Demedi demeyin!

Avrupa futbolunun devleri olan Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Milan, Juventus, İnter, Bayern Münih, PSV Eindhoven, Ajax gibi kulüpler; aralarına G.Saray, Olimpiakos ve Kızılyıldız’ı da alarak 14’ler grubunu kurmuşlardı. Amaçları, UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’nden ayrılmak ve sadece kendilerinin katıldığı Süper Lig’de oynamaktı. Böylece, UEFA’nın kendilerine sağladığı gelirden çok daha fazlasını kazanacaklarına inanıyorlardı.

Ama yaptıkları hesap çarşıya uymadı. Maçları naklen yayınlamaya aday  şirketlerle yaptıkları zemin arama çalışmalarında, umdukları muhtemel gelir kalemine ulaşamadılar. Ayrıca UEFA; bu organizasyona katılacak kulüpleri, bir daha kendi bünyesine sokmama kararı almıştı. 14’ler bu riski göze alamamıştı.

Hem umdukları gelir potansiyelini kendi başlarına yakalayamıyorlar, hem de geri dönmek istediklerinde UEFA kapıları yüzlerine kapatıyordu. Bu girişimden vazgeçtiler... Zaten 14’ler toplanmaya devam etseydi, (Organizasyonları gerçekleşmese de) ceza alacaklardı.

Hevesleri kursaklarında kaldı... Ayrılıkçılar dağıldı.

***

Bizde de F.Bahçe, zaman zaman çıkışlar yaparak Naklen Yayın Havuzu’dan çıkacağını öne sürer ve maçlarını kendi anlaştığı bir yayın şirketine vereceğini iddia eder. Çok sık söylenmiştir ama, hep lafta kalmıştır. Çünkü uygulanma şansı yoktur. Mevcut statü, mevzuat ve yönetmelikler buna izin vermiyor. Futbol federasyonu da; UEFA’nın 14’lere yönelik tavrına benzer sert bir kararlılıkla, bu girişimlere hiç bir taviz vermedi.

Geçmişte bazıları; Anadolu kulüplerini saf dışı bırakarak, sadece 4 büyükleri kapsayan bir naklen yayın havuz gurubu oluşturmaya yeltendi. Birkaç televizyonun ortaklaşa kurduğu BİMAŞ; sadece 4 büyük kulübe vereceği 20’şer milyon dolarla, işi toplam 80 milyon dolar gibi, çok ucuza kapatmaya çalıştı. Uyanıklıkları para etmedi. Haluk Ulusoy onlara karşı tek başına mücadele ederek, bunu bir ara 600 milyon dolar seviyesine çıkardı ama; ekonomik kriz yüzünden “Sabit Kur” uygulanınca, Dolar bazında bu toplama ulaşılamadı. BİMAŞ buna rağmen dağıldı. Çünkü mevcut havuz düzeninin verdiği parayı asla veremezdi.

14’lerin yapamadığını, F.Bahçe zaten hiç yapamaz. Naklen Yayın Havuz Sistemi; Haluk Ulusoy’un onurlu mücadelesi sayesinde, kemikleşmiştir. Kırmaya çalışanın kendi kafası, kolu kopar. Demedi demeyin.