7 Haziran seçimleri için siyasi partiler aday listelerini açýkladý. Listelerle ilgili tartýþmalar, seçimler yaklaþtýkça azalýyor. Ancak kimi isimler var ki, onlar üzerindeki tartýþmalar, her gün yeni bir mecrada devam ettirilmek isteniyor.
AK Parti’nin aday listeleri açýklandýðý andan itibaren pek çok kesim, özellikle bir isim üzerine odaklandý: Berat Albayrak. Kimi zaman fýsýltý halinde, bazen yüksek sesle, ama her nedense hep ayný kurgu üzerinden konuþuluyor Berat Albayrak. ‘Ayný kurgu’ ifadesini özellikle kullandým. Çünkü bu konuyla ilgili neredeyse tüm ifadeler ‘Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan’ýn damadý...’ diye baþlýyor. Ardýndan gelen cümleler de, yine bir þekilde Erdoðan’a atfen kuruluyor.
Ýlk bakýþta tüm bunlar, mesela habercilik yönünden veya biz gazetecilerin pek sevdiði ifadeyle ‘kamuoyunu bilgilendirip aydýnlatmak’ açýsýndan son derece doðru bir yaklaþým gibi görülebilir. Öyle ya; eðer iktidardaki partinin aday listesinde Cumhurbaþkaný’nýn damadý yer bulmuþsa, bu önemli bir haberdir.
Peki sonrasý? Baþka bir ifadeyle bu durum seçime kadar ve ayný vurguyla mý devam edecek? Berat Albayrak’la ilgili konuþurken yahut yazarken elimizdeki tek bilgi ya da tespit, Cumhurbaþkaný’nýn damadý olmasý mýdýr? Bir insanýn hayatý bundan mý ibarettir? Onun hayatýný sadece kimin yakýný olduðu üzerinden okuyunca, üstelik bunu defalarca ve ayný nakaratlarla ilan edince gerçeði mi ifade etmiþ oluyoruz?
Tekrar vurgulayalým. Doðrudur; Berat Albayrak, Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan’ýn damadýdýr. Ayný zamanda bu ülkedeki Ýslami birikimin ve tecrübenin en önemli ve en fazla bedel ödeyen isimlerinden biri olan Sadýk Albayrak’ýn da oðludur. Ama tüm bunlarýn ötesinde unutmayalým ki onun da bir hayatý, eðitimi, birikimi ve bunlarýn üzerine inþa ettiði bir vizyonu var. Bunlarý görmezden gelerek anlattýðýmýz her þey, sadece eksik ve bir o kadar da yanýltýcý olacaktýr.
Her þeyden önce o insanlarýn kendilerine harcadýklarý bir emek var. Kýsaca hatýrlayalým. Berat Albayrak, Ýstanbul Üniversitesi Ýngilizce Ýþletme Bölümü mezunu. Ardýndan gelen iþ hayatý ve 1999 yýlýndan itibaren Çalýk Grubu’nda baþlayan profesyonel yöneticilik tecrübesi. Unutmadan; Berat Albayrak, grupta yurtiçi ve yurtdýþýnda önemli görevler üstlenmeye baþladýðýnda, henüz evli deðildi. Mesela 2002 yýlýnda Çalýk Holding’in ABD ofisinde finans direktörü oldu. Ayný dönemde New York Pace University, Lubin School of Business’te Ýþletme Yönetimi Yüksek Lisansý yaptý. Çalýk’taki genel müdürlüðü ise 2007 yýlýnda baþlýyor. Bu arada finans ve bankacýlýk dalýnda ‘yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn finansmaný’ üzerine doktora yaptýðýný da ekleyelim.
Sözün kýsasý, Türkiye’nin bu tür kýsýr tartýþmalara deðil, kendisini küresel ölçekteki büyük rekabete hazýrlayacak yeni aktörlere ihtiyacý var. Türkiye’nin yükselen gücü, bölgesindeki çatýþma alanlarý ve hareketlilik, küresel düzeyde önem taþýyor. Bu nedenle, yeni bir siyasi ve ekonomik modele, baþkanlýk sistemi gibi hýzlý kararlar alabilecek bir deðiþime ve bunu taþýyacak yeni aktörlere ihtiyaç var.
Gerek eðitimi, gerekse ilgilendiði alanlar itibarýyla Berat Albayrak, ekonomi ve enerji baþta olmak üzere dünyayý yakýndan izleyen bir isim. Küresel ölçekteki ekonomik gidiþatla ve enerjinin yakýn gelecekteki gündemiyle ilgili önemli çalýþmalar yürütüyor. Profesyonel çalýþma hayatýnda edindiði uluslararasý tecrübeyi, yetiþtiði düþünce ortamýnýn bakýþ açýsýyla birleþtirerek dünyaya bakýyor. Son dönemde kaleme aldýðý yazýlarda, yakýn geleceðin siyasi ve ekonomik mimarisine dair önemli tespitlerde bulundu. Türkiye’nin durduðu yeri ve gelecekte nerede durmasý gerektiðini, çok açýk biçimde ve önemli eleþtirilerle ortaya koydu.
Berat Albayrak, kendisi hakkýnda þu ya da bu gerekçeyle konuþanlarý yanýltacak, deyim yerindeyse hayal kýrýklýðýna uðratacak. 7 Haziran günü parlamentoya ‘yeni Türkiye’ vizyonuna ciddi katkýlar sunacak bir isim olarak adým atýyor.
Ýzleyip görelim birlikte.