Değerlendirme

ABD’nin NSA uzmanı Snowden’in açığa çıkardığı bilgiler ve sonra bu zatın dünya üzerinde sığınacak yer araması ve Rusya’nın da sığınma hakkı vermesinin birçok analizi yapılıyor ve bunun bir ihanet olduğu, bu nedenle Rusya’da yaşamasına izin verildiği söyleniyor. Rusya’nın yapılan bu eylemi bir sızdırma olarak algıladığı ve yapanı ödüllendirdiği anlamına geliyor. Genel olarak elektronik araçlarla nasıl konuşulduğu ve buna nasıl ulaşılacağı bilinmiyor. Ama bu bilgilerin devletler düzeyinde açık olduğu söylenebilir.

Bütün olay anlatıldığı gibi ise ABD bir ihanetle karşı karşıyadır ve bu Rusya tarafından desteklenmektedir. Ona oturma izni vermesi bunun delilidir. Öyleyse Obama’nın ABD, Rusya ve Türkiye’nin kurmak istediği birliktelik yanlıştır ve ABD, Rusya ile yakın temasını durdurmalıdır. Aksi halde bunun bedelini ABD değil Obama öder.

***

Benim değerlendirmem çok farklı. Çatışan taraflar maddi üretimi kontrol eden kişilerle sermayeye hakim olan kesimdir. Sermayeyi kontrol edenler dünya üzerinde en güçlü olan kesimdir. Ortaya çıkarılan veriler sermaye kesimine son kuruşunuza kadar biliyoruz mesajı vermek içindir.

Sermaye kesimi birçok yerde problem çıkarmıştır. Problemi çözmek için onların söylediklerini yapmak şarttır. Avrupa karşılaştığı ekonomik bunalımı aşmak için sermaye bulmalıdır, bunu kontrol eden güç tek merkez tarafından yönetilmektedir. Türkiye de aynı gücün kolay operasyon yapabileceği bir ülkedir. Cari açığımız bunlar tarafından kapatılmaktadır, eğer bunu yapmazlarsa ciddi bir bunalımla karşı karşıya kalırız. Bizim en önemli ithalatımız petroldür. Bu konuda sıkıntıya düşmemek için ya paranız sizi destekleyen finans örgütleri tarafından karşılanmalı ya da petrol üreten bir ülkeyle dost olmalısınız. Mesela Kürt sorununda çözüm yoluna girmiş olmamız, Kuzey Irak’taki Kürtlerin de soydaşımız olduğunu kabul eder tarzdaki politikalarımız olumlu  sonuçlar verdi. Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimiyle anlaştık ve petrol konusunda kısmi bir çözüm ürettik. Bu çözüme karşı çıkanlar dünya üzerinde ekonomik operasyonlar yaparak siyasal egemenlik kurma çalışmaları yapan güçleri de hesaba katmak zorundadır ve uygulanacak farklı politikaları da söylemelidirler. Yani muhtemel sorunların tümü için bir formül önermelidirler.

Önümüzdeki dönemde bölgedeki mücadelenin, ülkemize gelmesinin belirtileri ile karşı karşıyayız. ABD, Rusya ve Türkiye’nin ittifakı, engellenmek isteniyor. Bu konuda Erdoğan ve onun yönetimindeki AK Parti dışındaki siyasi partileri etkileyebiliyorlar. Bu nedenle AK Parti’yi etkisizleştirmek istiyorlar. Önümüzdeki dönemde ülkemize de bir takım ekonomik zorluklar getirmeleri ve iktidarı suçlayıp bir koalisyon kurmaya çalışmaları beklenir.

Asıl amaç ABD-Rusya ittifakına Türkiye’nin girmesini engellemek ve Türkiye’nin Avrupa’nın yönettiği bir birliğe girmesini sağlamaktır. Bu arada yapılan bu eylemin ABD ile Rusya’yı  uzaklaştırdığını görmek gerekir. Biz bulunacağımız yeri dikkatle seçmeliyiz. Para ile siyaset yarıştığı zaman siyasetin üstün gelmesini isteriz ama paraya daha çok önem veren kitleler vardır. Ve ne yazık ki bu kişiler siyasete para kazanmak amacı ile dahil olmuşlardır.

Bu mücadelenin global sermayenin mağlubiyeti ve devletlerin başarısı ile sona ereceğini sanıyorum. Ancak bugüne kadar siyasette gördüklerimizi unutup yeni bir yapıya hazır olmalıyız.