Deliler: Fatih’in Fermanı ile Türk sineması, kılıçlı filmlere geri dönüyor

Filinta dizisinin birçok oyuncusu ve yönetmeninin imza attığı Deliler: Fatih’in Fermanı filmi teknik kalitesi ile Yeşilçam’ın kılıçlı filmler furyasını tekrar başlatma iddiasında...

Bu hafta vizyona giren Deliler: Fatih’in Fermanı filmi bir çok yönden konuşulması gereken bir yapım. Önce filmin konusunu anlatalım, 1458-1460 yılları arasında Romanya Prensi Vlad, Fatih Sultan Mehmet’in gönderdiği Osmanlı elçisini infaz eder. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet, Baba Sultan’a, Vlad’ı öldürtmesi için ferman verir. Baba Sultan yedi kişiden oluşan Deliler Birliği’ni Kuman’la birlikte Edirne’den Targoviçte’ye gönderir. Vlad, Osmanlı Devleti’ni yıkmak için Simyacı’ya fareler üzerinde deneyler yaptırır. Bu deneyler veba virüsünü yaymak içindir. Deliler, Alaca Köy yakınlarından geçer. Bu sırada köyde olay olduğunu farkederler ve köye doğru hareket ederler. Vlad’ın çeteleri köyü yağmalar. Köyün demircisi bu zulme karşı çıkmak isterken öldürülür. Kızı Alaca, çetenin arasında kalır. Deliler Alaca’yı, Vlad’ın çetelerinden kurtarır ve yanlarına alırlar. Deliler, infaz etmek için Vlad’ın şatosuna giderler. 

Kazıklı Voyvoda, namı diğer Vlad filmimizin kötü karakteri. Vlad önemli bir karakter, Batı edebiyatını gerçek yaşamındaki barbarlıkla etkilemiş Drakula efsanesinin başlamasına sebep olmuş. Kazıklı Voyvoda’nın birçok hikayesini sinemalarda seyrettik. Bu anlamda Deliler aslında yurt dışında da ilgiyle izlenebilecek bir yapım. Kazıklı Voyvoda’yı konu edinen birçok yabancı filmden daha fazla gerçeklere bağlı kalmış bizim Deliler. Gelelim filme ismini veren Deliler’e. Osmanlı’nın Akıncıları bilinir de Deliler’i pek bilinmez. Halbuki Deliler Akıncılar’dan önce de var olan bir yapıdır Türk tarihinde. Padişahın emriyle hareket eden, ordudan bağımsız kelle koltukta düşmana saldıran fedailerdir. Tarihimizde neredeyse unutulmaya yüz tutmuş böyle ilginç olayları sinemamız çok önceden konu edinmeliydi neyseki Deliler böyle bir yol açtı. Deliler’in kadrosu hem oyuncular açısından hem de kamera arkası ekibi olarak televizyon dizilerinde pişmiş isimlerden oluşuyor. Filinta dizisinin yönetmeni Osman Kaya, oyuncuları Cem Uçan, Nur Fettahoğlu, Kamil Güler, Ercan Delirel gibi isimler Deliler’de karşımıza çıkıyorlar. 

Deliler’in teknik ayrıntılarına, görsel gücüne diyecek fazla bir şeyimiz yok. Son yıllarda vizyona giren Fetih 1453, Karaoğlan gibi filmlerle karşılaştırdığımızda çok daha iyi bir yapım. Hatta 2014 yapımı Luce Ewans’ın başrolünü oynadığı Amerikan yapımı Dracula Untold gibi bir örnekle karşılaştırsak bile yine daha iyi bir film diyebileceğimiz standartlara sahip teknik olarak Deliler. Tek dert senaryonun zayıflığı ve oyuncu kadrosunun bu tür yapımlardaki tecrübesizliği diyebilirim. Mesela Vlad’ı canlandıran Erkan Petekkaya bu anlamda beyazperdede üstlendiği diğer roller kadar başarılı değildi. Filinta dizisindeki Bıçak Ali karakterini canlandıran Cem Uçan ise filmde Deliler’den Gökkurt olarak karşımıza çıkıyor. O rolüne Petekkaya’dan daha iyi oturmuştu. Zamanında siz de benim gibi Cüneyt Arkın’ın oynadığı Yeşilçam’ın kılıçlı filmlerini zevkle seyrediyorsanız, o filmlerin 2000 sonrası Türk sinemasındaki izdüşümü olarak sayabileceğimiz Deliler’i zevkle seyredebilirsiniz. 

 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Osman Kaya

Senarist: İbrahim Ethem Arslan

Oynayanlar: Cem Uçan, Erkan Petekkaya, Nur Fettahoğlu, Yetkin Dikinciler

Yapım: 2018, Türkiye