TRT World, Türkiye'nin ve dünyanýn içinden geçtiði yeni meydan okumalar döneminde insandan ve vicdandan yana haberciliðin yeni yüzü oldu. Terör örgütleri üzerinden dizayn edilen krizin ve kaosun hüküm sürdüðü her coðrafyada "iliþtirilmiþ" gazeteciliði açýða düþüren ve haber tekelini kýran yeni bir marka olarak öne çýkarken Türkiye için de bir kamu diplomasisi vazifesi ifa etti.
Baþbakan Binali Yýldýrým'ýn açýlýþ konuþmasýyla baþlayan ve Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn röportajý ile sona eren "Belirsizlik Çaðýnda Deðiþime Ýlham Olmak" baþlýklý TRT World Forum, Türkiye'nin realist analizler üzerine oturan fakat insaný ve vicdani perspektifi önde tutan vizyonunu uluslararasý kamuoyuna taþýma platformu oldu.
Tüm dünyadan kendi alanýnda uzman 400 profesyonel katýldý foruma. Hem genel dinleyiciye açýk paneller hem de basýna kapalý çalýþma toplantýlarýnda insani krizlerde raporlama sorumluluðundan insani yardýmýn yeniden düþünülmesine, Ýslam ve yabancý düþmanlýðýnýn politizasyonundan MENA Bölgesindeki yeni tehditlere kadar çok geniþ bir çerçevede pek çok sorun alanýna deðinildi.
***
Forumun baþlýðý aslýnda Türkiye'yi anlatýyordu; deðiþime ilham olan bir ülke Türkiye. Tunus'ta baþlayan devrim rüzgarý Mýsýr'da sert bir hamleyle kesilene kadar Arap sokaðýnda en çok konuþulan þey buydu; Türkiye'nin diktatörlüklerle yönetilen Ýslam toplumlarýna ilham olduðu objektif bir tespitti.
Daha sonra bölgeyi içine alan girdaba Türkiye'nin de çekiþmek istendiði anlaþýldý. Yeni bin yýla girerken tarihin sonu denilerek egemenliði ilan edilen liberalizmin, komþu coðrafyalarda ve Türkiye'de kimlik politikalarý üzerinden basbayaðý egemenliði zayýflatýcý ayrýlýkçý hareketleri desteklemek üzere seferber edildiði anlaþýldý. Ardýndan þiddet kullanan devlet altý yapýlarýn aktive edildiði, milyonlarca insanýn evini yurdunu terke zorlandýðý, demografinin deðiþtirildiði ve yüz binlerce canýn öldürüldüðü altý yýl süren savaþ ve istikrasýzlýk dönemi geldi...
Bugün artýk, bölge ülkelerinin, bu sürecin öngörülebilir biçimde sonlandýrýlmasý çabasýna girdiðini söyleyebiliriz.
Türkiye'ye tam da bugün, bölgesindeki kaosun bir an evvel sona erdirilmesi noktasýnda ve ABD ve Avrupa ülkelerinin demokrasi ufkundan giderek uzaklaþtýðý bir vasatta çok daha büyük bir sorumluluk düþüyor.
Bir kere kendi içinde büyük bir travma atlattý ve devlette köklü yapýsal deðiþim baþlattý.
***
Tüm dünyada güvenlik politikalarý öne çýkarken bunun dünyayý daha da güvenliksiz bir yere dönüþtürdüðünü görüyoruz. Uluslararasý kurumlar; savaþlarý durdurmada, dezavantajlý kesimleri kalkýndýrmada, insanlýðý ilgilendiren temel sorunlarý çözmede çare olmadýðý gibi bu yapýlarý domine eden aktörler de artýk el etek çekme eðiliminde. AB gibi siyasi birlikler, NATO gibi askeri güvenlik þemsiyeleri üyelerini ne mutlu edebildi ne de koruyabildi. Kimlik siyaseti geri tepti ve Avrupa için de tehdit olmaya baþladý.
Artýk genel bir çözülme hali hakim. Son beþ-altý ayda yapýlan Hollanda, Fransa, Almanya ve Avusturya seçimlerinde sosyal demokrat ve merkez sað partilerin oy kaybettiði, aþýrý sað-sol partilerin ise dikkat çekici oranda yükseliþe geçtiði görüldü. Koalisyonsuz hükümet kurmanýn mümkün olmadýðý bu ülkelerde Ýslam karþýtý-yabancý düþmaný partilerin iktidar ortaðý olmasý muhtemel.
Batý'nýn hegemon ülkelerinin demokratik deðerleri boþlandýðý þu ortamda Türkiye istikrardan yana tavrýyla, terörün her türlüsüne karþý net ve sert duruþuyla ve insani konulara duyarlýlýðýyla alternatif bir ses olabilir. Uluslararasý kamuoyunun dikkatlerini buraya çekecek çýkýþlar yapabilir.
TRT Word Forum bu çabanýn bir parçasý olarak çok önemli bir rol ifa etti kanýmca. Dünyanýn yeni sorunlarýnýn tartýþýldýðý platformlara daha çok ev sahipliði yapmalýyýz. Batý dünyasýnýn adaletten, hukuktan, demokrasiden, insan haklarýndan dem vuracak yüzü kalmadý. Bu kavramlarý en çok biz sahiplenmeliyiz.