahim 2003 yýlýnda Amerikan ordusunun bir türlü güvenliði saðlayamadýðý Felluce’de ortaya çýktý. Daðýlan Irak ordususnun eski komutanlarýyla iliþki kurdu, beþ on kiþilik bir çeteyle ABD hedeflerine saldýrdý ama yakalandý hapse atýldý. Amerikalýlar El Baðdadi’deki “gizli cevheri” keþfedememiþ olacaklar ki, bir süre sonra serbest kaldý. Neden bu kadar az hapis yattý? Nasýl  2004 yýlýnda kurulan Tevhid ve Cihat Örgütünün reislerinden biri oluverdi? Örgüte deðeri 1.5 milyon dolar olarak hesaplanan silahlarý nasýl saðladý? Bu sorulara henüz ABD’den bir yanýt gelmedi!  “Tevhid, El Baðdadi’nin hedefleri için yeterli olmadýðýndan” (El Arabiya TV) Bin Ladin ‘in kurduðu Mezopotamya El Kaide’ye (MEK) katýldý. Ýlginçtir El Kaide’nin tohumlarýný CIA, Sovyetlerin Afganistan iþgali sýrasýnda atmýþtý. Ýþgalci Sovyet Ordusuyla savaþacak sonra da daðýlacaktý. Ama Afganistan daðlarýndaki bu hesap çerþýya hiç mi hiç uymadý! MEK 2006’da adýný “Irak Ýslam Devleti” olarak deðiþtirdi. Örgütün baþýna geçenler ABD ordusunca peþ peþe  öldürülünce Ebu Bekir El Baðdadi tahta kuruldu.

Baðdadi Irak hapishanelerinden salýnan militanlarý kendi yanýna çekmeyi baþardý. Irak ordusuna yönelttiði saldýrýlar, örgütün radikal savaþcýlar tarafýndan benimsenmesine yol açtý; deyim yerindeyse ipini koparan örgüte katýldý. Derken 4.10.2011’de ABD örgütü terör listesine aldý; El Bagdadi’nin baþýna da 10 milyon dolar ödül koydu.

Batýlýlarýn genellikle IÞID yada ISIL dediði örgüte neden Türkiye ve Fransa  DEAS-DAESH der? Örgütün Arapçasý, “ad Dawlah al-Islamiyah fil-’Iraq wa ash-Sham”ýn  ilk harflerini birleþtirdiðinizde DEAÞ çýkýyor. Cumhurbaþkaný Erdoðan “Bunlar bir devlet deðil terörist çetedir...terör örgütünden söz ederken Ýslam kelimesininin kýsaltýlmýþ halinini bile aðzýna almak..” istememektedir; çok da haklýdýr: “Anlamý barýþ olan  din teröre izin vermez. Çünkü DEAÞ bir terör örgütüdür!”

DEAÞ ve eðer hala öne sürüldüðü gibi yaþýyorsa El Bagdadi’nin amacý bugünkü Irak,Suriye,Lübnan,Ürdün,Filistin  topraklarýnda bir þeriat devleti kurmak. Tabi bu topraklara nedense Ýsrail dahil deðil! Ýsrail’in yanýna yaklaþmýyor, Ýsrail’in yurt dýþý kurum  ve kuruluþlarýndan da uzak duruyor.

Örgüt, El Kaide gibi selefiliði benimsemiþ olsa da savaþ yöntemleri farklý. El Kaide gerilla ve suikasta dayalý savaþ yürütürken DEAÞ alan egemenliði için dövüþüyor. Petrol kuyularýný ele geçirmeye öencelik veriyor, böylece de maddi güç elde ediyor. El Bagdadi’nin ordusunda Amerikalý, Avrupalý bir çok gönüllü var. Örgüt karþýtlarýný ele geçirdi mi en acýmasýz yöntemlerle öldürüyor ; bu acýmasýzlýðý da en önemli silahý.

Bu gün, Dýþ Ýþleri Bakaný Çavuþoðlu’nun da belirttiði gibi, DEAÞ’la mücadele için kapsamlý bir strateji belirlenmemiþtir. Havadan bombalamakla býrakýn örgütü yok etmeyi durdurmak bile mümkün olmamýþtýr. Rusya’nýn devreye girmesi DEAÞ için sonun baþlangýcý olabilir.  Batýnýnsa  Paris katliamý sonra aklýný baþýna toplayýp bu çok tehlikeli örgütü yok etmek için bir araya gelerek çalýþýp çalýþmayacaðýný göreceðiz...