Deliler neresi bileniniz var mý?Urfa’nýn bin iki yüz köyünden biri. Ýnsaný, iþ soruyor, yol soruyor, elektrik soruyor. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý Basýn Müþaviri Kayhan Ünal’dan öðrendim bunlarý. Kayhan, 120 köy dolaþtý, 20 kiþilik mitingleri bile izlemiþ, Bakan Faruk Çelik’in hayata geçirdiði 400 projenin kapsadýðý alanlarý gezdi. Gezdiði yerleri anlatýnca hemen gözlemlerini sordum.
Twitter yasaðýný soran oldu mu hiç dedim, güldü Kayhan...Zaten gülsün diye sormuþtum biraz da, Türkiye’de bir sürü köy yolunda telefon çekmez, internet de eðer devlet muhtarlýða götürdüyse vardýr. Geçen haftadan beri televizyonda seçim sonuçlarýný deðerlendiren ve halen “Twitter yasaðýna raðmen Ak Parti oy kaybetmedi” diye cümleler kuranlar geldi aklýma Kayhan ile konuþurken.
***
Maslow’un Ýhtiyaçlar Hiyerarþisi’nin ilk 2 maddesinden yola çýkalým.Ýnsan, ilk önce fizyolojik gereksinimlerini karþýlamak ister.Yani nefes almak, yemek yemek, su içmek, uyumak gibi.Sonra güvenlik gereksinimleri gelir.Ýþ, kaynak, aile,saðlýk gibi...
Seçmen insandýr, önce yaþam koþullarýna bakar, iþ bulup bulamadýðý, evinin yolu, köyündeki elektrik, sulama kanalý, aldýðý emekli maaþý, sosyal yardýma bakar. Ayýp mý bu?
Tartýþmaya iþ ve aþ ifade özgürlüðünden önce mi gelir diye bakmak da büyük hata.Eðer böyle davranýrsak ifade özgürlüðü denilen o geniþ kavramý sadece bir mikroblog siteye indirgemiþ oluruz...
***
Twitter’da Türkiye’den kayýtlý yaklaþýk 9 milyon hesap var. Farklý farklý siyasi düþüncelere sahip insanlarýn tamamý gerçek olsa nüfusun yüzde 14’üne tekabül eder. Ama bu 9 milyon hesabýn içerisinde “yumurta kafa” dediðimiz, gerçekte olmayan, robot programlarca yaratýlmýþ on binlerce ve bir de gerçek kullanýcýlarýný çeþitli sebeplerle adlarýný saklamak için açtýklarý ismi anonim binlerce hesap var.
Siyaseti ya da muhalefeti sadece bu kümeden ibaret sanmak insana hata yaptýrmaz mý? Twitter ahalisi ve o ahalinin beklenti ve isteklerini seslendirmek baþka þey, o ahaliyi tüm Türkiye zannetmek bambaþka þey...
***
Hayatý herkesin kendisi gibi yaþadýðýný düþünen çok insan vardýr. Mesela light kola... Ýstanbul’un 500 kilometre dýþýna çýkýnca bulmak zorlaþýr.Pazar payý normal kolanýn 8’de 1’i bile deðildir ama light kola içenler herkesin light kola içtiðini zannederler.
Light kola yaþamý algýlamada, tiwtter tartýþmalarý da siyaseti algýlamada yapýlan hatalar adýna güzel bir örnek oldu...